Tom Dumoulin na de kasseienetappe
NOS Wielrennen

'Gretige Dumoulin moet vol voor het klassement gaan'

Met een gelaat vol zand sloten de renners zondagmiddag in Roubaix de eerste Tourweek af. Een week die geen van de klassementsmannen zonder tijdverlies doorkwam. Maar nadat de stofwolken waren opgetrokken, bleek dat bijna alle favorieten toch binnen een dikke halve minuut van elkaar staan.

"Iedereen was een keer de klos", zegt Radio Tour de France-commentator Gio Lippens. "Bob Jungels en Geraint Thomas hebben een kleine voorsprong, maar die horen voor mij toch niet bij de echte favorieten voor de eindzege."

Volgens Michiel Elijzen, NOS-analist en ploegleider van Veranda's Willems, had Tourorganisator ASO bij het uitstippelen van het parcours gehoopt op meer tijdsverschillen tussen de kopmannen.

"Er werd meer spektakel verwacht, maar als je afhankelijk bent van de wind kan het erg tegenvallen. Er kwamen wel waaiers en op de kasseien was het ook boeiend, maar eigenlijk is er weinig gebeurd."

De achterstand van de favorieten op geletruidrager Greg Van Avermaet

Op dag één brak Nairo Quintana zijn wielen op een vluchtheuvel, ging Chris Froome onderuit en kwam ook Vincenzo Nibali op achterstand binnen.

Na de puike ploegentijdrit werd Dumoulin zelfs de best geklasseerde klassementsman. "Op dat moment vond ik Dumoulin echt de morele winnaar. Maar door het akkefietje in Mûr de Bretagne niet meer", zegt Lippens over de etappe waar de Sunweb-renner 53 seconden verloor als gevolg van een kapotte spaak en twintig strafseconden kreeg omdat hij vervolgens te lang achter de volgauto reed.

'Dumoulin was het gretigst'

Lippens was echter onder de indruk van het optreden van Dumoulin op de kasseien. "Ik vond hem ongelofelijk sterk, van de klassementsmannen oogde hij het gretigst. Dat is veelzeggend."

Tom Dumoulin

Dumoulin hield zich voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk op de vlakte over zijn ambities. Ervaring opdoen was naar zijn zeggen het eerste uitgangspunt. Volgens Elijzen mag de ploeg nu wel uitspreken dat Dumoulin voor het podium wil gaan. "Met een renner van het kaliber Dumoulin mag je dat altijd ambiëren. Hij is sterk uit de Giro gekomen en laat zien: ik ben er klaar voor."

Lippens: "Dumoulin tempert de verwachtingen altijd. Dat snap ik ook wel, maar ze moeten nu voor de eindzege gaan. Of tenminste voor het podium, maar dat is qua ambitie eigenlijk hetzelfde. Want wie voor het podium gaat, kan ook gewoon winnen."

Alpe d'Huez wordt een graadmeter voor de veiligheid van Froome.

Gio Lippens

Voor de Tour werd ook gevreesd voor de veiligheid van Chris Froome. De populariteit van de viervoudig Tourwinnaar leek in Frankrijk tot ver onder het vriespunt gedaald. Tijdens de ploegenpresentatie werd hij uitgefloten, maar noemenswaardige incidenten bleven in de eerste Tourweek uit.

"Er werden natuurlijk verwensingen naar zijn hoofd geslingerd, maar het viel heel erg mee", zegt Lippens.

Chris Froome wordt hartelijk ontvangen door het publiek

"Maar we gaan nog de bergen in, daar komt het publiek veel dichterbij. De etappe naar Alpe d'Huez wordt een graadmeter, je weet niet wat daar gaat gebeuren."

"Froome was bovendien vooralsnog een passant in de Tour, Peter Sagan en Greg Van Avermaet reden in de schijnwerpers. Als hij in de gele trui komt, wordt het een andere situatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl