0-0 tegen Zweden kost 'vaste gast' Italië WK

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WK-kwalificatie: Italië-Zweden
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Italië zal voor het eerst in zestig jaar ontbreken op een WK. De Azzurri moesten in de play-off tegen Zweden een 1-0 uitnederlaag zien weg te poetsen, maar kwamen in Milaan niet verder dan 0-0. Zweden, dat in de kwalificatiegroep Oranje op doelsaldo was voorgebleven, is voor eerst sinds 2006 weer van de partij op een mondiale eindronde.

Aan inzet en hardheid geen gebrek in de eerste helft, maar aan overleg en kansen aanvankelijk des te meer. Pas na een klein halfuur dreigde het eerste doelgevaar, toen Andrea Candreva een schietkans kreeg. Hij joeg de bal echter rakelings over de Zweedse lat.

Granqvist redt

In de slotfase van de eerste helft voerden de Italianen de druk nog even flink op. Ciro Immobile ontsnapte aan de Zweedse aandacht en dacht de score te openen, maar de richting doellijn hobbelende bal kon nog bijtijds weggewerkt worden door Andreas Granqvist. Kort voor rust dolde Alessandro Florenzi op links zijn opponent, maar dit keer bracht doelman Robin Olsen redding.

Ciro Immobile dicht bij de 1-0 Pro Shots

Tegenover de Italiaanse overmacht - 75% tegen 25% qua balbezit en elf doelpogingen tegen eentje voor Zweden - stonden spaarzame uitvallen van de Scandinavische opponent. Tot twee keer toe appelleerden de Zweden voor hands, maar in beide gevallen zag de Spaanse arbiter Antonio Mateu Lahoz er geen strafschop in.

Vertwijfeling

In de 53ste minuut was Florenzi opnieuw dicht bij een treffer. Zijn volley miste het Zweedse doel maar net. Een schot van veteraan Giorgio Chiellini ontbeerde kracht, een inzet van Candreva zeilde net naast. De voor oud-PSV'er Ola Toivonen ingevallen Isaac Kiese Thelin verzuimde in een tegenaanval Italië pijn te doen.

Marco Parolo en Ludwig Augustinsson strijden om de bal AFP

Met drie verse krachten trachtte bondscoach Gian Piero Ventura de Azzurri van nieuwe impulsen te voorzien. De Zweden bleken niet onder de indruk en stilaan werd het stiller en stiller in San Siro. Er kwam steeds meer vertwijfeling in de Italiaanse doelpogingen.

Invaller Stephan El Shaarawy bracht op de valreep bijna opluchting, maar zijn uithaal spatte uiteen op de vuisten van Olsen. Een kopbal van Marco Parolo kon de doelman ook al niet verontrusten.

Viervoudig wereldkampioen Italië, dat in 2006 voor het laatst de mondiale titel veroverde en in de play-offs verzeild was geraakt door een tweede plaats in de groep achter Spanje, bleek niet meer in staat tot een effectief slotoffensief. Tot dolle vreugde van de Zweden. De 0-0 volstond voor captain Granqvist en de zijnen.

1/6Grote teleurstelling bij Italië na de uitschakeling voor het WK Pro Shots
2/6Uitgelaten Zweedse ploeg na de 0-0 in Milaan AFP
3/6Een Italiaanse fan treurt om het missen van het WK Pro Shots
4/6Een trotse Sebastian Larsson bedankt de Zweedse supporters AFP
5/6Ciro Immobile AFP
6/6Gianluigi Buffon houdt het niet droog AFP
Statistieken Italië - Zweden