liveblog
NOS WielrennenAangepast

Viviani vervult droom met ritzege in Tour, Groenewegen vijfde

  • Elia Viviani wint de vierde etappe van de Tour de France.
  • Het was een rit van 213,5 km van Reims naar Nancy.
  • Groenewegen wordt vijfde, Teunissen zesde.
  • In de top van het klassement verandert niets.
liveblog gesloten

À demain!

Hiermee besluiten we het liveblog voor vandaag. Morgen zijn we natuurlijk weer terug voor de vijfde etappe in de Tour de France. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen! À demain!

De Avondetappe

Natuurlijk wordt vanavond in De Avondetappe met Dione de Graaff en Herman van der Zandt teruggekeken naar de etappe van vandaag en vooruitgekeken naar de komende dagen. Te gast in Nancy zijn journaliste Diana Kuip en sprinter Bram Welten van het Bretonse Arkéa-Samsic.

De Avondetappe is rond de klok van 22.15 uur te zien op NPO 1 en via de stream op NOS.nl en de NOS-app.

En dan ook...het antwoord op de rebus van maandag!

Morgen: de Vogezen!

Maar eerst nog de vijfde etappe van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar, met twee beklimmingen van tweede categorie en twee van derde categorie. Kansen voor aanvallers, maar ook de klassementsrenners zullen bij de pinken moeten zijn.

Het profiel van de vijfde etappe van de Tour

Klassementsrenners aan zet: 'Thomas oogt goed'

Het zal nog wel even duren, voordat Groenewegen zijn volgende kans krijgt op een sprintzege. De komende dagen gaan we klimmen in de Vogezen. Zeker de etappe van donderdag met aankomst op La Planche des Belles Filles zal het klassement volledig op zijn kop zetten.

Dylan van Baarle, helper in dienst van titelverdediger Geraint Thomas en Egan Bernal, had vandaag dan ook de handen vol aan het beschermen van zijn kopmannen. "In dit soort etappes moet je zorgen dat ze geen tijd verliezen. Ik denk dat ze alle twee goed in orde zijn. Thomas maakt een goede, relaxte indruk, ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen op La Planche des Belles Filles."

Van Baarle: 'Thomas oogt goed, benieuwd wat hij op La Planche des belles Filles kan'

Van Vleuten houdt huis in Giro Rosa

En dan nog een winnaar van de dag: Annemiek van Vleuten. Zij verpulverde de concurrentie vandaag in een zware bergrit van de Giro Rosa en heeft de roze trui nu stevig om de schouders.

Geniet van de samenvatting...

Van Vleuten slaat toe in Giro Rosa: ritwinst en roze leiderstrui

Viviani verlost van trauma: 'Wilde zo graag een keer winnen in de Tour'

Van teleurstelling bij Jumbo-Visma naar de euforie van Elia Viviani. Die vervulde zijn droom met een ritzege in de Tour, de enige grote ronde waarin hij nog nooit succesvol was. Nu lukte het wel en dat terwijl zijn seizoen tot nu toe teleurstellend verloopt.

"Na lange tijd ben ik weer terug in de Tour de France en dan loopt de eerste etappe in Brussel uit op een soort traumatische ervaring. Waarschijnlijk had ik dat nodig om extra scherp te zijn. Ik wilde zo graag een keer winnen in de Tour."

Viviani na eerste winst in Tour: 'Dit is wat ik nog miste'

Ploegleider Verhoeven: 'Gemiste kans'

Ploegleider Nico Verhoeven sprak na afloop over een gemiste kans. "Het was een eerlijke sprint, maar dan moet je wel in een goede positie zitten. Dylan zat niet in de goede positie."

Verhoeven: 'Gemiste kans, maar goed nieuws dat Dylan oké is'
Wittetruidrager Van Aert: 'Het was heel hectisch, iedereen wil erbij zitten'

Gerfrustreerde Teunissen: 'Dat moet beter'

Mike Teunissen eindigde vlak achter kopman Dylan Groenwegen als zesde in de massasprint in Nancy. Een schrale troost, want de vijfde plek van Groenewegen was een zware teleurstelling.

"Er was een punt, op twee kilometer, waarop we in positie wilden zitten. Maar Dylan was er niet. En dan weet je dat het een heel moeilijke sprint gaat worden", aldus een zichtbaar gefrustreerde Teunissen. "Dan onderga je de sprint eigenlijk. Dan zie dat we het niet meer kunnen oplossen. Dat moet beter."

In het wiel van Wout van Aert zat Teunissen zelf wel in een ideale positie, maar hij liet zich terugzakken. Logisch, vindt de voormalig geletruidrager. "We zijn hier voor Dylan. Hij is hier de snelste sprinter, daar doe ik alles voor."

Teunissen gefrustreerd: 'Als Dylan beter communiceert, kunnen we sprints winnen'

Champagne blijft bij Deceuninck

Het algemeen klassement in de Tour de France na de vierde etappe

Mede dankzij de leadout van geletruidrager Julian Alaphilippe kon Elia Viviani de 48ste zege van Deceuninck-QuickStep dit seizoen boeken. En dus kan de champagne weer open bij de Belgische formatie.

Groenewegen: 'Ben niet duidelijk genoeg geweest'

Dylan Groenewegen baalde als een stekker na de gemiste kans op een nieuwe ritzege in de Tour de France. "Ik ben gewoon niet duidelijk genoeg over wat ik wil", zei de sprinter meteen na binnenkomst. "Volgens mij zaten we prima aan de zijkant, maar dan raak ik ze toch weer kwijt."

Een verklaring heeft hij wel: zijn val in de eerste etappe. "Ik slaap natuurlijk niet zo goed en ben nog niet honderd procent. Maar we hebben vertrouwen in elkaar dus dat komt wel goed. Ik heb nog een paar dagen nodig."

Groenewegen baalt na vijfde plaats: 'Ben nog niet honderd procent'

In alle grote ronden

Elia Viviani meldt zich met zijn 74ste zege bij de club van ritwinnaars in de Tour, de Giro en de Vuelta. Hij won al vijf ritten in de Giro en drie ritten in de Vuelta, maar tot vandaag was hij nooit succesvol in de Tour.

Voor zijn ploeg Deceuninck-QuickStep is het de tweede zege op rij.

De uitslag van de vierde etappe in de Tour de France

Finishfoto

De finishfoto van de vierde etappe

VIVIANI WINT!

Elia Viviani wint de chaotische sprint voor Kristoff, Ewan en Sagan. Groenewegen moest een omweg nemen en moest het hoofd buigen. Hij wordt vijfde, vlak voor Teunissen.

Elia Viviani is de beste in de straten van Nancy

2 km - Van Aert op kop

Van Aert rijdt op kop, maar Groenewegen zit een stukje verderop. Die moet nog opschuiven.

3 km - Sprinters aan zet

Het werk van Ineos zit erop, de klassementsrenners zijn veilig. Nu is het echt aan de sprintersploegen. Groenewegen zit voorin, maar van een trein is geen sprake.

5 km - Calmejane ingelopen

Lotto-Soudal rijdt op kop van het peloton voor Ewan en aan de andere kant rijdt een trein van Ineos om hun klassementsrenners et beschermen. Calmejane is ingelopen.

11 km - Aanval Calmejane

Aanval van Lilian Calmejane! En dan is het oppassen, want de Franse rasaanvaller heeft vaker een huzarenstukje opgevoerd. Maar dit lijkt toch een mission impossible.

15 km - Groenewegen overleeft klim

Het plan van Sunweb is mislukt. De sprinters, waaronder Dylan Groenewegen komt gewoon in de staart van het peloton boven op de Côte de Muron. Nicholas Roche pakt wel het ene bergpuntje op de top.

16 km - Sunweb schudt aan de boom

Het is Sunweb dat het tempo opvoert voor Matthews. Zij hopen een paar gevaarlijke sprinters te kunnen lossen. En er wordt gelost, maar nog niet door de topsprinters.

17 km - laatste klim

We zijn begonnen aan de Côte de Maron (3,2 kilometer à 5 procent), het laatste obstakel voor Nancy. Is er nog een ploeg die een sprint wil voorkomen?

Dylan Groenewegen wordt door zijn ploeg op de voorste rij gehouden aan het begin van de klim. Kort daarvoor rijdt Schär, die Backaert heeft afgeschud.

26 km - Offredo ingerekend

Terwijl Offredo wordt ingerekend door het peloton, hebben zijn vluchtmakkers Schär en Backaert zowaar de voorsprong weer uitgebreid. De twee hebben 47 seconden op het peloton.

32 km - Pech Pinot

Pech voor Thibaut Pinot. Hij heeft net als eerder deze Tour een lekke band kort voor de finale losbreekt. Hij wordt teruggebracht door ploegmaat en erkend hardrijder Stefan Küng.

44 km - Minder dan een minuut

De voorsprong is inmiddels onder de minuut: 0.51. In dit tempo worden de drie vluchters heel snel ingerekend.

Frederik Backaert, Michael Schär en Yoann Offredo aan kop in de vierde etappe

2014: Trentin klopt Sagan in Nancy

Europees kampioen Matteo Trentin werd net zevende bij de tussensprint. De Italiaan was in 2014 de laatste winnaar van een Tourrit in Nancy. Destijds was hij Peter Sagan, Tony Gallopin en Tom Dumoulin te snel af.

Matteo Trentin klopt Peter Sagan, Tony Gallopin en Tom Dumoulin in de Tour van 2014 in Nancy.

55 km - Nog maar anderhalve minuut

De voorsprong van de drie koplopers loopt nu snel terug. Met Martin, Lampaert en Monfort als motoren van het peloton is de achterstand nog maar 1.30.

In de prullenbak

Elia Viviani gaf net dus even zijn visitekaartje af bij de massasprint. Vraag is echter of hij vandaag kan rekenen op zijn sterke ploegmaat Kasper Asgreen, die gisteren in de laatste kilometers heel hard onderuit ging.

Asgreen ging voort, maar zijn fiets kon de prullenbak in.

De fiets van Kasper Asgreen is in tweeën gebroken na een val in de derde etappe

65 km - Viviani klopt Colbrelli en Sagan

Ook de kandidaten voor de groene trui hebben de tussensprint gehad: Viviani won het sprintje en pakt 13 punten. Colbrelli, Sagan en Trentin volgden in zijn spoor.

Dylan Groenewegen heeft zich, zoals verwacht, niet bemoeid met de tussensprint. Caleb Ewan ook niet trouwens.

67 km - Bonus voor Backaert

Backaert pakt 20 punten en 1.500 euro voor de ploegkas bij de tussensprint.

71 km - Voorsprong loopt terug

In aanloop naar de tussensprint is het peloton eindelijk aan het versnellen. De voorsprong van Offredo, Backaert en Schär is nog maar 2.00.

Podcast: Toch nog een Tour, aflevering 4

Lance Armstrong in het geel in de Tour de France van 1999

Ook is er weer een nieuwe aflevering van de zoektocht van verslaggever Steven Dalebout naar de waarheid achter de Tour van 1999. Vandaag duikt hij dieper in het fenomeen Lance Armstrong.

De podcast kun je hier beluisteren.

79 km - Sparen voor de sprint

De sprinttrein van Jumbo-Visma gaat zich sparen voor de sprint.Van Aert, Grondahl Jansen en Teunissen hebben zich helemaal naar achteren laten afzakken.

Kwis die niet te googelen is

Ook vandaag is er natuurlijk weer een 'kwis die niet te googelen is' van Radio Tour de France op NPO Radio 1. Vandaag heeft Cindy Pieterse het volgende bedacht: "Hoeveel renners zijn er binnen vijf seconden van de winnaar over de streep?"

Stuur het antwoord voor het einde van de etappe naar kwis@nos.nl. Zet het antwoord in de kop en vergeet niet je naam, adres en shirtmaat in de mail te vermelden. De winnaar krijgt namelijk het bijzonder NOS-wielershirt!

92 km - Schär pakt bergpunt

Schär pakt het bergpuntje op de top van de Côte de Rosières (4de categorie), het eerste van twee klimmetjes vandaag.

Ondertussen in de Giro Rosa: dubbelslag Van Vleuten

Vreugde bij Annemiek van Vleuten

In de vijfde etappe van de Giro Rosa heeft Annemiek van Vleuten de macht gegrepen. De topfavoriete won met overmacht de zware bergrit en pakte ook de roze leiderstrui.

De etappe zou eigenlijk dinsdagmiddag finishen op de iconische Passo di Gavia, maar de organisatie moest vanwege lawinegevaar een streep zetten door de slotklim.

Van Vleuten reed iedereen op weg naar Lago Di Cancano op grote achterstand. Op maar liefst drie minuten volgde het achtervolgende groepje. Daar won Lucinda Brand het sprintje. Van der Breggen werd zesde.

Pech voor Gallopin

Tony Gallopin was in 2014 trouwens de laatste Franse geletruidrager voor Julian Alaphilippe. Hij won de elfde etappe van Besançon naar Oyonnax en pakte daarbij het geel, maar raakte het kleinood een dag later alweer kwijt.

Tony Gallopin in de gele trui in de Tour de France van 2014

115 km - Valpartij

Een flinke valpartij in het midden van het peloton. Gallopin, Izagirre, Pauwels, Konrad en Laporte liggen erbij, maar stappen ook weer op de fiets.

Gallopin en Laporte onderuit op weg naar Nancy

Bos blikt vooruit

2010: Theo Bos wint de eendagswedstrijd Clásica de Almería

Wat kunnen we straks verwachten in de finale van de vierde etappe. Baanwielrenner Theo Bos blikt vooruit en kijkt terug naar de tijd waarin hij zelf nog weleens een massasprint won.

Jumbo-Visma aan kop van het peloton

Het peloton wordt aangevoerd door Jumbo-Visma

130 km - Zwaaien in de wind

Het waait nog altijd hard op de open vlakten op weg naar Nancy, maar niemand lijkt geïnteresseerd in het trekken van een waaier. De fans van geletruidrager Julian Alaphilippe kunnen zo na al die uren hun held in alle rust voorbij zien komen.

Het peloton passeert in de vierde etappe de camper met fans van geletruidrager Julian Alaphilippe
Supporters van geletruidrager Julian Alaphilippe zijn er klaar voor

139 km - Recapituleren

De voorsprong van de drie koplopers is zowaar even onder de drie minuten. Maar er zijn nog heel wat kilometers te gaan tot Nancy.

Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Langeveld zit lekker in zijn vel: 'Met Uran naar het podium'

Langeveld zit lekker in zijn vel: 'Met Uran naar het podium'

150 km -Rekenmeesters van Jumbo

De voorsprong van Offredo, Backaert en Schär is nu al kilometers lang stabiel rond drie minuten. Laat dat maar aan de rekenmeester van Jumbo-Visma over: Tony Martin. Een rustige dag voorlopig.

150 km - Perichon bij de dokter

Ook Perichon zit weer op zijn fiets, weliswaar met een flink gat in zijn rode broek. Hij is net even bij de koersdokter geweest om de schaafwonden te laten behandelen.

Prijzengeld

Oké, er zijn pas drie etappes verreden. Maar het is duidelijk dat Jumbo-Visma dankzij Mike Teunissen tot nu toe goed boert in de Tour. Doet Dylan Groenewegen vandaag ook een duit in het zakje?

Klassement prijzengeld per renner

1. Mike Teunissen 12.600 euro
2. Julian Alaphilippe 12.500 euro
3. Peter Sagan 8.130 euro

Fraaie plaatjes

Het peloton op weg in de vierde etappe van de Tour de France

160 km - Chute Cofidis

In het peloton kiezen veel renners even voor een korte sanitaire stop. Dat geldt niet voor Natnaël Berhane en Pierre-Luc Perichon. De twee renners van Cofidis zijn gevallen. De kampioen van Eritrea zit weer op zijn fiets. Of dat ook geldt voor Perichon is niet duidelijk.

1973: Zoetemelk wint in Nancy

Dat een sprint niet per se onvermijdelijk is in Nancy bewees Joop Zoetemelk in 1973. Ook toen begon de vierde rit van de Tour in Reims, maar 214 kilometer later waren de sprinters in geen velde of wegen te bekennen.

Uitgerekend klimmer Lucien Van Impe leek met een late aanval op weg naar de zege. Maar de latere Tourwinnaar werd in de laatste meters nog geklopt door Zoetemelk, die dat jaar in de proloog zijn eerste zege in de Tour boekte. 'De eeuwige tweede' eindigde in 1973 als vierde in het algemeen klassement.

1973: Zoetemelk wint Touretappe van Reims naar Nancy

Geen winaarstypes

Voor Offredo is het de tweede dag op rij in de kopgroep. Maar of hij echt hoop koestert op de ritzege valt te betwijfelen. De laatste overwinning van de Fransman is namelijk al 3705 dagen geleden: rit vier in de Ronde van Picardië.

Ook zijn medevluchters zijn geen echte winnaarstypes: Backaert won 1095 dagen geleden voor het laatst een rit in de Ronde van Oostenrijk, Schär deed dat 1799 dagen geleden in de Ronde van Utah.

In dit peloton hebben alleen Romain Sicard (10 jaar) en Koen de Kort (14 jaar) langer niet gewonnen dan Offredo.

186 km - Gaan met die banaan

Net voerde Tony Martin nog het tempo aan, nu zit hij helemaal achterin rustig een banaantje te eten. Ook Tim Wellens, de drager van de bolletjestrui, gaat zo aan zijn banaantje beginnen.

De voorsprong van de drie is 3.07, alles lijkt onder controle.

Tim Wellens zoals gebruikelijk onderweg met een banaan in de achterzak

Visbeek: 'Matthews kan gewoon winnen'

Ploegleider Visbeek: 'Matthews heeft genoeg sprinttraining gedaan'

Niermann heeft alle vertrouwen in Groenewegen

Ploegleider Niermann: 'Wij willen sprinten met Groenewegen'

195 km - Drie minuten voor de drie

De voorsprong van de Offredo, Backaert en Schär blijft stabiel rond de drie minuten. De ploegen van sprinters Ewan,Viviani en Groenewegen hebben de handen ineen geslagen.

Gretige Groenewegen wil sprinten voor de zege

Groenewegen kán en wíl sprinten voor de zege: 'Ik ga mijn best doen'

205 km - Nu al drie minuten

Het peloton is acht kilometer onderweg en de voorsprong van de drie is nu al bijna drie minuten. De vlucht van de dag? Jazeker!

Weet iemand de stand bij het WK cricket?

Het peloton geeft de drie een vrijgeleide. Landgenoten Nairo Quintana en Egan Bernal hebben tijd voor een babbeltje.

En George Bennett (Jumbo-Visma) is met heel andere dingen bezig. Zijn Nieuw-Zeeland speelt vandaag in de halve finales van het WK cricket tegen India.

210 km - Offredo, Backaert, Schär

Yoann Offredo en Frederik Backaert zijn de mannen van Wanty. De Zwitser Michael Schär is de man van CCC. De drie hebben in een mum van tijd één minuut te pakken. Nu al de vlucht van de dag? Zou zomaar kunnen...

213,5 km - On y va!

Daar is de vlag van koersdirecteur Christian Prudhomme voor de officiële start van etappe vier. En meteen gaan drie man ervandoor: twee keer Wanty, een keer CCC. Zo de namen.

Départ fictif

De renners zijn inmiddels bezig aan de geneutraliseerde kilometers in Reims. De officiële start staat gepland om 12.25 uur.

Over het spreken van het geel gesproken

Veelvraat Alaphilippe na eerste gele trui: 'Deze dag vergeet ik nooit meer'

Le vent nous portera

Er staat een stevig briesje op weg naar Nancy.

Supporters van geletruidrager Julian Alaphilippe zijn er klaar voor

Hoe fit is Groenewegen?

Het geel heroveren lijkt vandaag een brug te ver voor de mannen van Jumbo-Visma, maar de ploeg zou vanavond zomaar voor de derde keer aan de bubbels kunnen. Op papier is de vierde etappe van Reims naar Nancy gemaakt voor een massasprint. En dan denk je natuurlijk aan Dylan Groenewegen.

Maar hoe fit is Groenewegen na zijn smakkerd in de slotfase van de eerste etappe?

Dylan Groenewegen zit teleurgesteld op de grond na zijn val in de openingsrit in Brussel

Profiel

Twee klimmetjes van de vierde categorie krijgen de renners vandaag voor de wielen in de 213,5 km van Reims naar Nancy. De Côte de Rosières (1 kilometer à 7 procent) op 92,5 kilometer van de streep zal weinig verschil maken.

De Côte de Maron (3,2 kilometer à 5 procent) wellicht wel. De top van die klim ligt op slechts vijftien kilometer voor de streep.

Het profiel van de vierde etappe van de Tour

Even terug naar gisteren

Etappe 3 van de Tour: bekijk hier de samenvatting

Bienvenue de Reims!

Welkom vanuit Reims, de champagnehoofdstad van Frankrijk. Dat geldt vooral voor de entourage van Julian Alaphilippe, die gisteren op majestueuze wijze de gele trui overnam van Mike Teunissen.

Hier starten de renners om 12.25 uur voor de vierde etappe van de Tour de France. Tussen 17.10 en 17.37 uur worden de renners verwacht in Nancy.

Sabreren met Alaphilippe: champagne in de champagnestreek