Een zitting van het Europees Parlement in Straatsburg
NOS Nieuws

Europa geeft internetprovider meer ruimte, ten koste van gebruiker

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het Europees Parlement heeft vanmiddag ingestemd met een afgezwakte vorm van net-neutraliteit. Dit is wetgeving die voorschrijft hoe providers internetverkeer moeten behandelen.

Een zeer strenge versie van deze regels, zoals Nederland die momenteel heeft, stelt dat al het verkeer gelijk is. Dus je surft met dezelfde snelheid naar bijvoorbeeld een willekeurig blog of een wereldwijde populaire site als Facebook. De Europese versie is een stuk minder streng en laat providers meer ruimte om uitzonderingen toe te passen.

Andere behandelen

Het gevolg is dat providers meer armslag krijgen om bepaalde diensten anders te behandelen. Hoe dat precies wordt uitgewerkt, is nog niet duidelijk. Daarnaast verbieden de Europese regels de zogenoemde 'zero rating' niet. Daarbij rekent de provider geen kosten voor het gebruik van bepaalde internetdiensten.

Provider KPN deed dat enige tijd bij Spotify, waardoor het dataverbruik van deze dienst buiten de standaardbundel viel. Het gevolg is dat de internetbundel van de gebruiker niet kleiner wordt door het gebruik van dergelijke diensten. De provider werd hiervoor uiteindelijk op de vingers getikt door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Het lijkt erop dat dit volgens de nieuwe Europese regelgeving weer mag. Het wordt dan voor kleinere providers lastig om te concurreren met een grote partij als KPN.

Netwerkcapaciteit

Daarnaast krijgen providers in de Europese wetgeving meer mogelijkheden om het internetverkeer naar eigen inzicht te beheren.Internetproviders investeren veel geld in netwerkcapaciteit. Dat is ook nodig, omdat steeds meer mensen intensief van internet gebruikmaken. Volgens de Nederlandse wet moet de provider hierin de gebruiker in het achterhoofd houden bij het doorvoeren van aanpassingen.

De Europese regelgeving biedt providers meer ruimte om hier 'handig' mee om te springen. Ze mogen hun commerciële belangen daarbij zwaarder laten wegen. Stel dat een provider om financiële redenen liever even geen capaciteit uitbreidt, dan heeft die nu meer mogelijkheden onder Europese regels.

Voorrang geven

Ook bij 'verstoppingen' in het netwerk, waarbij het netwerk te veel data in één keer moet verwerken, zijn de Europese regels minder streng. Op dat moment moet de provider bepaalde diensten voorrang geven op andere. In Nederland moeten providers daarin het belang van de gebruiker vooropzetten, in de Europese versie minder.

Dat betekent dat de provider makkelijker zelf kan beslissen waar hij voorrang aan geeft. En dat zal niet altijd zijn wat voor de gebruiker het fijnste is.

Europarlementariër Marietje Schaake van D66 noemt de wet een "gemiste kans". Zijzelf had een amendement ingediend die de definitie van net-neutraliteit scherper zou moeten neerzetten, maar die heeft het niet gehaald.

De nieuwe regels gaan op 30 april volgend jaar in.

Pionier

Nederland is pionier omtrent net-neutraliteit en had als een van de eerste landen strenge wetgeving op dit gebied. De Nederlandse wet diende zelfs als inspiratiebron voor de Amerikaanse waakhond die over het internet gaat, de FCC. De organisatie keek naar Nederland bij het ontwikkelen van hun eigen versie.

Doordat veel andere Europese landen geen net-neutraliteit hebben en doordat men roamingkosten (het andere onderwerp waarover is gestemd) belangrijker vonden, hadden veel landen weinig problemen met deze mildere versie van net-neutraliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl