Een smartphonegebruiker in India
NOS Nieuws

Facebook-baas verdedigt gratis internet-app in India

Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg moet zijn applicatie, die mensen in opkomende economieën toegang geeft tot gratis internet, worden vergeleken met openbare bibliotheken en ziekenhuizen.

De topman reageert via een opiniestuk in de Indiase krant Times of India op het opschorten van de app. De overheid besloot eerder deze maand dat telecomprovider Reliance Communications, de partner van Facebook, de dienst moet blokkeren zolang de voorwaarden waaronder die werkt niet duidelijk zijn.

De dienst zou in strijd zijn met netneutraliteit, doordat hij alleen bepaalde diensten gratis aanbiedt. De app, Free Basics, biedt naast toegang tot uitgeklede versies van Facebook en chatdienst Messenger onder meer toegang tot weersvoorspellingen, BBC News en een woordenboek. Maar dus geen toegang tot internet. Daarvoor moet worden betaald.

Overstappen

In het artikel schrijft Zuckerberg dat het in de 21ste eeuw niet meer dan logisch is dat mensen in India beschikken over gratis basis-internet. Zo hebben ze toegang tot werk, onderwijs, gezondheidszorg en de mogelijkheid om met andere mensen te chatten. Ook wijst Zuckerberg op openbare bibliotheken, waar niet alle boeken te vinden zijn, en ziekenhuizen, waar niet alle zorg beschikbaar is, maar wel een belangrijk deel.

Daarnaast stelt Zuckerberg dat van de 15 miljoen mensen die inmiddels via de app online zijn gekomen, de helft binnen een maand tijd besloot over te stappen naar het volledige internet. Het is voor hen dus een brug naar het echte internet, aldus de topman.

Belangrijke markt

Facebook is druk bezig om opkomende economieën, zoals India, van Free Basics te voorzien. De grote groei in het westen is er een beetje uit, dus het internetbedrijf richt zich, net als bijvoorbeeld Google, op andere plekken. India wordt door het sociale platform gezien als een nieuwe belangrijke afzetmarkt. Het heeft 1 miljard potentiële internetgebruikers en dus ook honderden miljoenen potentiële Facebook-gebruikers.

Nu verdient Facebook niks aan de Free Basics-app. Maar het zal er ongetwijfeld toe leiden dat meer mensen ook van het normale internet gebruik gaan maken en dus van Facebook's diensten, aangezien die ook in de gratis apps zaten. Waardoor Facebook er op den duur wel aan kan gaan verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl