Apple ziet inkomsten voor het eerst in 13 jaar dalen
Voor het eerst zijn er minder iPhones verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook daalden Apple's inkomsten en dat is in de laatste dertien jaar niet voorgekomen. Het afgelopen kwartaal draaide het bedrijf een omzet van 50,6 miljard dollar (45 miljard euro), een daling van dertien procent in vergelijking met vorig jaar.
De smartphonemaker boekte een winst van 10,5 miljard dollar (tegen 13,6 miljard dollar vorig jaar). Het zijn nog steeds enorme bedragen, maar voor Apple hebben de cijfers na al die succesjaren een nare bijsmaak. Apple staat nabeurs flink in de min.
De omzetdaling is geen verrassing. Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers in januari, Apple werkt met een gebroken boekjaar, waarschuwde topman Tim Cook er al voor.
Het toont aan dat ook Apple niet immuun is voor de smartphoneverzadiging waar al tijden over wordt gesproken. Tot nu toe was het vooral China dat het bedrijf nog enorm liet groeien. Het afgelopen kwartaal daalden de inkomsten daar met 26 procent.
Nieuwe, kleinere iPhone
Vorige maand lanceerde Apple de iPhone SE. De telefoon moet ervoor zorgen dat een groep gebruikers, die nu nog vaak een iPhone 5 of 5s heeft, alsnog een nieuwe telefoon gaat kopen. De telefoon is namelijk kleiner dan de duurdere 6s, maar beschikt wel over dezelfde processor en is een stuk goedkoper.
De telefoon is pas sinds vorige maand op de markt, dus het is voorlopig afwachten hoe groot de impact op de omzet van Apple zal zijn. Het zorgt er vermoedelijk wel voor dat de cijfers over de maanden april, mei en juni er rooskleuriger uitzien dan vorig jaar, omdat er toen geen grote nieuwe producten te koop waren.
Vlaggenschip
Naar verwachting komt Apple in het najaar met een grote update van zijn vlaggenschip. Volgens verschillende analisten valt dat dit jaar tegen. Daardoor zal de iPhone 7, zo is de verwachting, minder goed gaan verkopen. Pas in 2017, bij de lancering van de opvolger van de 7, zouden de verkopen weer bijtrekken.
De zet zou opvallend zijn omdat het topmodel van concurrent Samsung, de Galaxy S7/S7 Edge, dit voorjaar heel goed is ontvangen. Volgens sommige techsites is de telefoon zelfs beter dan de iPhone. Er wordt dus iets groots verwacht van Apple.
Naast de iPhone SE en het nieuwe vlaggenschip wordt er ook uitgekeken naar de opvolger van de Apple Watch. Die komt waarschijnlijk ook rond september of oktober uit.
The Wall Street Journal (WSJ) schreef zondag op gezag van bronnen dat het slimme horloge, in tegenstelling tot het huidige model, zonder iPhone kan werken dankzij een eigen mobiele internetverbinding. Ook krijgt het nieuwe model naar verluidt een snellere processor.
San Bernardino-zaak
Ten slotte stond Apple’s voorjaar niet zozeer in het teken van verkopen, maar vooral van één specifieke iPhone. Die van San Bernardino-dader Syed Farook. De FBI wil daar toegang toe hebben en vroeg Apple een aangepaste versie van iOS te maken. Apple weigerde dit.
Er leek een langslepend juridisch gevecht te ontstaan, maar toen wist de FBI met behulp van een derde partij de iPhone alsnog te kraken.
Eerder vanavond meldde de WSJ op basis van bronnen dat de FBI niet gaat vertellen hoe de telefoon is gekraakt. De opsporingsdienst zou te weinig van de kraakmethode afweten om het Apple te kunnen uitleggen.