Facebook-topman Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

Facebook bevestigt machtige positie met goede kwartaalcijfers

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Facebook doet waar Apple, Google en Twitter niet in slaagden: het presteert boven alle verwachtingen. Het platform boekte de afgelopen drie maanden een omzet van 5,38 miljard dollar (5,11 miljard euro), een stijging van 52 procent in vergelijking met vorig jaar. De winst kwam uit op 1,5 miljard dollar, een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder.

Daarnaast blijft het platform ook flink doorgroeien. In de afgelopen drie maanden mocht het bedrijf 60 miljoen nieuwe gebruikers toevoegen, waardoor er nu maandelijks 1,65 miljard mensen inloggen op Facebook. 1,5 miljard mensen doen dat via een smartphone. Mobiele advertenties vertegenwoordigen inmiddels 82 procent van de inkomsten.

De cijfers bevestigen opnieuw hoe groot en belangrijk Facebook is geworden. In dezelfde periode moest Twitter, dat ooit werd gezien als een geduchte concurrent, het doen met een omzet van 595 miljoen dollar en vijf miljoen nieuwe maandelijks actieve gebruikers.

Niks over dochterbedrijven

Zoals altijd staat in de kwartaalcijfers niks over hoe goed Facebooks andere bedrijven het doen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is eigenaar van fotodienst Instagram, chat-apps WhatsApp, Facebook Messenger en virtual-reality-bedrijf Oculus Rift.

De Oculus Rift, een virtual-reality-bril, is een van Facebooks meest in het oog springende projecten

Daar weten we dus verder niet zoveel over. Het enige cijfer dat Facebook steevast vrijgeeft, is het aantal maandelijks actieve gebruikers. Bij Instagram staat dat getal op 400 miljoen, de verwachting is dat dit verder zal groeien. Messenger is goed voor 900 miljoen gebruikers en WhatsApp voor meer dan 1 miljard.

Alle ogen gericht op de chat-apps

Ondertussen kijkt men vooral naar de ontwikkelingen van de twee laatstgenoemde apps. Tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Facebook, F8, maakte topman Zuckerberg bekend dat het mogelijk wordt om via Messenger te chatten met bedrijven en organisaties.

Dit gebeurt via een chatbot, in feite een computer die kan reageren op je vragen. Via deze chats kunnen gebruikers vliegtickets boeken, maar ook een reservering plaatsen in een restaurant. Facebook verwacht veel van deze chatbots en ziet in de conversaties via Messenger een nieuwe inkomstenbron.

Het is mogelijk om via Facebook Messenger bij KLM informatie op te vragen over je vliegreis

Van WhatsApp wordt hetzelfde verwacht. Al lijkt topman Jan Koum heel voorzichtig te zijn. Het gaat in eerste instantie niet om chats, zo schreef de goed ingevoerde techsite The Information vandaag. Enkel om het ontvangen van notificaties waar een gebruiker zich van tevoren voor heeft opgegeven.

Overal internet (en dus Facebook)

Ondertussen probeert Zuckerberg internet naar opkomende economieën en derdewereldlanden te brengen. De groei is er in het Westen namelijk uit. Facebook hoopt in landen als India de volgende miljard mensen aan zijn platform te binden en zo te kunnen blijven groeien. Dat lukt tot nu toe niet altijd even goed. Zo werd Facebooks gratis internetdienst eerder dit jaar in India verboden. Een flinke domper voor Zuckerberg.

Ten slotte kijkt Facebook met argusogen naar Snapchat. De foto-app, die op dit moment nog maar 100 miljoen gebruikers heeft, weet als geen ander tieners te bereiken. Een doelgroep die Facebook vreest te verliezen. Vooralsnog vormt Snapchat geen groot gevaar. Maar Zuckerberg kijkt graag tien jaar verder en dan kan de wereld en het social media-landschap er heel anders bij liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl