NOS Sport

De smalle weg voor de Oranje Sevens naar Rio

De weg van Oranje-rugbysters om Rio nog te halen

De 'Dutch Sevens Ladies' zijn bezig met 'Road to Rio', maar hebben nog een lange weg te gaan. Het EK was een theoretische optie voor kwalificatie, maar door een zesde plaats vorige week bij het eerste toernooi in het Russische Kazan is een topklassering nu al uitgesloten. Dit weekend staat het tweede EK-toernooi in het Franse Brive op het programma.

Aan de Olympische Spelen doen in totaal twaalf landen mee. Gastland Brazilië is al zeker van deelname en via de wereldbeker legden ook Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en Engeland al beslag op een ticket. Elk continent heeft daarnaast nog recht op deelname van één land.

Strijd open

In Noord-Amerika kwalificeerden de Verenigde Staten zich via die weg en in Zuid-Amerika deden de Colombiaanse vrouwen dat. In Afrika, Oceanië en Azië moeten de toernooien nog worden gespeeld, maar lijken Zuid-Afrika, Fiji en China bij voorbaat al te sterk voor de concurrentie.

Alleen in Europa ligt de strijd nog open. De winnaar van het EK gaat naar de Spelen en als het al geplaatste Engeland kampioen wordt, gaat de nummer twee.

Pre-OKT

De nummer twee van het EK, of nummer drie als Engeland bij de eerste twee eindigt, gaat vervolgens direct naar het mondiale OKT in juni 2016, de laatste kans op het twaalfde en laatste ticket voor Rio.

De overige Europese landen strijden in een pre-OKT op 18 en 19 juli in Lissabon voor drie tickets voor het mondiale OKT.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl