NOS SchaatsenAangepast

Kramer doet op nieuwe schaatsen gooi naar goud op massastart

Om nou te zeggen dat hij dé specialist is van de massastart. Nee, dat is Sven Kramer zeker niet. De Fries met acht olympische medailles op zijn erelijst heeft er een stuk of drie, vier in zijn leven gereden. Toch ziet Kramer zaterdag kansen om te stunten op de nieuwe olympische discipline. "Laat de rest zich maar afvragen waarom Kramer start op de massastart..."

Halve finales en finale

Kramer vormt met Koen Verweij, die op de Spelen weinig indruk heeft kunnen maken, de Nederlandse afvaardiging op de massastart. De nieuwe discipline begint met twee halve finales, gevolgd door de finale. Kramer en Verweij dienen zich eerst door de halve eindstrijd te wurmen, en in elk geval niet bij de vier afvallers te horen.

Kramer kent de belangrijkste regels van het format wel. "In de halve finales gaan acht van de twaalf schaatsers door, er zijn drie tussensprints en een finalesprint. Bij de finalesprint zijn meer punten te verdienen. We gaan het zien. Ik weet wat nodig is", blikt hij vooruit.

Sven Kramer

Kramer gaat experimenteren. De winnaar van goud op de vijf kilometer in Gangneung heeft besloten op nieuwe schaatsen te gaan rijden, met de blauwe buizen van Viking.

"Daar ben ik het hele jaar al mee bezig om dat voor elkaar te krijgen. Het maakt het wel een beetje spannend om dit in een olympisch seizoen te doen. Ik heb er vertrouwen in. Ze zijn comfortabeler in de bochten en het zijn krappe bochten hier", vermoedt hij een voordeel.

Tactiek

Kramer zou zichzelf, na de mislukte 10.000 meter, graag nog trakteren op een gouden plak. De manier waarop hij zich dat voor zich ziet, gaat hij niet verklappen. Waarom de concurrentie slimmer maken? "Het is misschien juist een tactiek dat heel veel mensen onwetend zijn wat ik ga doen, want ze weten het echt niet. Dat effect wil ik er graag inhouden voor de finale."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl