Nico Verhoeven in gesprek met de NOS
NOS WielrennenAangepast

Ploegleider Lotto-Jumbo houdt hoop op 'fenomenale' Groenewegen

Lotto-Jumbo kwam naar de Tour de France om etappes te winnen: Robert Gesink was de troef in de bergen, Dylan Groenewegen in de vlakke ritten.

Gesink heeft de Tour met een gebroken ruggenwervel moeten verlaten, maar Groenewegen komt steeds dichterbij zijn eerste ritzege. Gisteren werd hij derde, vandaag krijgt hij een nieuwe kans.

Fenomenaal

Ploegleider Nico Verhoeven van Lotto-Jumbo was trots op de prestatie van zijn pupil. "In de laatste bocht zat hij te ver en toch wordt hij derde. Als je ziet wat Dylan eruit haalt, is het eigenlijk fenomenaal."

Verhoeven: derde plaats van Groenewegen eigenlijk fenomenaal

Vorig jaar liep de sprinttrein van Groenewegen niet naar behoren, maar Verhoeven is nu wel te spreken over het werk dat de locomotieven gisteren afleverden.

"De sprinttrein was in orde, alleen op vier kilometer van de streep komen er twee concurrenten tussen. Na een versmalling zijn dat opeens acht concurrenten geworden en ben je elkaar kwijt. Voordat het is gecommuniceerd in de ploeg, ben je een kilometer verder..."

"Je kunt dan twee dingen doen", vervolgt Verhoeven. "Mensen wegbeuken of ertussen laten. Je moet dan ook een rotzak kunnen zijn, als je je handen maar aan het stuur houdt. Een sprint is een constant gevecht. We zijn fysiek goed in orde, maar gisteren verloor hij de echte kans om te winnen."

Groenewegen was het snelst van alle sprinters gisteren, sneller nog dan de ervaren John Degenkolb en winnaar Marcel Kittel. "Dat zegt niet alles, het gaat erom wie het eerst over de streep is. Als je echt in de slipstream komt, kun je een hogere snelheid halen."

"Het is de kunst om in goede positie aan de sprint te beginnen. Dat is het plan, maar het ging gisteren fout."

'Hij kan zomaar winnen'

Vandaag zal Groenewegen opnieuw een kans krijgen in de vlakke etappe naar Pau. "Het is een vergelijkbare aankomst als gisteren met een vlakke finale. Dat ligt Dylan goed, we zullen er zeker staan. Als Dylan in goede positie kan beginnen aan de sprint, kan hij zomaar winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl