NOS SchaatsenAangepast

Kodaira: Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan

Ze zocht even naar woorden toen Marianne Timmer in beeld verscheen op de telefoon van NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. Nao Kodaira trainde twee jaar onder Timmer, leerde Nederlands praten, maar ook heel snel schaatsen. "In de bus heb ik steeds herhaald; Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan", vertelde ze met wat haperingen aan Timmer.

De 'tongbreker' bracht Kodaira kennelijk in de juiste stemming om een fantastische rit op de 500 meter neer te zetten. In tegenstelling tot het verleden moest het nu in een rit gebeuren en Kodaira bezweek niet onder de druk. "Ik heb het gewoon gedaan"', zei ze tegen Timmer, die bij Continu ook de Tsjechische Karolina Erbanová onder haar hoede had. Die pakte brons, op 1-honderdste van het zilver.

Kodaira belt Timmer: Leentje leerde Lotje lopen

De start was niet overtuigend van Kodaira. "Ik dacht dat het een valse start was. Toen moest ik toch gaan", keek de Japanse terug op het moeizame vertrek.

Haar volle ronde die volgde, was van ongekende klasse. "Een van mijn beste races. Heel goed voor een laaglandbaan", oordeelde de olympisch kampioene over de niet eerder vertoonde 36,95 op zeeniveau. Ze versloeg met een ruime marge titelverdedigster Lee Sang-hwa, voor wie ze diep respect heeft.

Nummer drie Erbanová was net zo blij als de winnares uit Japan. De Tsjechische maakte een paar jaar geleden net als Kodaira de overstap naar Timmer. Ze liet haar geboorteland achter en vestigde zich in Nederland. "Dat was echt zwaar voor me. Ik was vaak alleen."

Onder Timmer groeide ze uit tot een sprintster van hoog niveau. "Ik kwam hier echt voor brons vandaag. Het was mijn beste 500 meter van dit seizoen. Het is het allemaal waard geweest. En er zit nog meer in'', beloofde ze in goed Nederlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl