Asielzoekers voor het Duitse immigratiebureau in Berlijn
NOS Nieuws

Duitsland verwacht fors meer asielzoekers

Duitsland houdt dit jaar rekening met flink meer vluchtelingen dan tot nu toe werd aangenomen. Er zouden volgens de prognoses tot 750.000 vluchtelingen zich kunnen aanmelden, melden Duitse media. Dat is ruim drie keer zo veel als vorig jaar en een verdubbeling ten opzichte van de eerste schattingen voor 2015.

Dat de prognoses er zo naast zaten, komt door een piek in aanmeldingen deze zomer. In juli alleen al vroegen bijna 80.000 mensen asiel aan. Volgens de Duitse immigratiedienst was dat meer dan ooit.

Flinke klus

Bondskanselier Angela Merkel zei zondag al dat de vluchtelingenkwestie voor de EU een groter probleem kan worden dan de Griekse economische crisis. Duitsland worstelt met het grote aantal vluchtelingen. Deelstaten klagen bij de regering dat ze de stroom niet aankunnen. Ze eisen meer geld en hulp bij het vinden van opvangcentra.

De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière probeerde vorige week nog de gemoederen tot bedaren te brengen. Tijdens een bezoek aan een vluchtelingenopvang zei hij: "Het is een flinke klus, maar niet onmogelijk. Dit krijgen we voor elkaar."

De regering heeft de deelstaten extra geld beloofd, maar probeert intussen ook het aantal vluchtelingen te beperken. Van alle vluchtelingen die in Duitsland een asielaanvraag doen, komt meer dan 40 procent uit de Balkan. Zij maken praktisch geen kans op een verblijfsvergunning: 99,8 procent van de aanvragen wordt afgewezen.

Economische vluchtelingen

De Duitse regering zendt filmpjes uit op tv in onder meer Servië, Kosovo en Albanië om economische vluchtelingen af te schrikken. Ook willen ze de Balkanvluchtelingen gaan opvangen in aparte centra met een kortere procedure en denken ze erover na om het zakgeld van 143 euro per maand af te schaffen.

De VN-commissaris voor vluchtelingenzaken pleit voor een betere verdeling van vluchtelingen over Europa. In een interview met de krant Die Welt zegt hij: "Het kan niet zo zijn dat Duitsland en Zweden de meerderheid van alle vluchtelingen opnemen zoals nu. We moeten de verantwoordelijkheid over meerdere schouders verdelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl