Goedemorgen Pyeongchang, dit staat er vandaag op het spel

Aangepast
ANP

Het is de dag waarop de Nederlandse schaatsmannen en -vrouwen op jacht gaan naar goud op de ploegenachtervolging. Wordt het succes van Sotsji herhaald?

Nederland won in 2014 twee keer goud op het onderdeel dat sinds 2006 op het olympische programma staat.

De vrouwenploeg - toen met Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors - liet in Sotsji in de finale het verrassende Polen kansloos, met een verschil van 7,5 seconden op de finish.

Vandaag staat de Nederlandse ploeg in de halve finale met Lotte van Beek, Wüst en Antoinette de Jong op het ijs. Leenstra krijgt even rust en Ter Mors behoort in Pyeongchang niet tot de selectie.

De Nederlandse achtervolgingsploeg met Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Patrick Roest ANP

In het mannentoernooi zorgden Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij toen voor het gouden succes. Deze samenstelling bleef aanvankelijk onveranderd in Pyeongchang, maar de slechte vorm van Verweij noopte bondscoach Geert Kuiper tot het doorvoeren van een wissel. Patrick Roest krijgt nu in de halve finale zijn kans.

De Nederlandse vrouwen moeten vanaf 12.00 uur de VS zien te verslaan om een finaleplek af te dwingen. De mannen krijgen bij de laatste vier te maken met Noorwegen. Die rit staat om 12.28 uur op het programma.

De finales bij de ploegenachtervolging zijn respectievelijk om 13.56 uur (vrouwen) en 14.17 uur (mannen).

Omstreeks 11.20 uur begint de voorbeschouwing op het schaatsen. Via NPO 1, NPO Radio 1 en via onze stream en ons blog op NOS.nl is alles live te volgen.

Schaatsprogramma woensdag 21 februari

Nederlandse tijd
12.00 uurploegenachtervolging (v)Nederland-VS
12.28 uurploegenachtervolging (m)Nederland-Noorwegen
13.52 uurploegenachtervolging (v)strijd om brons
13.56 uurploegenachtervolging (v)finale
14.11 uurploegenachtervolging (m)strijd om brons
14.17 uurploegenachtervolging (m)finale

Tijdens de voorbeschouwing schakelen we ook nog met Medal Plaza waar de Nederlandse shorttracksters de bronzen medaille krijgen omgehangen na de verrassende ontknoping op de aflossing.

Na het schaatsen sluiten we de olympische dag traditiegetrouw af met een topduel in het ijshockey (mannen). Omstreeks 15.30 uur is er op NPO 1 en NOS.nl een samenvatting van het kwartfinaleduel tussen Tsjechië en de VS.

Dag 12 in Pyeongchang NOS

Wat heb je gemist?

Vannacht waren zo'n beetje alle ogen gericht op Lindsey Vonn, die op de afdaling goud wilde winnen voor haar overleden opa. De 33-jarige olympisch kampioene van Vancouver (2010) wilde nog een keer vlammen op haar waarschijnlijk laatste Spelen. De Amerikaanse moest op haar favoriete discipline echter genoegen nemen met brons.

Het goud was voor de Italiaanse Sofia Goggia, het zilver ging naar de Noorse Ragnhild Mowinckel.

1/2Vonn komt niet verder dan derde tijd op afdaling
2/2Italiaanse Goggia zet de snelste tijd neer op de afdaling

In het curlingtoernooi strandde Canada heel verrassend in de groepsfase. Met nog een ronde voor de boeg is de regerend olympisch en wereldkampioen al kansloos voor een plek in de halve finales.

Sinds het damescurling in 1998 op het olympische programma kwam, stond Canada altijd op het podium. Bij de eerste en de laatste editie pakte de zestienvoudig wereldkampioen het goud.

Pyeongchang vandaag NPO 1 en NOS.nl

Om 07.00 uur begint de ochtendprogrammering met Pyeongchang Vandaag op NPO 1 en NOS.nl. Daarin een terugblik op de afgelopen nacht, met onder andere kunstrijden - bij de vrouwen stond de korte kür op het programma - en de race van Vonn. Ook is er een vooruitblik op de dag met natuurlijk het schaatsen.