Sjinkie Knegt en Ithzak de Laat
NOS SchaatsenAangepast

Knegt wil de saaiheid doorbreken door het beste uit zichzelf te halen

Wat doet Sjinkie Knegt als hij niet op het ijs staat? Normaal gesproken sleutelt hij aan auto's, in zijn schuur in Bantega. Maar die crosswagens konden niet mee naar Zuid-Korea, dus moet Knegt dezer dagen op zoek naar een ander tijdverdrijf.

"Eigenlijk doe ik helemaal niks", zegt de Fries. "Een beetje surfen op internet, het is echt heel saai. De Olympische Spelen zijn allemaal hartstikke mooi, maar je moet ook goed niks kunnen doen."

Knegt heeft al een zilveren medaille op zak van de 1.500 meter. Morgen hoopt hij op de 1.000 meter zijn oogst te verdubbelen. "Gisteren hebben we drie kwartier gefietst, vandaag stonden we weer op het ijs en dat ging hartstikke goed."

Knegt plaatste zich met een indrukwekkend optreden in de series voor de kwartfinales van de 1.000 meter. Hij reed afgelopen dinsdag in zijn heat bijna de hele race op kop en schaatste zich soepel uit de problemen toen de Fransman Thibaut Fauconnet het hem moeilijk dreigde te maken.

"Morgen wordt het ontzettend spannend. De 1.000 meter is een lange sprint, dat ligt de een beter dan de ander. De ene keer gaat het supergoed en de andere keer zwaar klote."

'Na drie rondjes de koppositie pakken'

Op de 1.500 meter had Knegt een week geleden enig fortuin nodig om de finale te bereiken. Hij oogde niet scherp en ontweek de vele valpartijen maar net. "Nu wordt de tactiek om uit het gedrang te blijven. In de kwartfinale moet ik na drie rondjes de koppositie pakken, heel hard schaatsen en zorgen dat er niemand langs komt.

Knegt wil nog niet veel verder kijken dan de kwartfinales. "Ik moet elke ronde zien door te komen en in de finale het beste uit mezelf halen.

Ook Ithzak de Laat staat in de kwartfinales van de 1.000 meter, net als Knegt reed ook hij een sterke serie. Hij probeert zijn race van zaterdag niet anders te benaderen dan bij andere toernooien. "Het wordt zoals elke individuele race, ik wil gewoon lekker rijden."

De uitschakeling op de aflossing was een tegenvaller, maar De Laat heeft de knop omgezet. "Ik denk dat we het beter verwerkt hebben dan ik had verwacht. Ik dacht dat we meer bij de pakken neer zouden zitten. We zijn lekker met de toekomst bezig, alles gaat goed komen."

Het moge duidelijk zijn, de avond voor de 1.000 meter zal Knegt geen spannende avonturen beleven. "Ik ga een paar uurtjes wachten en dan gaan we weer verder met niks doen. En dan eten en een potje kaarten met de jongens, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl