Ryan Lochte op de 200 meter wisselslag in Rio
NOS NieuwsAangepast

Politie Rio: Amerikaanse zwemmers verzonnen overval

De vier Amerikaanse zwemmers die zouden zijn overvallen in Rio de Janeiro hebben dat verhaal verzonnen, heeft de politiecommissaris van Rio bekendgemaakt. In werkelijkheid zouden de vier een wc-deur bij een tankstation hebben vernield. Ze werden betrapt door een gewapende bewaker.

"Deze atleten werden niet beroofd. Ze zijn geen slachtoffer van een misdaad, zoals ze beweren", sprak de politiechef tijdens een persconferentie. De politie overweegt een aanklacht tegen de vier in te dienen wegens vandalisme en het afleggen van een valse getuigenverklaring.

Taxi

Het verhaal begint bij de moeder van zwemmer Ryan Lochte die meldt dat haar zoon en drie anderen zijn overvallen door gewapende mannen. Zelf hadden de zwemmers daar geen ruchtbaarheid aan gegeven.

De politie ondervraagt Lochte. Die vertelt dat hij en zijn teamgenoten na het einde van het zwemtoernooi in Rio naar een feestje waren geweest. De taxi die ze op de terugweg namen, zou tot staan zijn gedwongen door mannen met politiepenningen. Daarna zouden de zwemmers onder schot zijn genomen en beroofd.

De politie start een onderzoek maar kan geen bewijs vinden voor de overval. De taxi wordt niet gevonden en er melden zich ook geen getuigen. Opvallend is verder dat de zwemmers hun mobieltje nog hebben en in eerst instantie geen aangifte willen doen.

De verklaringen die de zwemmers bij de politie afgeven zijn tegenstrijdig. Ze mogen in afwachting van nader onderzoek het land niet verlaten. Lochte is inmiddels al terug in de VS. Gunnar Bentz en Jack Conger worden op het laatste moment uit het vliegtuig naar de VS gehaald om te worden verhoord.

Zwemmers VS op bewakingscamera's

Nu blijkt dat de zwemmers het verhaal over de overval hoogstwaarschijnlijk hebben verzonnen. Ze stappen zaterdagnacht wel in een taxi, maar die wordt niet overvallen maar stopt op een gegeven moment bij een tankstation. Daar probeert een van de zwemmers een buiten-wc te openen, maar die zit op slot. Daarna breken de zwemmers de deur open en worden daarbij betrapt door een gewapende bewaker.

Er ontstaat discussie tussen de zwemmers enerzijds en de bewaker en de pompbediende anderzijds. Die eisen dat de zwemmers betalen voor de schade die ze hebben aangericht. Na een discussie betalen de zwemmers een onbekend bedrag en gaan weg.

Het is onduidelijk waarom Lochte en zijn teamgenoten het verhaal over de overval hebben verzonnen. Hun verhaal leidde tot veel commotie in Brazilië, dat worstelt met het slechte imago vanwege hoge criminaliteitscijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl