Dit is een nieuwsbericht van
RTV Utrecht

Provincie Utrecht noemt schrappen van huidige stikstofaanpak 'verontrustend'

De provincie Utrecht is niet blij met de boodschap van het nieuwe kabinet dat het niet verder hoeft met de huidige programma's om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. "Dit verontrustende bericht roept voor nu bij ons vooral enorm veel vragen op", zegt gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA).

De NOS meldde vanochtend dat het kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waarin provincies plannen moeten maken om problemen met stikstof en waterkwaliteit aan te pakken, in zijn huidige vorm schrapt. Wat voor alternatieve plannen er komen, is nog onduidelijk.

De provincie wijst erop dat door het schrappen van het NPLG perspectief ontbreekt. "Terwijl er de afgelopen jaren beloften zijn gedaan en verwachtingen zijn geschept door het Rijk. Stoppen betekent in dit geval geen voor-, maar achteruitgang", zegt gedeputeerde Sterk.

De provincie zegt gewoon door te gaan met het realiseren van de huidige doelen. "We kunnen mensen niet langer in onzekerheid laten en wij willen werken aan perspectief. Met name omdat er nog geen enkel zicht is op een haalbare alternatieve aanpak voor het herstel van natuur, het legaliseren van PAS-melders en het verkrijgen van stikstofruimte voor woningbouw en infrastructuur", aldus Sterk.

Krijgen dit niet uitgelegd

Volgens een aantal Kamerleden en Statenleden die een brief aan de minister opstelden, is niemand geholpen met deze mogelijke keuze. "Het betekent nog meer vertraging en nog meer onduidelijkheid. Hoe kunnen wij nu onze gebiedspartners recht in de ogen aankijken met een verhaal over een behoorlijk bestuur dat te vertrouwen is?”, schrijven zij in hun brief.

“Welk perspectief bieden wij onze boeren, inclusief PAS-melders, onze inwoners, onze natuur? Wij krijgen dit niet uitgelegd. Ook niet in Europa omdat we onze afspraken zo niet kunnen naleven.” De ondergetekenden zijn van de partijen Volt, GroenLinks, CDA, PvdA, D66, PvdD, CU en SP.

“We leven in een werkelijkheid waar het klimaat rap aan het veranderen is, de kwaliteit van water, bodem en natuur onder grote druk staat en stikstof de plannen van agrariërs en de bouwsector dwarsboomt”, schrijven de Kamerleden en Statenleden in de brief. “Wij willen de uitdagingen versneld het hoofd bieden en kiezen niet voor vertraging.” De ondergetekenden roepen de minister daarom op om de plannen te handhaven.

LTO

Land- en tuinbouworganisatie LTO roept het kabinet op verder te gaan met beloofde investeringen in agrarisch natuurbeheer en innovaties. Daarmee is Den Haag volgens de boerenclub de goede weg ingeslagen en wat LTO betreft mag het kabinet de nieuw ingezette lijnen uit het hoofdlijnenakkoord "voortvarend" uitvoeren.

LTO zegt niet verrast te zijn dat het NPLG wordt geschrapt. Nadat eerder de beschikbare financiële middelen al waren weggevallen en de deadline was opgeheven, leek het intrekken van het programma volgens de organisatie onvermijdelijk geworden.

Ook melkveehouder en regionaal LTO-bestuurder Jeroen van Wijk uit Odijk vraagt zich af hoe de plannen er nu uit gaan zien. "We moeten maar afwachten wat het wordt. De doelen om de stikstof te beperken blijven namelijk wel gewoon staan", zegt hij tegen de NOS.

Onduidelijkheid

Directeur Marjolein Demmers van de Utrechtse milieuorganisatie Natuur en Milieu wijst in het NOS Radio 1 Journaal ook naar het werk dat al is verzet en de onzekerheid over de toekomst. "Als hier nu een streep door gaat, dan hebben we weer alle onduidelijkheid en vertraging. En daar is echt helemaal niemand bij gebaat."

Deel artikel: