liveblog
NOS VoetbalAangepast

Oranje verslaat Nieuw-Zeeland dankzij goal in blessuretijd

liveblog gesloten

Tot de volgende keer

We houden ermee op hier in Le Havre. De volgende wedstrijd van Oranje is aanstaande zaterdag. In Valenciennes is Kameroen dan de tegenstander.

We sluiten af met de samenvatting van de zwaarbevochten 1-0 zege op Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland - Nederland (groep E) | WK 2019

Het WK gaat door!

Om 18.00 uur is de tweede WK-wedstrijd van de dag begonnen: Chili-Zweden. Kijk live via onze livestream.

Vanavond om 20.45 uur is er ook het duel tussen regerend wereldkampioen de VS en Thailand.

Van Veenendaal over meegereisde fans: 'Niet normaal en iets heel moois'

De reactie van keepster Sari van Veenendaal na de WK-wedstrijd van de Oranjevrouwen tegen Nieuw-Zeeland. Ze is heel blij met de belangstelling van de Nederlandse fans.

Van Veenendaal over meegereisde fans: 'Niet normaal en iets heel moois'

‘Het was niet goed genoeg, we waren niet fris’

De vreugde om de overwinning is groot, maar net als haar collega's is Vivianne Miedema ook kritisch over het Nederlandse spel.

Miedema: ‘Het was niet goed genoeg, we waren niet fris’

Kritische Wiegman: ‘We waren te veel aan het wandelen’

Sarina Wiegman was uiteraard blij met de drie punten, maar de bondscoach van de Oranjevrouwen zag haar ploeg in de eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland geregeld schutteren.

"Wij waren heel slordig aan de bal en waren te veel aan het wandelen. Er zat niet veel explosiviteit in. We speelden matig en kunnen beter voetballen."

Kritische Wiegman: ‘We waren te veel aan het wandelen’

'Het was geen goede wedstrijd'

Sherida Spitse is opgelucht na de WK-overwinning op Nieuw-Zeeland. Ze noemt het spel van Oranje slordig. "Het was geen goede wedstrijd."

Spitse na Nieuw-Zeeland-Nederland: 'Het was geen goede wedstrijd'

Matchwinner Roord: 'Ik ben echt een beetje in de war'

De speelster van Bayern München, die komend seizoen voor Arsenal uitkomt, kon haar geluk niet op. "Ik stond al heel lang droog in Oranje en dat ik dan de winnende mag maken, dat is bizar."

"Ik ben echt een beetje in de war. Dit is waar ik op hoopte. Dat dit dan in de eerste wedstrijd op een WK gebeurt... Dat is heel mooi."

Matchwinner Roord: 'Ik ben echt een beetje in de war'

Het wedstrijdverslag

Oranje is in de eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap in Frankrijk ontsnapt aan een gelijkspel. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kreeg gedurende de wedstrijd voldoende kansen, maar scoorde pas in blessuretijd. Jill Roord werd uiteindelijk de matchwinner met een rake kopbal.

De Oranjevrouwen juichen na de 1-0

KLAAR

Het is afgelopen in Le Havre! Nederland verslaat Nieuw-Zeeland met 1-0, maar zeg niet hoe: dankzij een goal in blessuretijd van Jill Roord.

90+2' GOAL ORANJE

Daar is toch het doelpunt voor Oranje! Invalster Jill Roord kopt raak en zet Oranje in blessuretijd alsnog op 1-0 tegen Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-1

Roord kopt Oranje in blessuretijd naar zege

87' Slotfase

Met Beerensteyn voor Van de Sanden gaat Oranje de laatste minuten in. Gaat er nog een goal vallen, of eindigen we hier in Le Havre op een teleurstellende 0-0?

Er komen vier minuten blessuretijd bij.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

79' De tijd dringt

De tijd begint te dringen voor Oranje, dat de druk in de slotfase opvoert. Aan de kansen ligt het niet: na een prima voorzet van Van Dongen kopte Van de Donk over en er was ook nog een kopkans voor Miedema: ook over.

In de minuten daarna blijft Nederland het Nieuw-Zeelandse doel bestoken, maar het blijft 0-0.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

76' Wissels

De volgende wissel bij Nederland: Groenen, die niet helemaal lekker in de wedstrijd zat, wordt vervangen door Roord. Bij Nieuw-Zeeland zijn de aanvalsters White en Gregorius naar de kant gegaan, ten faveure van Wilkinson en Satchell.

Die laatste krijgt al snel een mogelijkheid, maar schiet gehaast naast. Nederland is op jacht naar een doelpunt, maar dat biedt de tegenstander ook steeds meer ruimte om gevaarlijk te worden.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

68' Op en neer

Het gaat op en neer in Le Havre, waar Oranje veel kansen creëert, maar ook veel weggeeft.

Toch was het weer bijna raak voor Nederland: Miedema stond bij de eerste paal klaar om binnen te werken, maar keeper Nayler staat opnieuw op haar post.

Wissel bij Nederland: Van Dongen komt in het veld voor Van Es. Bij Nieuw-Zeeland is Hassett vervangen door Longo.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

60' Weer een kans

Het blijft spannend in Le Havre, want Nederland mist opnieuw een prima kans. Na een fantastische steekbal van Martens zet Miedema de bal laag voor op de aanstormende Van de Sanden, maar de voorzet is nét te scherp: Van de Sanden komt er niet aan en de bal gaat rakelings langs de paal.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

Lieke Martens baalt

55' Kansen aan beide kanten

Ook de tweede helft begint weer met leuke momenten voor de goals. Eerst krijgt Nieuw-Zeeland een geweldige kans: Gregorius duikt alleen voor keepster Van Veenendaal op, maar haar inzet is niet bepaald perfect en Van Veenendaal brengt knap redding.

Kort daarop zijn er twee kansen voor Nederland: eerst stuit Miedema in kansrijke positie op keepster Nayler, en even later is er een gevaarlijk schot van Martens: over. En weer even later is er weer dreiging via Miedema. Hangt er een doelpunt in de lucht?

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft is begonnen bij de WK-wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen Nieuw-Zeeland. Geen wissels. Het staat uiteraard nog steeds 0-0.

RUST

Het is rust in Le Havre. Nederland kreeg kansen, maar benutte die niet. En hetzelfde geldt voor Nieuw-Zeeland. We gaan dus aan de thee met een 0-0 ruststand.

44' Wat een kans

Vlak voor rust krijgt Nederland nog een enorme kans om de score te openen. Miedema zet goed door en goed voor, Martens kan niet goed bij de bal, maar Bloodworth krijgt vervolgens dé kans om de bal in het doel te werken, maar ze schiet naast. Een stukje slapstick vlak voor de rust.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

33' Grote kans Nieuw-Zeeland

Oei, daar was weer een enorme kans voor Nieuw-Zeeland: White krijgt alle gelegenheid om van afstand uit te halen, en dat doet ze ook. De harde poeier kan door keepster Van Veenendaal naast het doel worden getikt.

Een paar minuten later is er weer Nederlandse dreiging: een corner van Spitse vliegt gevaarlijk langs het doel, maar niemand krijgt zijn hoofd ertegenaan.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

29' Grote kans Oranje

Een grote kans voor Nederland uit een hoekschop: Miedema kopt de bal terug, de Nieuw-Zeelandse Erceg kopt de bal onhandig door waardoor Martens een prima kans krijgt. Maar ze krijgt haar hoofd niet goed tegen de bal. Helaas.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

Jackie Groenen baalt na een gemiste kans

22' Geduld is een schone zaak

Na de wat onstuimige beginfase probeert Oranje het spel onder controle te krijgen.De Nieuw-Zeelandse vrouwen wachten rustig af en loeren op een counter. Nederland zal geduldig op zoek moeten gaan naar gaatjes in de Nieuw-Zeelandse defensie.

Dat lukte daarnet bij Miedema, maar zij kreeg de bal niet goed onder controle. Aan de andere kant was White bijna weg toen Spitse de bal verspeelde, maar die fout werd snel hersteld.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

Vivianne Miedema in duel met Rebekah Stott

11' What a chance!

Oranje ontsnapt aan een vroege achterstand tegen Nieuw-Zeeland. Bloodworth gaat in de fout en vervolgens belandt een verraderlijk schot van Chance op de lat! Wat een kans.

Een minuutje later zien we de eerste grote kans voor Nederland: Miedema kopt een prima voorzet over het doel. We zijn nu echt begonnen in Le Havre.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

Vivianne Miedema kopt uit kansrijke positie over

10' Aardig begin

De beginfase is aantrekkelijk, met een aantal voorzetten van Nederlandse kant die echter geen kans opleverden. Er was even schrik rond Van de Donk, die na een botsing aangeslagen op de grond bleef zitten, maar ze kan gelukkig verder.

De eerste Nederlandse doelpoging noteren we na 10 minuten: een schotje van Martens kan eenvoudig worden gepakt door keepster Nayler.

Nieuw-Zeeland - Nederland 0-0

Shanice van de Sanden in duel met Ali Riley

AFTRAP

De bal rolt in Le Have voor de eerste WK-wedstrijd van de Nederlandse voetbalsters.

Oranje-fans op de tribune in Le Havre

Daar komen ze!

De speelsters van Nieuw-Zeeland en Nederland betreden het veld in Le Havre. Het stadion zit bij lange niet vol, maar er is wel veel oranje te zien.

Meteen daarna klinken de volksliederen. We gaan bijna beginnen.

Warming-up

De Nederlandse voetbalsters doen de warming-up in Le Havre

Wiegman blikt vooruit op eerste WK-duel

Bondscoach Sarina Wiegman vertelt vlak voor de aftrap van Nieuw-Zeeland - Nederland wat de plannen van Oranje zijn.

Wiegman: 'Dit is waar je het allemaal voor doet'

Ondertussen bij de Duitsers

De Duitse sterspeelster Dzsenifer Marozsan heeft in de eerste WK-wedstrijd tegen China (1-0) een teen gebroken en zal in ieder geval de resterende groepsduels met Spanje en Zuid-Afrika moeten missen.

Marozsan breekt teen tegen China

Code Oranje in Le Havre?

Er schijnt momenteel een waterig zonnetje in Le Havre, bij een temperatuur van 16 graden. Maar de FIFA heeft wel gewaarschuwd dat er tijdens de wedstrijd kans is op onweer.

Frankrijk WK-favoriet bij bookmakers, Oranjevrouwen vijfde

Van een gokje op de wereldtitel voor de Oranjevrouwen word je niet stinkend rijk. Ook de bookmakers kennen de kracht van Nederland en schatten de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in als nummer vijf op de lijst met favorieten voor het WK. Gastland Frankrijk is topfavoriet, met een quotering van 4 bij het grote wedkantoor Unibet.

De Oranjevrouwen lopen alvast in het stadion in Le Havre

'Vol goede moed naar de wedstrijd'

Supporters van de Nederlandse voetbalsters zijn vanmiddag feestend afgereisd naar het stadion in de Franse stad Le Havre.

Oranjefans op weg naar stadion: 'Vol goede moed naar de wedstrijd'

De analisten warmen op

Om 14.25 uur begint de voorbeschouwing op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Analisten Mandy van den Berg en Pierre van Hooijdonk en presentator Gert van 't Hof zetten nog even de puntjes op de i.

Pierre van Hooijdonk, Mandy van den Berg en Gert van 't Hof zitten er klaar voor

'Nederlandse' Hassett is klaar voor Oranje

Bij Nieuw-Zeeland staat Betsy Hassett straks in de basis. De middenveldster heeft Nederlandse roots: haar familie is Nederlands, ze heeft een Nederlands paspoort en speelde in het verleden bij Ajax.

Hassett verwacht een lastige wedstrijd. Ze is straks te herkennen aan een manchet om haar arm: ze heeft een maand geleden namelijk haar linkerpols gebroken.

'Nederlandse' Hasset is met Nieuw-Zeeland klaar voor duel tegen Oranje

Daar komen de Oranje-fans

Oranjeparade maakt zich op voor wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland

Opstelling Oranjevrouwen: Van Es speelt

Kika van Es staat in de basis bij Oranje. De linksback liep ruim een week geleden in de gewonnen oefeninterland tegen Australië (3-0) nog een gebroken middenhandsbeentje op en ging onder het mes. Verder kiest bondscoach Sarina Wiegman voor de verwachte namen.

Dit zijn de vrouwen die de zomer oranje moeten kleuren

Het WK in Frankrijk is inmiddels volop in gang. De Oranjevrouwen komen echter pas op de vijfde dag in actie. Om 15.00 uur trapt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman af tegen Nieuw-Zeeland.

Dat doet Nederland met grote namen. Met Lieke Martens, Shanice van de Sanden, Jackie Groenen en Vivianne Miedema zit de ploeg gebakken qua topspeelsters. Maar wie zijn de onbekendere speelsters in de selectie van Oranje?

Het Nederlands vrouwenelftal

Maandag in groep E: Canada neemt leiding na winst op Kameroen

Canada opende groep E met een nipte zege op Kameroen. In Montpellier werd het na een matig duel 1-0.

Canada-Kameroen (groep E) | WK 2019

Oranjefans op camping Le Havre: 'We gaan die poulefase glansrijk doorkomen'

Ook op campings in de buurt van speelstad Le Havre maken fans zich op voor de wedstrijd. "In de stad zie je veel vaders met dochters", ziet verslaggever Mattijs van de Wiel. "Maar hier op de camping staan veel echtparen. Sommigen gooien hun hele vakantie om voor het toernooi."

'We gaan die poulefase glansrijk doorkomen'

Meer dan 5.000 supporters

De KNVB heeft via de eigen kanalen 5100 tickets verkocht voor het eerste WK-duel. De verwachting is echter dat er flink wat meer Nederlanders in het stadion zullen zitten, die op andere manieren aan kaarten zijn gekomen. Bij de tweede wedstrijd, zaterdagmiddag in het noordelijk gelegen Valenciennes tegen Kameroen, worden tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders verwacht.

Oranje-fans in Le Havre

Oranjeparade

Voorheen was het alleen een bekend fenomeen bij grote toernooien van het Nederlands elftal, een Oranjeplein en een Oranjeparade voor de fans. Deze traditie is nu echter ook overgeslagen naar het vrouwenvoetbal. Enkele duizenden Nederlandse supporters verzamelden zich dinsdagochtend op het strand van Le Havre, om gezamenlijk naar het Stade Océane te gaan voor de openingswedstrijd van de 'Leeuwinnen' op het WK tegen Nieuw-Zeeland.

Bienvenue de Le Havre!

Welkom bij ons liveblog. Over twee uur beginnen de Oranjevrouwen aan het WK. Nieuw-Zeeland is om 15.00 uur de tegenstander in Groep E.