Spektakelstuk Portugal-Spanje eindigt in 3-3
Portugal en Spanje hebben in hun openingsduel bij het WK voor puur spektakel gezorgd. In een duel waarin alles zat, tekenden de twee voetbalgrootmachten in Sotsji uiteindelijk voor 3-3.
Halverwege leidden de Portugezen door twee treffers van Ronaldo met 2-1. Spanje sloeg in de tweede helft terug met twee treffers, maar Ronaldo met zijn puntgave derde treffer uit een vrije trap zorgde dat de Iberische tweestrijd geen winnaar kende.
Eerder op de dag versloeg in dezelfde groep Iran verrassend Marokko met 1-0.
Portugal - Spanje was vooraf al bestempeld tot een van de meest interessante groepsduels van het WK. De turbulente aanloop van de Spanjaarden naar het duel maakte het treffen alleen maar interessanter.
Ontslag
De Spaanse voetbalbond schokte Spanje met het ontslag van bondscoach Julen Lopetegui, welgeteld twee dagen voor de kraker tegen Portugal. Het nieuws kort daarvoor dat Lopetegui na het WK het sterrenensemble van Real Madrid zou gaan leiden, viel volkomen verkeerd bij de bond. Die werd ook pas vlak voor de bekendmaking ingeseind.
Spanje was in last, zwaar in last volgens velen. Lopetegui kon zijn koffers pakken nog voor het toernooi begon en technisch directeur Fernando Hierro kreeg de moeilijke taak de wereldkampioen van 2010 op een goede manier door het toernooi in Rusland te loodsen. Kort voor de eerste wedstrijd stuurde Lopetegui vrijdag nog een tweet de wereld in om 'zijn' selectie te ondersteunen.
Na alle heisa vooraf, was de start van het duel in Sotsji ook spectaculair. Spanje, dat vier jaar geleden in Brazilië in het eerste groepsduel van het WK werd vernederd door Nederland (5-1), kreeg vrij snel een nieuwe dreun te verwerken.
Strafschop
De eerste dreigende actie van Ronaldo leverde de Portugese ster direct een strafschop op. De spits van Real Madrid ging licht over het uitgestoken been van verdediger Nacho, de vervanger van de nog geblesseerde Dani Carvajal.
De Italiaanse arbiter Rocchi wees naar de stip en Ronaldo liet de Spaanse doelman David de Gea volledig kansloos: 1-0. De Portugees zorgde voor een primeur met zijn treffer: hij is de eerste speler die op acht achtereenvolgende eindtoernooien (EK en WK) doel treft.
Spanje herstelde zich snel. Het leverde een aantrekkelijk duel op, dat op en neer ging en voor beide doelen gevaar opleverde. Twintig minuten na de treffer van Ronaldo had Spanje de zaak rechtgetrokken.
Diego Costa, die de voorkeur kreeg in de punt van de aanval, draaide en kapte zich tussen twee verdedigers vrij. Met een geplaatst schot passeerde hij Rui Patricio: 1-1. Dat de spits van Atletico Madrid kort voorafgaand aan zijn actie wel een beuk uitdeelde aan Pepe, bleef ongestraft.
Kort na de gelijkmaker dacht Spanje even op 2-1 te zijn gekomen. Isco trof met een hard schot de onderkant van de lat. Doellijntechnologie wees uit dat de bal niet achter de lijn verdwenen was. De 1-1 leek het rustsignaal te halen, tot de Spaanse doelman De Gea gruwelijk in de fout ging bij een houdbaar schot van Ronaldo.
De bal kwam recht op de sluitpost af, maar die vergat zijn handen en benen op de juiste manier aan het werk te zetten. Een zeldzame blunder van de doelman van Manchester United.
De achterstand dwong Spanje in de tweede helft opnieuw aan te zetten. Dat deed de ploeg van Hierro ook. De verdediging van de Europees kampioen van 2016 bleek scheuren te vertonen. Tussen de 55ste en 58ste minuut veranderde alles.
Eerst kopte Busquets de bal na een vrije trap perfect voor de voeten van de inlopende Diego Costa (2-2) en drie minuten later belandde de bal na rommelig verdedigen voor de voet van Nacho. De rechtsback, die in de openingsfase Ronaldo met een klungelige actie aan een strafschop hielp, bedacht zich geen moment toen de bal uit de lucht viel. Zijn uithaal met zijn rechterwreef betekende 3-2 voor de Spanjaarden.
Een half uurtje had de Europees kampioen daarna om onheil te voorkomen. Bij Spanje ging routinier Iniesta, bezig aan zijn laatste grote toernooi voor hij naar Japan vertrekt, plaatsnemen op de bank. Thiago nam zijn plaats over.
Portugal bracht Quaresma, Joao Mario en André Silva om het tij te keren. De tijd verstreek. Het buitenkansje dat twee minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd ontstond bij een vrije trap net buiten de zestien, betekende de redding voor Portugal. Ronaldo trok zijn broek helemaal op, nam een aanloop en kegelde de bal precies in de rechterbovenhoek: 3-3.