Aanvoerster Anne Hielckert reageerde verslagen maar realistisch op de uitschakeling
NOS Sport

'Rugbysters stomweg niet goed genoeg'

Wat begon als een ambitieus project eindigde zondagavond in een diepe teleurstelling voor de Nederlandse rugbysters. Uitgeschakeld op het pre-olympisch kwalificatietoernooi door Portugal en dus geen Spelen in Rio de Janeiro volgend jaar.

Met de nederlaag tegen de Portugese dames kwam de 'Road to Rio' zondag abrupt tot een einde. In NOS Langs de Lijn reageerde aanvoerster Anne Hielckert verslagen maar realistisch.

"Dit is onwerkelijk. Je houdt rekening met rampscenario's, maar dat je er door Portugal wordt uitgegooid, waar we nog nooit van hebben verloren, dat maakt het wel extra pijnlijk."

"Maar dat is onderdeel van topsport. Je moet wel op een dusdanig niveau zijn dat je op cruciale momenten piekt, en doet wat je moet doen, en dat is ons niet gelukt. Dan kom je maar tot n conclusie, dat je stomweg niet goed genoeg bent."

Toen in 2009 bekend werd dat Rugby Sevens onderdeel zou gaan uitmaken van de Spelen van 2016, werd in 2011 gestart met een fulltime programma om de Nederlandse vrouwen naar de Spelen te krijgen.

Maar naarmate de datum van de openingsceremonie dichterbij kwam, verdween Rio steeds meer uit het zicht voor de rugbysters. Bepalende speelsters vertrokken en vorige maand verloor de ploeg de A-status.

"Dit is het einde nu, maar dat wil niet zeggen dat er nooit meer damesrugby gespeeld gaat worden op internationaal niveau door Nederland, maar voor ons houdt het hier nu even op. Toch weet ik zeker dat dit nog wel staartjes gaat krijgen."

Voor mij houdt het hier natuurlijk wel op.

Anne Hielckert, aanvoerster Rugby Sevens-dames

Wat de uitschakeling voor Rio betekent voor het rugby in Nederland weet Hielckert nog niet, maar ze denkt wel dat haar ploeg de sport naar een hoger niveau heeft getild in Nederland.

"Ons programma heeft er wel voor gezorgd dat rugby heel erg gegroeid is in Nederland en dat er nog steeds talenten rondlopen die veel potentie hebben. Maar voor mijzelf ben ik realistisch. Ik ben dertig, voor mij houdt het hier natuurlijk wel op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl