De bouwmarkt in Heidenau waar vluchtelingen worden opgevangen
NOS Nieuws

Merkel morgen naar Heidenau

Bondskanselier Merkel brengt morgen een bezoek aan Heidenau, het Oost-Duitse stadje dat afgelopen weekend werd opgeschrikt door demonstraties en rellen rond de komst van een groep vluchtelingen. Merkel neemt een kijkje in de leegstaande bouwmarkt waar de migranten worden opgevangen. Ook heeft ze een gesprek met de vluchtelingen, vrijwilligers en vertegenwoordigers van de gemeente.

Merkel kreeg de laatste dagen kritiek omdat ze zich niet uitsprak over de gebeurtenissen in Heidenau. Gisteren veroordeelde ze de demonstraties en het geweld alsnog. "Het is weerzinwekkend hoe rechts-extremisten en neonazi's hun botte haatboodschap verspreiden", zei ze.

In Heidenau raakten vrijdagavond 31 agenten gewond toen ze door rechtse betogers werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. De politie wilde een einde maken aan een wegblokkade, waarmee moest worden voorkomen dat de vluchtelingen in Heidenau konden komen. Ook zaterdag en zondag was het onrustig in het stadje, even ten zuiden van Dresden.

Gauck

Bondspresident Gauck bezoekt morgen ook een vluchtelingenopvang. Hij gaat in Berlijn naar een voormalig gemeentekantoor waar sinds begin deze maand ruim 500 mensen verblijven.

Duitse opvangcentra zitten overvol. De Bondsrepubliek verwacht dit jaar zo'n 800.000 asielzoekers. Behalve reguliere opvangcentra worden ook leegstaande overheidsgebouwen, scholen, kantoren en winkels als opvang gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl