Krijn de Schutter
NOS Sport

Niet A-status, maar World Series telt voor rugbysters

De Nederlandse rugbysters versloegen zaterdag Frankrijk op het EK rugby sevens met 20-10. Een dag later werden de Françaises Europees kampioen en verloren de Nederlandse vrouwen de A-status van NOC*NSF door als zesde te eindigen.

Nederland moet nu met een kleiner budget de weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vervolgen. Om daar te komen moet de ploeg van Chris Lane echter wel twee kwalificatietoernooien zien te overleven.

Concurrenten gaan sneller

Tegenover de NOS reageert de technisch directeur van de vrouwen, Krijn de Schutter, op de prestaties. "Dit is een teleurstelling voor ons. We hebben twee keer een zesde plek behaald, waar we vorig jaar twee derde plekken hebben gehad. De conclusie is dat de concurrenten sneller gaan dan wij gaan."

Het kwaliteitsverschil is volgens De Schutter vooral te wijten aan het niet deelnemen aan de World Series. "Het is cruciaal voor Nederland om zich dit jaar te plaatsen voor de World Series en daar de problemen op te lossen die we nu tegenkomen."

A-status

Het verliezen van de A-status van NOC*NSF is volgens Schutter niet direct een probleem in de strijd om de achterstand op andere landen in te lopen. Als de ploeg zich namelijk plaatst voor de World Series, dan worden de kosten daarvoor door de organisatie gedekt.

Het programma rondom de ploeg kan nog wel blijven rekenen op financiële steun maar de sporters zelf moeten het wel met een stuk minder doen. "De A-status behelst een programmafinanciering en een sportersvoorziening." Dit houdt in dat de bond er zelf voor moet zorgen dat de speelsters beschikbaar zijn voor het team.

Geld geen probleem

Het geld lijkt vooralsnog geen probleem voor de ploeg, maar de route naar Rio is een stuk moeilijker. In juli speelt Oranje in Lissabon een Europees kwalificatietoernooi. Een plek bij de eerste drie levert een ticket op voor het mondiale kwalificatietoernooi dat kort voor de Spelen wordt georganiseerd. Alleen de winnaar van dat toernooi mag naar de Spelen.

"De teams die in de World Series spelen die hebben de meeste kans om dat toernooi te winnen. Plaatsing voor de World Series is dus cruciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl