IS eist kerkmoord Normandië op, één persoon opgepakt
Islamitische Staat heeft de moord op een priester in een kerk in Normandië opgeëist. In een verklaring van Amaq News Agency, dat berichten van IS verspreidt, staat dat de aanslag is gepleegd door "soldaten" van IS. "Ze hebben de operatie uitgevoerd om landen van de internationale coalitie aan te vallen, die vecht tegen IS."
President Hollande heeft gebeld met de paus en hem gecondoleerd. Hij verzekerde paus Franciscus dat Frankrijk er alles aan zal doen om de kerken en andere gebedshuizen in Frankrijk te beschermen.
De paus noemde de moord op de priester een barbaarse daad.
De Franse politie heeft één persoon aangehouden in verband met de aanslag. Wat zijn betrokkenheid was, is nog onduidelijk. Ook is niet bekend waar de aanhouding was.
Vanochtend liepen de twee gewapende mannen met messen en een nepbom de kerk binnen in Saint-Etienne-du-Rouvray, net onder de plaats Rouen. Ze sneden de keel door van de 85-jarige priester Jacques Hamel en hielden vier mensen gegijzeld. Daarbij raakte één persoon zwaargewond.
Ik ben weggegaan toen ze priester Jacques aanvielen. Ik weet niet of eens of ze doorhadden dat ik wegging.
Een non wist te ontkomen, zegt ze tegen de Franse krant Le Figaro. "Ze kwamen plotseling de kerk in en spraken Arabisch. Ik zag een mes. Ik ben weggegaan toen ze priester Jacques aanvielen. Ik weet niet of eens of ze doorhadden dat ik wegging."
Eenmaal buiten waarschuwde de vrouw de politie, die de daders vervolgens doodschoot.
President Hollande sprak van een "verachtelijke terroristische aanslag". In een toelichting voor de pers zei hij dat de oorlog tegen IS met alle middelen gevoerd moet worden.
Syriëganger
Franse media melden dat een van de daders vorig jaar tot twee maal toe naar Syrië probeerde af te reizen. Hij werd aan de grens van Turkije met Syrië opgepakt en teruggestuurd naar Frankrijk. Hij werd beschuldigd van banden met terreurorganisaties maar vrijgelaten op borg. Hij werd onder toezicht gesteld en moest een enkelband om.
De dader zou in de systemen met een 'fiche S' zijn geregistreerd; dat betekent dat de autoriteiten hem zagen als een groot risico voor de nationale veiligheid.