NOS Wielrennen

Ewan verslaat Groenewegen met een banddikte en pakt ritzege in Tour

Ewan verslaat Groenewegen met een banddikte en pakt ritzege in Tour

Wielrenner Dylan Groenewegen heeft naast een tweede ritzege in de 106de Ronde van Frankrijk gegrepen. Groenewegen eindigde in Toulouse als tweede, de zege ging naar de Australiër Caleb Ewan.

Groenewegen won afgelopen vrijdag voor de vierde keer in zijn carrière een Touretappe en werd gezien als een van de grootste kanshebbers voor de winst, zeker gezien de blakende vorm waarin zijn ploeg Jumbo-Visma verkeert.

De elfde etappe eindigde in een traditionele massasprint. Groenewegen kwam in de laatste honderden meters op kop, maar iets te vroeg, zo verklaarde zijn laatste helper Mike Teunissen. Op de meet ging Ewan Groenewegen nipt voorbij.

Het verschil tussen beiden was iets meer dan een banddikte, waardoor de Lotto-Soudal renner zijn eerste winst in een Touretappe greep.

Caleb Ewan klopt Dylan Groenewegen op de streep

De Tour vormt het hoofddoel van Groenewegens seizoen, maar de grootste wielerkoers van het jaar begon anderhalve week geleden teleurstellend voor de sprinter.

In de eerste etappe ging hij onderuit voor de sprint goed en wel begonnen was. Door de gevolgen van die valpartij kwam hij in de tweede massasprint niet tot wasdom, maar in de zevende etappe sloeg hij wel toe.

Dat huzarenstukje wist Groenewegen in Toulouse net niet te herhalen. De teller van zijn ploeg Jumbo-Visma blijft na elf etappes staan op vier overwinningen.

Niki Terpstra heeft de Tour moeten verlaten na een val. De Noord-Hollander heeft daarbij een lichte hersenschudding en een scheurtje in zijn schouder opgelopen.

"Ik viel op mijn op hoofd en schouder. Eerlijk gezegd weet ik niet dat ik op het asfalt heb gelegen. Ik was een beetje draaierig, maar vooral mijn schouder doet verschrikkelijk pijn."

Bekijk hier de reactie van Terpstra:

Terpstra met schouderbreuk uit de Tour: 'Ben ook op mijn hoofd gevallen'

Meteen nadat Tourdirecteur Christian Prudhomme vanuit zijn auto de koers op gang had gewapperd met zijn vlag, demarreerden vier renners uit het peloton. De 166 anderen hadden daar direct vrede mee.

Maandag waren er nog 171 renners gefinisht, maar de Duitser Rick Zabel ging door ziekte niet meer van start in Albi.

Twee en een halve minuut voorsprong

De Fransen Lilian Calmejane (ploeggenoot van Terpstra), Stéphane Rossetto en Anthony Pérez en de Belg Aimé De Gendt kregen een voorsprong van twee en een halve minuut.

De kopgroep tussen de zonnebloemen in de elfde etappe

De ploegen met een kansrijke sprinter namen de controle in het peloton voor hun rekening. Met name Maxime Monfort, Tony Martin en Kasper Asgreen verzetten veel werk voor Ewan, Groenewegen en Viviani.

Zo'n twintig kilometer voor de meet begon het gedrang in het peloton. De laatste aanvaller, De Gendt, werd in de slotkilometers ingerekend, waarna de sprint in Toulouse begon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl