De bank bij Studio Sportwinter
NOS SchaatsenAangepast

'Het was een obsessie voor Sven, dit heeft een mentale oorzaak'

De mislukte missie van Sven Kramer om in Pyeongchang dan eindelijk de olympische titel op de tien kilometer te pakken, heeft ook in NOS Studio Sportwinter voor een uitgebreide nababbel gezorgd.

Oud-schaatsers Erben Wennemars, Mark Tuitert, Rintje Ritsma, Martin Hersman en Herbert Dijksta raakten er niet over uitgesproken. Aan het eind van hun discussie kwamen ze tot een eensluidende conclusie: Kramer is bezweken onder de druk.

"Ik denk het wel", zegt Hersman. "Hij reed als laatste. Als de spanning zo lang duurt, kan die over de top gaan." Dijkstra, die als goede kennis van vader Yep nog op kraamvisite is geweest na de geboorte van Sven, sluit zich daarbij aan. "De druk is al jaren opgevoerd."

'Kramer heeft de druk zelf het meest opgevoerd'

Wennemars: "Het was een obsessie voor hem. Hij begon er ook zelf elke keer over. Jorrit Bergsma en Ted-Jan Bloemen hebben op hun limiet gereden. Sven zag dat en kreeg daar last van."

Technisch verhaal, mentale oorzaak

Kramer zelf liet weten dat hij de nederlaag al min of meer voelde aankomen, omdat zijn tijd op de vijf kilometer - die hij wel won - ook tegenviel. Hij was naar eigen zeggen niet in topvorm. Ook dat schrijven de analisten toe aan zijn mentale gesteldheid.

Dijkstra: "Hij komt met een technisch verhaal, maar het heeft gewoon een mentale oorzaak." Ritsma herkent dat wel: "Dat hebben we allemaal weleens gehad. Je stopt dan met vechten."

Tuitert voegt daaraan toe: "Niemand kan zich voorstellen wat hij meemaakt."

'Ik geloof niet dat Sven bewust brons heeft laten lopen'

Dat Kramer zelfs geen medaille zou winnen, had niemand voor mogelijk gehouden. Het verhaal gaat dat hij in de catacomben gezegd zou hebben dat hij brons zou hebben laten lopen.

Hersman: "Dat is wel heel bijzonder." En Wennemars: "Dat geloof ik niet. Omdat hij anders naast Bloemen en Bergsma het podium op moest? Echt niet."

Kater op kater

Kramer en de Spelen, het is niet altijd een gelukkig huwelijk. Wennemars: "Iedere keer komt hij met een kater terug. Eerst valt hij op de ploegenachtervolging in Turijn, toen de wissel in Vancouver en in Sotsji ging het ook mis op de tien."

'Iedere keer komt Kramer met een kater terug van de Spelen'

Dijkstra: "Ik had vandaag ook een knoop in mijn maag toen ik zag dat het weer niet lukte. Maar ik zou het niet zo gek vinden als hij, net als zijn vader ooit deed, nu marathons gaat rijden en dan over vier jaar denkt: hé, dit is ook een route."

Wennemars: "Inderdaad, Herbert!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl