NOS Nieuws

Mogelijk brandstichting toekomstig asielzoekerscentrum Duitsland

In de Duitse stad Nauen, vlak bij Berlijn, is een sporthal waarin binnenkort asielzoekers zouden worden opgevangen, afgebrand. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken.

In Duitsland zijn de laatste tijd verscheidene aanslagen gepleegd op asielzoekerscentra. Gisternacht werd nog brand gesticht in een centrum in Weissach im Tal. In Nauen is de afgelopen maanden gedemonstreerd tegen de komst van asielzoekers. In februari werd een informatieavond van de gemeente afgebroken nadat rechts-extremisten de bijeenkomst hadden verstoord.

Toen de brandweer vanochtend bij de sporthal aankwam, was die al niet meer te redden. Al meteen werd gezegd dat een technische oorzaak hoogst onwaarschijnlijk is.

Woedend

Duitse politici zijn woedend over de aanslagen op asielzoekerscentra in het land. Bondskanselier Merkel zei gisteren dat het "onaanvaardbaar en stuitend is dat rechts-extremisten en neonazi's de boel opruien". Ze reageerde met afschuw op de gebeurtenissen in de stad Heidenau, waar gewelddadig is gedemonstreerd bij een asielzoekerscentrum. "De Duitse grondwet zegt dat we een land zijn dat de waarde van elk mens accepteert. En dat geldt voor iedereen die hier komt", zei Merkel.

Duitsland verwerkt dit jaar waarschijnlijk 800.000 asielaanvragen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, De Maizière, vindt dat ook andere EU-landen genoeg vluchtelingen moeten opvangen en dat samen moet worden gezocht naar een oplossing voor de vluchtelingenproblematiek in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl