Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Het profiel van de achttiende etappe van de Tour NOS

Tussen twee zware bergetappes door krijgen de renners een nagenoeg vlakke rit voorgeschoteld in de Ronde van Frankrijk. Vrijdag moeten de klassementsmannen weer aan de bak, vandaag mogen de overgebleven sprinters zich laten zien.

Het peloton moet in de etappe van Trie-sur-Baïse naar Pau twee heuvels van de vierde categorie over. NOS-analist en Lotto-Jumbo-renner Stef Clement laat zijn licht schijnen over de achttiende rit.

Is groenetruidrager Peter Sagan gewoon weer de favoriet?

"Nou, ik denk dat hij al blij is als hij de etappe een beetje normaal doorkomt na zijn val van gisteren. Volgens mij was dat best ernstig. Eigenlijk mag hij het sprinters als Alexander Kristoff niet moeilijk maken vandaag."

Peter Sagan kwam woensdag gehavend over de streep AFP

Denk je dat we überhaupt een sprint krijgen?

"Ik hoop dat er een grote kopgroep ontstaat. Het is voor de aanvallers ook zo'n beetje de laatste kans, vrijdag moet je als aanvaller ook nog goed kunnen klimmen."

"Er zijn veel renners en ploegen die nog niks gewonnen hebben, ik mag toch hopen dat zij het vandaag proberen. Dan hebben we tenminste nog iets om naar te kijken."

Aan welke namen denk je?

"Dat is lastig, misschien gaat Niki Terpstra of Greg Van Avermaet het proberen. Maar ik denk ook aan iemand als Christophe Laporte van Cofidis. In de sprint tegen mannen als Kristoff is hij kansloos, maar in een groepje van negen à tien renners is hij heel gevaarlijk."

"Als het lang duurt voor er een kopgroep wegrijdt, gaat Kristoff misschien zelf ook wel proberen mee te zitten."

Greg Van Avermaet EPA

Voor de zoveelste keer gaat het peloton naar Pau. Wat heb jij daar voor herinneringen aan?

"Ik vond het nooit fijn, ik ben een keer ziek geworden in een hotelkamer zonder ramen daar. Pau is zo'n plaats waar de Tour bijna elk jaar wel komt, net als Gap (een plaats in de Alpen, red.)."

Gaat het daar in het peloton nog over?

"Nee, eigenlijk niet. De etappe finisht dan wel in Pau, maar de start van vrijdag is in Lourdes. De renners zitten ergens in de buurt in een hotel en zien dan nauwelijks iets van Pau. Als je wat meer ervaren bent, herken je sommige hotels, maar daar blijft het wel bij."

De uitzendingen van 26 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 18: live 14.11 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.08 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame