De Nederlandse ploeg maakt zich klaar voor een wedstrijd op de EK sevens in Brives
NOS SportAangepast

Franse rugbysters winnen EK, Oranje zesde

De Franse rugbysters hebben op het EK in eigen land de titel gegrepen. Met de Europese titel is deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een feit. In de finale in Frankrijk werd Spanje met 20-0 verslagen. Het EK werd over twee ronden gespeeld, vorig weekend was de eerste ronde in Rusland. De Françaises zijn in het algemeen klassement over twee ronden de sterksten.

De Nederlandse rugbysters eindigden als zesde en moeten nu via twee kwalificatietoernooien een ticket voor Rio proberen af te dwingen. Oranje verloor de wedstrijd om plaats vijf met 19-5 van Ierland.

Eerder op de dag zat Spanje de Nederlandse rugbysters dwars. De ploeg van bondscoach Chris Lane verloor in Brives van de Spaanse vrouwen met 10-28. Halverwege leidde Oranje nog met 10-7.

Tweede nederlaag in één week

Vorige week was Spanje tijdens de eerste ronde van het EK in Kazan ook al in de kwartfinale te sterk geweest voor Nederland. Spanje begon zondag het duel sterk door snel naar een voorsprong van 7-0 uit te lopen. Pien Selbeck en Tessa Veldhuis zorgden echter voor een positieve tussenstand bij rust. Daarna waren de Spaanse vrouwen echter een stuk beter.

Nederland kan alleen nog via kwalificatietoernooien de Olympische Spelen in Rio bereiken. Bij de World Qualifier mogen volgend jaar zestien deelnemende landen nog strijden voor één olympisch ticket. Dat moet Nederland wel doen met een lager budget. Omdat Oranje niet bij de top-4 eindigde, verliest het de A-status van het NOC*NSF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl