Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Kruijswijk na lange solo: 'Mooie dag zonder mooi einde'

Steven Kruijswijk leek op weg naar een heroïsche zege op Alpe d'Huez, maar de renner van Lotto-Jumbo kraakte na een lange solovlucht in de slotkilometers. "Ik was gewoon op."

Kruijswijk sprong met nog ruim 70 kilometer te gaan weg uit een kopgroep van elf man en leek op weg om Gert-Jan Theunisse (1989) op te volgen als Nederlandse winnaar.

Maar op zo'n drieënhalve kilometer van de meet werd Kruijswijk ingerekend door een groepje bestaande uit Chris Froome, Romain Bardet, Mikel Landa, Tom Dumoulin en de latere winnaar Thomas.

Kruijswijk rijdt sereen weg uit kopgroep

Uiteindelijk kwam Kruijswijk op 53 seconden van de geletruidrager binnen. "Het was het proberen waard. Ik wist dat het moeilijk zou worden en wilde zo veel mogelijk tijd pakken op de Croix de Fer", zei hij na binnenkomst.

"Het was moeilijk om ritme te houden op Alpe d'Huez. Het was mooi, maar wel pijnlijk. Ik was gewoon op."

Kruijswijk handhaafde zich wel in de top van het klassement. Hij staat nu achtste. "Het was een gewaagde actie om op deze manier te koersen, maar ik houd hier wel van. Helaas heb ik het niet waar kunnen maken."

Ploegleider Frans Maassen toonde respect voor de prestatie van Kruijswijk. "Achteraf moet je zeggen dat hij te vroeg is gegaan. We hadden dit zelf niet bedacht. Maar hij heeft magistraal gereden."

Maassen: 'Kruijswijk heeft magistraal gereden'

STER reclame