NOS WielrennenAangepast

Imponerende Van Vleuten slaat dubbelslag in Giro Rosa

Van Vleuten grijpt de macht met ritwinst en roze trui

In de vijfde etappe van de Giro Rosa heeft Annemiek van Vleuten de macht gegrepen. De topfavoriete won met overmacht de zware bergrit en nam ook de roze leiderstrui over van de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Dat Van Vleuten in topvorm is, bewees ze vorige maand nog in eigen land. In Ede won ze met een flink verschil de tijdrit op het Nederlands kampioenschap. Vooraf was dus al duidelijk dat ze samen met Anna van der Breggen zou strijden om de eindzege in Italië.

De etappe zou eigenlijk finishen op de iconische Passo di Gavia, maar de organisatie moest vanwege lawinegevaar een streep zetten door de slotklim.

In de ontmantelde bergetappe deelde Van Vleuten de eerste tik uit. Op elf kilometer van de meet demarreerde ze uit de favorietengroep.

AFP
Vreugde bij Annemiek van Vleuten

Wat volgde was een declassering van de andere grote namen: Van Vleuten reed iedereen op weg naar Lago Di Cancano, waar nu de finish was getrokken, op grote achterstand. Op maar liefst drie minuten van de zegevierende Van Vleuten volgde het achtervolgende groepje. Daarvan won Lucinda Brand het sprintje. Van der Breggen werd zesde.

In gesprek met Radio Tour de France toonde Van Vleuten zich tevreden met de tijdwinst. "Ik wist dat ik zo veel mogelijk tijd moest pakken. Dus ben ik van onderaan aangegaan."

Clement vol lof

Oud-renner en analist Stef Clement is vol lof over de prestatie van Van Vleuten. "Het wordt hoog tijd dat de andere meiden ook proberen wat Annemiek laat zien. Als de heren zeggen dat ze tijd proberen te pakken, zijn ze blij als ze met dertig seconden voorsprong boven komen."

De Giro Rosa duurt nog tot en met zondag. Morgen wacht de rensters een tijdrit. "De benen ga ik morgen zeker voelen na vandaag", aldus de nieuwe klassementsleider. "Maar de mensen achter mij hebben ook geen makkelijke dag gehad. Ik kijk met vertrouwen uit naar de tijdrit."

Daarin verdedigt ze een voorsprong van 2.16 op Niewiadoma en 3.05 op de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman, die de derde positie inneemt in het algemeen klassement. Van der Breggen staat vijfde op 3.24 en Brand is de nummer zes met een achterstand van 3.27.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl