Nao Kodaira was dit seizoen oppermachtig op de 1.000 meter, getuige haar drie zeges in het wereldbekercircuit en de verbetering van het wereldrecord in december in Salt Lake City. Maar het olympisch goud moest ze toch aan Jorien ter Mors laten, die op het ijs van Pyeongchang een tijd neerzette waar Kodaira en alle andere concurrenten hun tanden stuk op beten.

Toch stond Kodaira na afloop lachend voor de camera. "Ik ben blij met zilver en tevreden met deze race. Jorien was heel sterk.", zei de Japanse. "Ik moest me gewoon focussen op mijn eigen rit. Ik heb mijn best gedaan."

Vooraf vol goede moed

Een deel van haar succes vindt zijn oorsprong in de periode dat ze in Nederland trainde. Geruime tijd woonde ze in Friesland en trainde ze met de ploeg van Marianne Timmer en Gianni Romme.

Vooraf was Kodaira nog vol goede moed. Dat Ter Mors even daarvoor een wereldrecord voor laaglandbanen op de klokken had gezet, had geen verlammende werking op Kodaira's benen. "Ik vond het niet moeilijk om naar de start te gaan."

'Ik kan goud winnen op de 500 meter'

Komende zondag maakt Kodaira alsnog kans op goud. Op de 500 meter was de Japanse de voorbije maanden nog dominanter dan op de kilometer. Ze heeft al anderhalf jaar geen wereldbekerwedstrijd over 500 meter meer verloren en is bovendien regerend wereldkampioene op de kortste afstand.

Toch blijft Kodaira ook in aanloop naar de 500 meter, die zondag op het programma staat, bescheiden. "Ik ga mijn best doen, ik kan goud winnen."

Ze realiseert zich maar al te goed dat het verleden niet telt tijdens een olympische race. "Ik heb alles gewonnen, maar moet me nu focussen op het nu en niet terugkijken op de wereldbekers of vorig jaar. Het wordt een spannende strijd. Ik ga mijn best doen."

STER reclame