Kamikaze-actie Knegt kan uitschakeling relayploeg niet voorkomen

Aangepast

De Nederlandse aflossingsmannen hebben zich niet geplaatst voor de olympische finale. Sjinkie Knegt kwam in de laatste bocht naast de Canadees Samuel Girard, die na een desperate inhaalactie van de kopman van Oranje onderuit ging. De jury besloot Nederland na die actie te diskwalificeren.

Deceptie voor relaymannen: uitgeschakeld door diskwalificatie
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse ploeg liep eigenlijk de hele race achter de feiten aan. Daan Breeuwsma startte behoedzaam en reed op de vierde plek toen een van de schaatsers van Kazachstan onderuit ging. Daardoor schoof Oranje op naar de derde plek.

In de heupzwaai

Sjinkie Knegt probeerde even later een plek te winnen, maar bij zijn actie verloor de ploeg juist de derde plaats weer aan Kazachstan. Vijftien ronden voor het einde profiteerde Breeuwsma van een gat en schoof weer op naar de derde plek.

Na een slechte wissel op Itzhak de Laat kwam Oranje opnieuw op achterstand. Slotrijder Knegt begon met een behoorlijk gat op Canada en China aan de laatste twee ronden. In de laatste bocht kwam hij langszij bij de Canadees, maar Knegt nam daarbij Girard in de heupzwaai waarop Nederland door de jury werd gediskwalificeerd.

Voor Oranje zit er ook geen B-finale in door de diskwalificatie. China, Canada, Zuid-Korea en Hongarije rijden volgende week dinsdag de A-finale.

1/2Knegt na uitschakeling: dit is geen afgang
2/2De Laat: dit is heel erg zuur

Vier jaar geleden in Sotsji schakelden de aflossingsmannen zichzelf uit in de finale. Na een vroege val van Freek van der Wart waren de mannen kansloos voor een medaille.

De Nederlandse mannen zijn regerend Europees- en wereldkampioen, maar slaagden er niet in een wereldbeker te winnen. Een zilveren plak in Dordrecht was de beste prestatie.

De finale van de relaymannen wordt op dinsdag 20 februari verreden vanaf 12.23 uur.