Kramer: we hadden Koen beter uit de wind moeten houden

Aangepast
Sven Kramer ANP

Sven Kramer vervolgt woensdagmiddag zijn jacht op een gouden plak op de achtervolging. Dat doet hij zonder Koen Verweij, die door bondscoach Geert Kuiper geslachtofferd werd vanwege zijn zwakke optreden in de kwartfinale tegen de Verenigde Staten.

Nederland had het daarin zwaar. Zo moest Kramer ploeggenoot Verweij, met wie hij vier jaar geleden nog goud won in Sotsji, een paar keer een duw in de rug geven. Zuid-Korea (uitkomend in een andere rit) was met 3.39,29 ruim een seconde sneller dan de Nederlanders.

Kramer liet zich na afloop van de rit wel kritisch uit over de race, maar niet uit over een eventuele wissel in de ploeg.

Die is er nu dus wel. Patrick Roest staat op het ijs in de halve finale, Verweij is reserve. Dat kan evengoed weer veranderen als bondscoach Kuiper besluit de opstelling voor de finale - mits die wordt gehaald - weer te wijzigen.

'Al starten ze met z'n vieren, we moeten ze eraf rijden'
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Uit de wind

Ook nu, op de dag van de halve finale tegen Noorwegen, weigert Kramer de schuld voor het zwakke optreden op Verweij af te schuiven. "Uiteindelijk heb je altijd, als er meerdere mensen rijden, dat de een beter is dan de ander", aldus Kramer.

"Dat hebben we met zijn drieën gewoon niet goed opgevangen. Koen moest daar beter uit de wind worden gehouden of minder op kop rijden. En we slaagden er niet in dat goed te doen."

1/3De Nederlandse achtervolgingsploeg met Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Patrick Roest ANP
2/3Oranje-mannen naar halve finales ploegenachtervolging
3/3Kramer erkent moeizame achtervolging: het moet beter

Het verschil met de Noren (die in de kwartfinales uitkwamen tegen Nieuw-Zeeland) was maandag slechts 0,06. Is dat reden tot zorg? "Dat is op papier heel erg weinig", aldus Kramer. "Maar ik weet gewoon, dat als wij het de laatste twee tot drie ronden beter kunnen doen dan we eergisteren deden, dat we dan op de goede weg zijn."

Open kaart

Waar de opstelling van Nederland duidelijk is, spelen de Noren geen open kaart. Kramer dacht te weten wie de ploeg tegenover zich zou treffen (geen Bøkko), maar verslaggever Bert Maalderink - aanwezig bij de training van de Noren - zag Bøkko toch op het ijs staan. Is dat een kwestie van zand in de ogen strooien?

Kramer gevat: "Al starten ze met vier man. We moeten ze eraf rijden."