Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook
NOS Nieuws

Domper voor Zuckerberg: gratis internetdienst in India verboden

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is Facebook-topman Mark Zuckerberg niet gelukt om zijn gratis internetdienst Free Basics in de huidige vorm naar India te brengen. Eerder werd de dienst al opgeschort en nu heeft de Indiase telecomautoriteit definitief besloten dat het gebruik verboden wordt.

De reden hiervoor is dat de dienst gebruikmaakt van een zero rating. Dat betekent dat de app buiten de databundel valt en dus niets kost. Hiervoor werkt Facebook samen met lokale providers. De beslissing van de telecomautoriteit is niet direct gericht op Facebook, maar op alle diensten die van een zero rating gebruik maken.

Uitgeklede versies

Met deze uitspraak heeft India op dit gebied een strenger beleid dan in Europa. Hier is onlangs besloten dat het gebruik van zero rating niet wordt verboden.

Het idee achter Free Basics is om consumenten in opkomende economieën kennis te laten maken met het internet. Veel mensen in India hebben nog niet het geld om een data-abonnement te nemen. In de app zitten uitgeklede app-versies van Facebook, Wikipedia en bijvoorbeeld de BBC.

Beperkte versie internet

In India, maar ook in andere landen, is er langer kritiek op het initiatief. Volgens Zuckerberg zelf is er niets mis mee en moet het vooral worden gezien als een opmaat naar het betaalde en vrije internet. Critici zien er een versie van het internet in die niet vrij is. Je hebt namelijk als gebruiker beperkte keuze.

Wat Facebook nu gaat doen is onduidelijk. India is voor Facebook een belangrijke markt, omdat daar tientallen miljoenen potentiële gebruikers zitten. Zuckerberg benadrukt altijd dat het niet de bedoeling is om advertenties in Free Basics te tonen.

De achterliggende gedachte is waarschijnlijk wel dat mensen de smaak te pakken krijgen en vervolgens gaan betalen voor het echte internet. De kans dat ze dan van het normale Facebook gebruik gaan maken is groot, en vanaf dat moment verdient het bedrijf natuurlijk wel geld aan de gebruikers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl