NOS Wielrennen

Thomas steviger in het geel na winst op Alpe d'Huez, Dumoulin tweede

Thomas sprint naar ritzege op Alpe d'Huez voor Dumoulin en Bardet

Geletruidrager Geraint Thomas heeft zijn leidende positie in het algemeen klassement van de Tour verstevigd door de etappe naar Alpe d'Huez te winnen. Tom Dumoulin eindigde op twee seconden van Thomas als tweede, voor Romain Bardet.

Thomas, die woensdag ook al de ritzege greep, heeft in het klassement een voorsprong van 1.38 op zijn kopman Chris Froome. Dumoulin staat derde en geeft 1.50 toe.

Kruijswijk strandt in slotfase

Lange tijd leek Steven Kruijswijk op weg naar de ritzege. De Lotto-Jumbo-renner begon op 72 kilometer van de finish aan een indrukwekkende solo. Aan de voet van Alpe d'Huez had hij een voorsprong van ruim vier minuten op de andere klassementsmannen.

Het lukte Kruijswijk niet vooruit te blijven, op ruim drie kilometer van de streep werd hij ingerekend door de favorieten.

Thomas wint voor Dumoulin

Door het tempo van de knechten van Team Sky liepen aanvallen van Vincenzo Nibali en Nairo Quintana op niets uit. Romain Bardet was de derde die het probeerde. De Fransman pakte tien seconden, het tempo Sky-helper Egan Bernal werd Quintana te machtig.

Nadat Kruijswijk was teruggepakt bleven Froome, Thomas, Bardet en Dumoulin met z'n vieren over aan kop van de wedstrijd. Mikel Landa en Primoz Roglic keerden terug in de slotkilometer, maar konden zich niet mengen in de strijd om de dagzege.

Dumoulin maakte in de laatste honderden meters een schakelfout, maar finishte desondanks als tweede.

Na de start in Bourg-Saint-Maurice duurde het lang voordat er zich een serieuze kopgroep vormde. Pas na 27 kilometer, aan het begin van de Col de la Madeleine (buitencategorie) ontstond er een groep van dertig renners. Kruijswijk was de best geklasseerde renner en had met Robert Gesink een ploeggenoot bij zich.

Ook Laurens ten Dam trok ten aanval, net als Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe. De Franse drager van de bolletjestrui was als eerste boven op de Madeleine.

In de afdaling groeide de voorsprong van de kopgroep naar drie minuten. Kruijswijk, voor het begin van de etappe de nummer zes in het klassement op 2.40 van Thomas, nam daarmee virtueel de gele trui over.

Croix de Fer: Kruijswijk sluipt weg

Op de tweede col van de buitencategorie, de Col de la Croix de Fer, groeide de voorsprong van de kopgroep naar ruim vier minuten. Op 72 kilometer van de streep sloop de Brabander op kousenvoeten weg uit de kopgroep, waar niet werd gereageerd op de tempoversnelling van Kruijswijk.

Kruijswijk rijdt sereen weg uit kopgroep

Twaalf kilometer later had Kruijswijk op de top van de Croix de Fer drie minuten voorsprong op Warren Barguil, Mikel Nieve en Rafal Majka, die ook in de vroege vlucht zaten. De favorietengroep, waar Thomas, Froome en Dumoulin zich nog niet hadden laten zien, volgde op zes minuten van Kruijswijk.

In de afdaling werden de drie achtervolgers opgeslokt door de klassementsmannen, waar Michal Kwiatkowsi net als woensdag veel kopwerk deed voor Froome en Thomas.

De voorsprong van Kruijswijk slonk naar 4.20 aan de voet van Alpe d'Huez, wat niet genoeg bleek om zijn magistrale solo te bekronen. Kruijswijk kwam als tiende binnen op 53 tellen van Thomas en geeft in het klassement nu 3.43 toe op de Brit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl