NOS Nieuws

Beroofde Amerikaanse zwemmers moeten verklaring afleggen

Drie Amerikaanse zwemmers gaan vandaag nog een verklaring afleggen over de beroving waarvan ze het slachtoffer zouden zijn geworden in Rio de Janeiro. De atleten worden volgens de Braziliaanse autoriteiten verhoord in Leblon, ten zuiden van Rio. Tot die tijd mogen zij het land niet verlaten, zegt een advocaat van de zwemmers.

Twee atleten, Jack Conger en Gunnar Bentz, werden vannacht uit het vliegtuig gehaald dat hen naar de Verenigde Staten zou brengen. Feigen werd voor hij het toestel in ging tegengehouden. De vierde zwemmer, Ryan Lochte, was al naar de VS vertrokken.

De Amerikaanse zwemmers worden nergens van beschuldigd en ze hebben geen aangifte gedaan, maar ze moeten toch duidelijkheid geven over de beroving. Ze zouden zaterdagavond zijn beroofd, toen ze na het uitgaan in een taxi naar hun hotel zaten. De verklaringen over de beroving van vijfvoudig olympisch kampioen Lochte en Feigen kwamen niet overeen.

Volgens de politie hebben Lochte en een andere zwemmer gezegd dat ze zo dronken waren, dat ze zich niet veel details meer konden herinneren. Ze konden niet zeggen welke kleur de taxi had of welk type auto het was. Ook van de plek en het tijdstip van de beroving konden ze zich niet veel herinneren.

Amerikaanse zwemmers van het vliegtuig gehaald

De politie wil daarom meer duidelijkheid over wat er precies gebeurd is. Daarom vaardigde een Braziliaanse rechter het uitreisverbod uit. Het uitreisverbod kwam te laat voor Lochte: die is inmiddels terug in Amerika.

Tegen de Amerikaanse zender NBC deed Lochte zijn verhaal over de overval. Hij en zijn collega-zwemmers zaten volgens hem in een taxi, toen gewapende mannen met politiepenningen de taxi naar de kant dwongen. Daar werden zij beroofd. Ze mochten wel hun telefoon houden.

In een later gesprek met dezelfde zender zou Lochte dit verhaal deels hebben tegengesproken. Hij zei daarin dat de taxi niet werd aangehouden door mannen met penningen, maar dat ze zijn beroofd bij een tussenstop bij een benzinestation.

Reputatie

De autoriteiten willen onder meer weten hoe het kan dat de mobiele telefoons van de vier mannen niet gestolen zijn, legt correspondent Marc Bessems uit. "Op de bewakingsbeelden na de overval is te zien hoe het viertal met elkaar aan het dollen is. Dat vindt de Braziliaanse politie raar."

Volgens Bessems ligt nieuws over berovingen erg gevoelig in Brazilië. De autoriteiten zijn bang voor slechte reclame voor de stad. "De afgelopen dagen zijn ze al veel negatief in het nieuws gekomen. Daar balen ze van. Als ze kunnen bewijzen dat dit verhaal niet waar is, kunnen ze aan hun reputatie werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl