Eigen doelpunt en penalty bezorgen Kroatië prima WK-start

Kroatië heeft zijn eerste wedstrijd op dit WK gewonnen. De ploeg van sterspeler Luka Modric was in Kaliningrad met 2-0 te sterk voor Nigeria door een eigen doelpunt van Oghenekaro Etebo en een benutte penalty van Modric.

Door de overwinning gaat Kroatië aan de leiding in Groep D, omdat Argentinië eerder op zaterdag niet verder kwam dan een gelijkspel tegen IJsland.

Stand Groep D

1. Kroatië 1-3 (2-0)
2. Argentinië 1-1 (1-1)
3. IJsland 1-1 (1-1)
4. Nigeria 1-0 (0-2)

Kroatië zocht van meet af aan de aanval al leverde de dadendrang in het eerste kwartier maar twee kansjes op: Ivan Perisic' schot vloog net over en een uithaal van Andrej Kramaric ging naast.

Modric talisman

Nigeria stelde daar weinig meer tegenover dan een zinloze pegel van (te) grote afstand. Modric, al actief op drie EK's en bezig aan zijn derde WK, stond aan de basis van de 1-0.

Ante Rebic kopte uit Modric' corner de bal naar Mario Mandzukic, die vallend de bal via Oghenekaro Etebo's voet binnenkopte.

Nigeria, dat bij drie van zijn vijf WK-deelnames de achtste finales haalde, liet ook na rust weinig zien. Te vaak waren acties te onstuimig en te vaak werd er gekozen voor een afstandsschot.

Geboren Haarlemmer veroorzaakt penalty

Kroatië werd defensief dan ook amper op de proef gesteld. Hoewel het aanvallend zelf ook niet imponeerde, kwam het 20 minuten op tijd op 2-0. De in Haarlem geboren verdediger William Troost-Ekong hield Mandzukic vast in de zestien en Modric schoot de penalty beheerst binnen.

Nigeria moest komen, wilde nog een punt pakken en aan goede wil ontbrak het de Super Eagles ook niet, wel aan een gedegen aanvalsopzet.

In blessuretijd miste Mateo Kovacic een grote kans op de 3-0, terwijl Ivan Perisic volledig vrij voor de goal stond. Bekijk dat fragment en andere momenten op onze nieuwe NOS 360° pagina, waar de mooiste acties en doelpunten uit diverse camerahoeken te zien zijn.