liveblog
NOS WielrennenAangepast

Degenkolb in tranen na zege in Roubaix, Porte naar huis

  • De 9de etappe is een rit van 156,5 kilometer van Arras naar Roubaix. Liefst 21,7 kilometer over hobbelige keien, verdeeld over 15 kasseistroken.
  • John Degenkolb verslaat medevluchters Greg Van Avermaet en Yves Lampaert. Van Avermaet verstevigt zijn greep op de gele trui
  • Richie Porte, o heeft de Tour verlaten met een gebroken sleutelbeen, ook Dylan Groenewegen en Niki Terpstra zijn hard gevallen
  • Rigoberto Urán verliest 1.28 minuten op zijn concurrenten
liveblog gesloten

À mardi!

Vanavond trekt de Tourkaravaan richting de Alpen, waar de renners dinsdag beginnen aan een loodzwaar drieluik in de Alpen. Maar eerst een welverdiende rustdag in Annecy. Met natuurlijk de persconferenties van alle hoofdrolspelers.

Het liveblog is dinsdag terug met de rit van Annecy naar Le Grand Bornand. Á mardi!

Nog een keer...kasseien op muziek

Tour 2018: de negende etappe op muziek

Verschillen favorieten

De conclusie na negen enerverende etappes in de Tour de France. Alle topfavorieten hebben een keer pech gehad en dus zijn de verschillen in de top minimaal.

De achterstanden van de grote favorieten op geletruidrager Greg Van Avermaet

De Avondetappe

Een etappe als vandaag kent honderden verhalen, het ene nog absurder en heroïscher dan het andere. Genoeg stof om over door te praten, bijvoorbeeld bij De Avondetappe. Vanavond om 22.13 uur op NPO 1 heten Dione de Graaff en Herman van der Zandt je weer van harte welkom!

Dione de Graaff en Herman van der Zandt aan de tafel van De Avondetappe

Ondertussen in Italië

Van Vleuten dolgelukkig na winst Giro Rosa: aanval is de beste verdediging

Heeft Annemiek van Vleuten de Giro Rosa gewonnen. Nadat ze eerder al de klimtijdrit en de koninginnenrit op Monte Zoncolan op haar naam had geschreven, was ze ook de beste in de slotrit. Daar mag je best een beetje trots op zijn!

Frankrijk wereldkampioen

Frankrijk is zojuist in Moskou wereldkampioen voetbal geworden. In de finale werd Kroatië met 4-2 verslagen. Lees hier het wedstrijdverslag.

Paul Pogba

Froome en Poels moeten onder de douche

Ook bij Team Sky lachende gezichten, al ging niet alles goed onderweg. Zo'n beetje de hele ploeg lag ergens onderweg op de grond, maar alleen Egan Bernal liep echt averij op. De Het 21-jarige Colombiaanse supertalent verloor ruim 16 minuten en moet voorlopig even pas op de plaats maken in het jongerenklassement. Maar kansloos voor de witte trui is hij niet. Zeker niet.

Haga 'onbeschrijflijk blij' voor Degenkolb

Ook Chad Haga was een van de renners van Giant-Shimano die bij het trainingsongeval in januari 2016 betrokken was. Haga was er het slechtst aan toe. Van die 'zwarte dag' herinnert Haga zich nog maar 30 seconden. Achteraf is hij dankbaar dat hij nog leeft. "Mijn gezicht en mijn nek bloedden heftig. Dat moest snel verholpen worden want anders zou ik teveel bloed verliezen."

Vandaag was Haga een van de motoren in de vlucht van de dag en zag hij zijn vriend John Degenkolb uiteindelijk winnen. Reden voor Haga om een mooie tweet te sturen.

Kruijswijk tevreden: hier word je niet mooier van

Vooraf waren er twijfels of de lichte klimmer Steven Kruijswijk de kasseienrit naar Roubaix zou kunnen overleven. De Brabander slaagde met vlag en wimpel voor de test. "Ik kan het wel. Ik moet alleen de hele dag vechten om in positie te blijven."

Kruijswijk: het was vijftien stroken op rij hetzelfde spelletje

Medisch bulletin

Dylan Groenewegen heeft last van zijn knie, maar is wel in het vliegtuig gestapt naar Annecy. En hij is zeker niet de enige met pijntjes. Het medisch bulletin van de Tourorganisatie heeft zoals altijd een overzichtje gemaakt. En dit zijn alleen de renners, die langs de Tourdokter zijn geweest.

Het medisch bulletin van de Tourorganisatie na de kasseienrit naar Roubaix

Groenewegen twijfelt over doorgaan

Groenewegen heeft last van zijn knie; doorgaan in Tour is onzeker

Terpstra viel op zijn hoofd

Ook voor Niki Terpstra verliep de rit naar Roubaix niet zoals gepland. Hij viel hard op zijn hoofd en was op slag kansloos voor de ritzege. Na afloop was hij de nuchtere Terpstra-zelve: "De schade. Mwah, ik denk dat ik een nieuw stuurlintje nodig heb."

Terpstra reed met maatje Laurens ten Dam op zijn gemak naar de finish en eindigde in een grote groep als 111de op 16.04 minuten. "In de gipsvlucht, ja", aldus Terpstra.

Terpstra viel op zijn hoofd: het gaat wel, hoop ik

Hoe is het met Groenewegen?

Dylan Groenewegen kwakte onderweg hard op het asfalt en heeft na afloop een bezoekje gebracht aan de medische post.

Dylan Groenewegen op bezoek bij de dokter na zijn val in de etappe naar Roubaix

Ondertussen in Moskou

Staat Frankrijk na en helft op 2-1 in de WK-finale tegen Kroatië. De Fransen kwamen op voorsprong door een eigen doelpunt van Mario Mandzukic. Ivan Perisic bracht de Kroaten op gelijke hoogte, maar veroorzaakte niet veel later een strafschop met een handsbal in de eigen zestien meter. Antoine Griezmann benutte het buitenkansje.

Volg het restant van de WK-finale op NPO 1, via de livestream op nos.nl of via het liveblog.

De felicitaties zijn voor Antoine Griezmann

De Kort over Degenkolb: hij heeft dit verdiend

De Kort over ploeggenoot Degenkolb: hij heeft de zege zeker verdiend

Mollema: het was een gekkenhuis

Bauke Mollema hield prima stand in de chaotische etappe naar Roubaix. En dat is knap want na een val op 75 kilometer vervolgde hij zijn weg op de geleende fietsen van Koen de Kort en Michael Gogl.

Mollema: het was een gekkenhuis, niet normaal

Dumoulin in zijn element

Voor Tom Dumoulin had de slopende kasseienrit naar Roubaix nog best wat langer mogen duren. Lees hier meer over zijn belevenissen onderweg.

Dumoulin: iedereen werd moe, maar ik niet

Degenkolb: iedereen zei dat het voorbij was

In januari 2016 leek de wielerloopbaan van John Degenkolb voorbij nadat hij bij een trainingsrit in Spanje met vijf collega's werd aangereden. Tweeënhalf jaar later wint hij Roubaix zijn eerste Tourrit. Dan mag je best wat tranen laten.

Lees hier meer van zijn reactie na afloop.

Degenkolb: iedereen zei dat het voorbij was met mij na het ongeluk

Toptien klassement

Met deze toptien van het algemeen klassement gaat het peloton dinsdag de Alpen in. Bauke Mollema (nu 14de op 1.58 van Van Avermaet), Tom Dumoulin (15de op 2.03) en Steven Kruijswijk (16de op 2.06) verliezen geen tijd op de kasseien op de naaste concurrenten.

Ook Romain Bardet en Mikel Landa zijn in extremis nog bij de groep met favorieten aangesloten, al worden ze 7 seconden achter de rest geklasseerd.

Rigoberto Urán is - met uitvaller Richie Porte - de grote verliezer van de dag. De Colombiaanse nummer twee van vorig jaar verliest vandaag 1.28 minuten op de andere klassementsmannen.

De toptien na de 9de etappe in de Tour de France 2018

Toptien

De toptien van de 9de etappe in de Tour de France

DEGENKOLB WINT!

Degenkolb wint! De Duitse oud-winnaar van Parijs-Roubais boekt zijn eerste ritzege in de Tour en het is een mooie! Van Avermaet is tweede, Lampaert derde.

1 km - Sprinten

Greg Van Avermaet, Yves Lampaert en John Degenkolb gaan sprinten om de zege. Degenkolb moet van kop af sprinten.

3 km - Aanzetje Dumoulin met Mollema

Dumoulin zet nog eens aan en krijgt Mollema in zijn wiel. Wil hij Landa, Urán en Bardet op afstand houden?

2 km - Jungels voor secondenwinst?

Achter de koplopers zijn er vier sterke mannen weggesprongen: Peter Sagan, Jasper Stuyven, Philippe Gilbert en Bob Jungels

5 km - Weer pech voor Bardet

Voor de zoveelste keer vandaag moet Romain Bardet van de fiets met een lekke band. Hoofdschuddend vervolgt hij zijn weg.

8 km - Laatste kasseistrook

De laatste kasseienstrook voor Greg Van Avermaet, Yves Lampaert en John Degenkolb. Hun voorsprong groeit, de bloemen zijn voor een van deze drie specialisten!

Greg Van Avermaet, John Degenkolb en Yves Lampaert op weg naar Roubaix

10 km - Valverde gaat

Ook Alejandro Valverde gaat in de tegenaanval, maar zijn aanval wordt geneutraliseerd door Alexander Kristoff. Romain Bardet is ook terug in de groep met favorieten. De voorsprong van de drie koplopers is 38 seconden.

Landa rijdt met onder anderen Robert Gesink op 40 seconden van de groep, Urán op 1.10 minuten.

12 km - Gabviria in achtervolging

Fernando Gaviria probeert in zijn eentje het gat op de drie koplopers te dichten. Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb hebben 21 seconden voorsprong, daarachter valt het stil.

16 km - Aanval Lampaert, Van Avermaet en Degenkolb

Aanval Yves Lampaert, maar Greg Van Avermaet en John Degenkolb counteren. Ze hebben een gat! De gele trui heeft trouwens net ook nog even de drie bonificatieseconden gepakt

17 km - Nog twee stroken

Misschien wel de zwaarste sector van de dag komt eraan: Camphin-en-Pévèle (1.800 m). Daarna komt alleen nog de strook van Willems naar Hem (1.400 m) op 8 kilometer.

21 km - Dumoulin op kop

Jasper Stuyven sluit aan bij de koplopers, maar wordt even later ingelopen. Achter de drie schudt Tom Dumoulin met Soren Kragh Andersen aan de boom. Zijn concurrenten moeten op de tanden bijten.

23 km - Aanval Stuyven

Aanval Jasper Stuyven! Bauke Mollema laat vooraan een gaatje vallen voor zijn Belgische helper en die gaat op zoek naar glorie in Roubaix. Yves Lampaert en Peter Sagan leiden de achtervolging.

Gaudin en Janse van Rensburg hebben nog maar 20 seconden voorsprong op de achtervolgers.

26 km - Landa, Urán en Bardet op achterstand

De voorste groep is weer groter geworden. Alleen Mikel Landa, Rigoberto Urán (beiden gevallen) en Romain Bardet rijden op achterstand.

28 km - aanval Dumoulin

Aanval Tom Dumoulin. Er zijn nog maar 13 mannen over in de voorste groep, Steven Kruijswijk zit er ook nog bij. Rigoberto Urán niet, hij is gevallen

33 km - Twee koplopers, favorieten vallen aan

Reinardt Janse van Rensburg en Damien Gaudin zijn de enig overgbeleven koplopers met nog 43 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Daar regent het aanvallen van onder anderen Gilbert, Van Avermaet en Sagan. In de voorste groep ook nog Dumoulin, Mollema, Kruijswijk en zes (!) man van Movistar.

Romain Bardet is de belangrijkste klassementsman die in de achtervolging moet. Het verschil met de favorietengroep is niet groot, slechts 10 seconden.

Ondertussen in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de Giro Rosa op haar naam geschreven. De wereldkampioen tijdrijden deed dit op grootse wijze door ook de laatste etappe te winnen, haar derde van deze ronde.

Van Vleuten is na Marianne Vos en Anna van der Breggen de derde Nederlandse winnares van de Giro Rosa.

44 km - Froome valt

Valpartij vooraan, waar de Sky-renners opeens over elkaar heen rollen. Ook Chris Froome ligt erbij, maar het lijkt niet heel ernstig. Wel valt Froome terug in de tweede groep, waarin ook Tom Dumoulin.

Wél in de eerste groep? Alejandro Valverde, Mikel Landa en Nairo Quintana!

Terugkijken: de val van Groenewegen

Groenewegen loopt mank na val, ook Ten Dam onderuit

48 km - Weer pech Bardet

En weer pech voor Romain Bardet. De Fransman rijdt opnieuw lek.

49 km - Van Avermaet gaat

Aanval Van Avermaet! De gele trui rijdt het peloton aan flarden met twee Astana's in zijn wiel. Net als in 2014 is Jakob Fuglsang bij de les.

50 km - Val Van Garderen

Tejay Van Garderen reed kilometerslang in de achtervolging op het peloton. En als hij dan vlak voor de kasseistrook terug is, gaat hij onderuit. Ook Sonny Colbrelli ligt erbij.

52 km - Haga vooraan, Kruijswijk terug

De langste kasseistrook komt eraan: sector 9 van Auchy naar Bersée (2.700 meter). Chad Haga leidt de dans bij de zeven koplopers. Kruijswijk, Mollema, Nibali en de anderen zijn terug in het peloton.

55 km - Ook pech voor Mollema

Ook Bauke Mollema zou een lekke band hebben gehad, maar hij zit alweer achterin het peloton.

58 km - Probleem Kruijswijk?

Terwijl Sky het tempo weer opvoert op de kasseistrook van Beuvry naar Orchies, staan opeens veel Lotto-Jumbo's langs de kant. De reden: een probleem van Steven Kruijswijk.

58 km - Adieu Le Gac en Cousin

Op sector 10 van Beuvry naar Orchies (1.400 meter) moeten Olivier Le Gac en Jérôme Cousin het laten lopen. We hebben nog zeven koplopers.

Val Terpstra

Val Terpstra! Niki Terpstra gaat onderuit in een bocht tussen de kasseistroken in. De favoriet voor de dagzege moet even bijkomen.

Breuk in peloton, Nibali mist slag

Breuk in het peloton door het gebeuk van Michal Kwiatkowski! Dumoulin, Mollema en Kruijswijk zitten er goed bij, net als Froome en zijn helpers. Wie hebben de slag gemist? Urán, Yates, Martin en...Nibali!

Strook 11

66 km - We gaan meteen door met strook 11 van Tilloy naar Sars-et-Rosières (2.400 meter). Een van de zwaardere stroken van de dag. Het peloton is in stukken gebroken door de valpartij, waar geen klassementsmannen bij zijn betrokken.

70 km - Twee kilometer keitjes

De kopgroep zit op sector 12 van Warlaing naar Brillon, met 2.000 meter een van de langste van de dag. Hun voorsprong is nog 2.14 minuten. Edward Theuns van Sunweb versnelt vooraan, achteraan wordt gevallen.

70 km - Bernal onderuit

Inmiddels heeft Sky het heft stevig in handen in het peloton. Michal Kwiatkowski en Jonathan Castroviejo voeren het tempo flink op. Maar dan schiet Egan Bernal onderuit in een bocht. Auw! De Colombiaanse klimmer wordt opgewacht en teruggebracht door zijn ploegmaten Rowe en Castroviejo.

Valgren op de grond

Ook Michael Valgren is op de grond gestuiterd, tenzij er onderweg een tijger op zijn rug is gesprongen....

Het kapotte shirt van Valgren

79 km - Groenewegen zwoegt in achtergrond

Dylan Groenewegen zit weer op de fiets en is in zijn eentje in de achtervolging op het peloton

80 km - Val Groenewegen

Valpartij Groenewegen! Dylan Groenewegen valt bij het verlaten van de kasseien. zijn stuur lijkt gebroken. Ook Adam Yates en Laurens ten Dam lagen erbij.

87 km - Derde kasseistrook

De kopgroep zit op Sector 13 van Auberchicourt naar Ecaillon (900 meter). Ze hebben 3.32 minuten voorsprong op het peloton.

89 km - Tolhoek ingelopen

Antwan Tolhoek heeft nog even water ingeslagen voor hij wordt ingelopen door het peloton. De debutant zat in de kopgroep, maar reed lek op de eerste kasseistrook.

Antwan Tolhoek wordt ingerekend door het peloton

Kwis die niet te googelen is

Zoals elke Tourdag is er ook vandaag een bijzonder quizvraag, bedacht door rondemiss Cindy Pieterse van Radio Tour de France.

De vraag van vandaag heeft te maken met de kasseien: Hoeveel klinkers (a, e, i, o, u) zitten er in de voor-en achternaam van de etappewinnaar?

Insturen kan tot 10 km voor de finish: kwis@nos.nl

Zet je antwoord in het onderwerp en je naam, adres en gewenste shirtmaat (hij valt klein) in het mailtje zelf.

93 km - Wat is er toch met Bardet?

Wat is er toch met Romain Bardet? De Fransman was net terug in de groep, maar vraagt dan toch weer om een nieuwe fiets. Dat is weer achtervolgen geblazen.

Romain Bardet (links) en Alexis Vuillermoz langs de kant van de weg

98 km - Tussensprint

De negen koplopers hebben inmiddels ook de tussensprint gehad. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) ging als eerste over de streep.

Samen met Omar Fraile (Astana), Damien Gaudin en Jérôme Cousin (Direct Énergie) Lilian Calmejane (Direct Énergie), Nicolas Édet (Cofidis), Olivier Le Gac (FDJ), Chad Haga (Sunweb) en Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data) heeft hij 1.20 voorsprong op de onfortuinlijke Antwan Tolhoek en 3.38 op het peloton.

Correctie: Marczynski nog in koers

Eerder melden we dat Marczynski was uitgevallen, maar dat blijkt een vergissing. De Pool van Lotto-Soudal heeft een startnummer (176) dat lijkt op Rojas (76). De Spanjaard is wel abandon.

103 km - Kasseistrook 14

De negen koplopers zijn op de tweede kasseistrook van Eswars naar Paillencourt (1.600 meter). Deze strook is vergelijkbaar met de vorige. In het peloton moet Bardet opnieuw van fiets wisselen. Hij heeft alleen Dillier bij zich.

105 km - Pech voor Bardet

Pech voor Romain Bardet! De Franse klassementsman rijdt lek en moet lang wachten op hulp op de smalle kasseistrook. Gelukkig heeft hij in Silvan Dillier en Oliver Naesen twee heel luxe helpers.

107 km -Peloton op kasseien

Ook het peloton begin aan de eerste kasseistrook. De mannen van Peter Sagan leiden de dans. Achteraan de groep Lawson Craddock. Het wordt een heel zware dag voor de Texaan met het breukje in zijn schouderblad.

108 km - Tolhoek lek op eerste kasseistrook

108 km - De koplopers zitten op de eerste kasseistrook van Escaudoeuvres naar Thun (1.600 meter). En dan rijdt Antwan Tolhoek lek. Pech voor de jonge Nederlander!

Knaven laat niets aan toeval over

Eerder hadden we al de minutieuze voorbereiding van Sunweb in beeld. Maar ook Team Sky heeft niets aan het lot overgelaten om Chris Froome en Geraint Thomas veilig aan de finish te krijgen. Verantwoordelijk daarvoor is oud-winnaar van Parijs-Roubaix Servais Knaven.

Knaven: elke 600 meter heeft Team Sky iemand staan

Sinkeldam geniet van kasseien

De renners van het Franse FDJ rijden op kop van het peloton. Zij hebben plannen met Arnaud Démare, maar ook Ramon Sinkeldam kan goed uit de voeten op de kasseien.

Sinkeldam: dit is een speciale etappe

Terpstra gaat voor ritzege

Dé favoriet voor de kasseienrit zit waarschijnlijk in de blauwe brigade van QuickStep. Maar wie?

Terpstra gaat voor ritzege in kasseienetappe
Lefevere: op de kasseien is het verstand op nul en gas geven

125 km - Stilte voor de storm

Het is even stilte voor de storm. Over 16 kilometer komen we bij de eerste kasseienstrook. De tien vooraan hebben 2.54 minuten voorsprong. Van Keirsbulck en Claeys zijn weer ingelopen, hun achtervolging was een klassieke chasse patate.

Ook Greipel gekwetst

Ook André Greipel was betrokken bij de valpartij van Richie Porte en heeft zich even laten behandelen aan zijn hand. Het was niet de eerste val van Greipel vandaag. Ook voor de start ging er al iets mis bij de sprinter, die ook goed uit de voeten kan op de kasseien.

Valpartijtje Greipel voor de start van kasseienrit

134 km - Tien vooraan, twee bekenden erachter

De vijf achtervolgers zijn bij de koplopers gekomen. Nu zitten alleen Dimitri Claeys en Guillaume Van Keirsbulck nog tussen de koplopers en het peloton in. Beiden zaten eerder deze Tour ook al in de vlucht van de dag.

136 km - Lekke band Dumoulin

Pech voor Tom Dumoulin: lekke band. De Nederlander moet even van de fiets, maar lijkt zonder problemen te kunnen terugkeren in het peloton.

Abandon Marczynski en Rojas

Porte is niet het enige slachtoffer van de valpartij. Ook Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal) en Juan-Joaquin Rojas (Movistar) zijn uit koers.

140 km - Vijf tegen vijf

De twee achtervolgers hebben gezelschap gekregen van Lilian Calmejane (Direct Énergie), Nicolas Édet (Cofidis) en Olivier Le Gac (FDJ). We hebben dus vijf koplopers en vijf achtervolgers.

142 km - Twee minuten voor de vijf

De voorsprong van de vijf koplopers is inmiddels bijna 2 minuten. Haga en Janse van Rensburg zitten daar 30 seconden achter

Abandon Porte

Arme Porte. De Tasmaniër staat al jaren bekend als een van de beste klassementsrenners ter wereld, maar keer op keer gooien valpartijen roet in het eten. Zo ook nu. Richie Porte is uit de Tour.

Richie Porte na zijn valpartij in Arras

147 km - Porte valt en breekt sleutelbeen?

Abandon Richie Porte. De kopman van BMC ligt bij de eerste valpartij van de dag en breekt vermoedelijk zijn sleutelbeen

150 km - Tolhoek in de kopgroep

Vijf man hebben een gaatje! Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Omar Fraile (Astana), Damien Gaudin, Jérôme Cousin (Direct Énergie) en Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo) hebben een voorsprong van 30 seconden. Achter de vijf proberen Chad Haga (Sunweb) en Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data) het gat te dichten.

Départ réel

156, km - Départ réel. De renners mogen los voor de kasseienrit naar Roubaix. Er wordt meteen aangevallen, het peloton laat nog niet begaan.

Tip van een oud-winnaar

Matthew Hayman was in 2016 de beste in Parijs-Roubaix. Vandaag moet hij zijn kopman Adam Yates over de keien loodsen. Hij heeft een gouden tip.

De gouden tip van Hayman voor de kasseienetappe

Dumoulin heeft plannen

Tom Dumoulin heeft zin in de kasseienrit naar Roubaix. "Ik heb er angst voor, maar dit is wielrennen voor mij. Als ik thuis was, zou ik voor de televisie zitten. Dan is het wel heel gaaf om daar deel van uit te maken."

Dumoulin heeft zin in kasseienrit: dit is heel gaaf

Quintana is niet bang

Voor Greg Van Avermaet gaat het vandaag om de ritzege, voor Nairo Quintana gaat het vooral om het beperken van de schade. De kleine Colombiaanse klimmer verkende het parcours al eerder en kent geen vrees voor de kasseien.

Quintana: ik ben niet bang voor de kasseien

Van Avermaet wil toveren

Greg Van Avermaet was in 2017 winnaar van Parijs-Roubaix. Slaat de geletruidrager ook vandaag toe in de Tour?

Van Avermaet hoopt op 'iets magisch' in kasseienrit

Bekende namen

Laatste vijf winnaars van Parijs-Roubaix:

2018: 1. Peter Sagan, 2. Silvan Dillier, 3. Niki Terpstra

2017: 1. Greg Van Avermaet, Zdenek Stybar, 3. Sebastian Langeveld

2016: 1. Matthew Hayman, 2. Tom Boonen, 3. Ian Stannard

2015: 1. John Degenkolb, 2. Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet

2014: 1. Niki Terpstra, 2. John Degenkolb, 3. Fabian Cancellara

Op het ergste voorbereid

Vandaag gaan klassementsrenners tijd verliezen door valpartijen, pech of gewoon slechte benen. Bij Sunweb proberen ze de pech-factor tot het minimum te beperken.

Sunweb is op alles voorbereid: 70 reservewielen en een speciale fiets

Eerste rang

De familie Hendrickx woont aan een kasseistrook in de buurt van Roubaix. Een rustig bestaan doorgaans. Maar dit jaar is het twee keer feest.

Liefhebbers kijken uit naar kasseien, maar zijn ook bevreesd

1985: Manders wint in Roubaix

Slechts een keer eerder won een Nederlander een Tour-etappe in Roubaix. Dat was Henri Manders in 1985. Het werd een gedenkwaardige etappe...

Tour 1985: Manders wint in Roubaix

2014: Boom wint in Arenberg

De laatste Nederlandse winnaar van een kasseienrit in de Tour de France was natuurlijk Lars Boom in 2014. Op de dag dat Oranje de halve finale van het WK speelde tegen Argentinië soleerde Boom in de regen naar misschien wel de mooiste zege in zijn loopbaan.

Maar hij was niet de enige winnaar. Achter Boom sloeg Vincenzo Nibali, gegangmaakt door zijn ploegmaten Lieuwe Westra en Jakob Fuglsang een beslissende slag op de kasseien en legde daarmee de basis voor zijn Tourzege.

En titelverdediger Chris Froome? Die haalde de eerste kasseistrook niet eens. Na twee valpartijen zat de Tour erop voor Froome.

2014: Boom wint in kasseienetappe in stromende regen

Clement verwacht spektakel

Stef Clement reed in 2014 in de Tour over de kasseien naar Arenberg. Ook nu verwacht de renner van Lotto-Jumbo spektakel. "Het wordt het meteen interessant. De eerste kasseistroken zijn al meteen heel zwaar. Ik zie het wel gebeuren dat renners als Greg Van Avermaet, Peter Sagan en de klassementsrenners daar al gaan aanvallen, op meer dan honderd kilometer van de finish. Let op Vincenzo Nibali bijvoorbeeld, die was in 2014 heel goed."

Lees de hele voorbeschouwing met Clement.

Herman strooit met feitjes over de kasseien

De 15 kasseistroken

De eerste 47,5 kilometers gaan over gewoon asfalt, daarna begint de kleine Hel van het Noorden. Naar verwachting beginnen de renners rond 13.50 uur aan de eerste van 15 kasseistroken. Liefst 12 van de 15 stroken kennen we van Parijs-Roubaix, maar de zwaarste stroken zijn niet opgenomen in het parcours: Trouée d'Arenberg (Bos van Wallers) en Carrefour de l'Arbre.

Het spoorboekje:

109 km - Sector 15 van Escaudoeuvres naar Thun (1.600 meter)
103 km - Sector 14 van Eswars naar Paillencourt (1.600 meter)
97,5 km - TUSSENSPRINT
87,5 km - Sector 13 van Auberchicourt naar Ecaillon (900 meter)
70 km - Sector 12 van Warlaing naar Brillon (2.000 meter)
67 km - Sector 11 van Tilloy naar Sars-et-Rosières (2.400 meter)
60,5 km - Sector 10 van Beuvry naar Orchies (1.400 meter)
52 km - Sector 9 van Auchy naar Bersée (2.700 meter)
46,5 km - Sector 8 Mons-en-Pévèle (900 meter) ****
40 km - Sector 7 van Mérignies naar Avelin (700 meter)
37 km - Sector 6 van Pont-Thibaut naar Ennevelin (1.400 meter)
30,5 km - Sector 5 Templeuve (Moulin de Vertain) (500 meter)
24 km - Sector 4 van Cysoing naar Boughelles (1.300 meter)
21,5 km - Sector 3 van Bourghelles naar Wannehain (1.100 meter)
18 km BONIFICATIESPRINT
17 km - Sector 2 Camphin-en-Pévèle (1.800 meter) ****
8 km - Sector 1 van Willems naar Hem (1.400 meter)

Weerbericht

Geen slijk op de gezichten en geglibber in de regen, maar stofhappen vandaag. Het is zomers warm in Noord-Frankrijk: 29 graden celsius.

Geen Panzerwagen meer

De laatste renner die een (lichte versie van een) kasseienrit in de Tour de France won, was Tony Martin in 2015. Juist Der Panzerwagen stapt vandaag niet op in Arras. De Duitser liep gisteren bij een valpartij een breuk op in zijn wervelkolom.

Martin zou vandaag een kanshebber zijn geweest in Roubaix en een belangrijke helper van klassementsman Ilnoer Zakarin.

Terugkijken: de tweede van Groenewegen

Zaterdag won Dylan Groenewegen in Amiens zijn tweede etappe op rij in deze Tour de France. Nog even nagenieten.

Groenewegen opnieuw oppermachtig in massasprint

Profiel etappe 9

De negende etappe is een rit van 156,5 kilometer van Arras naar Roubaix. Liefst 21,7 kilometer over hobbelige keien, verdeeld over 15 kasseistroken. De finish is op de avenue Maxence Van der Meersch naast het beroemde Vélodrome van Roubaix.

Het profiel van de negende etappe in de Tour de France

Bonjour à tous!

Wielervolgers kijken er al maanden naar uit. De Niki Terpstra's van deze wereld wrijven in hun handjes, maar het grootste deel van de renners willen het liefst dat het al avond is. We gaan stuiteren, stoempen en stofhappen over de kasseien!

De officiële start van de etappe van Arras naar Roubaix is om 12.50 uur en de finish wordt verwacht rond 16.18 uur, vroeg genoeg voor de finale van het WK voetbal tussen Frankrijk en Kroatië. Vanaf 14.10 uur zijn er beelden op NPO 1 en nos.nl.

Dylan Groenewegen, Chris Froome en Tom Dumoulin