Denis Joeskov
NOS SportAangepast

CAS zet definitief streep door Koelizjnikov, Joeskov en Poltavets

De Russische schaatsers Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov kunnen definitief een streep zetten door de Olympische Spelen. Datzelfde geldt voor Kosta Poltavets, de Russische coach van Koen Verweij.

De drie waren vandaag, met nog tien anderen, bij het Internationale Sporttribunaal CAS in beroep gegaan tegen hun uitsluiting van de Spelen in Pyeongchang door het Internationaal Olympisch Comité. Het CAS heeft echter laten weten de zaak niet in behandeling te kunnen nemen.

Geen bevoegdheid

Het tribunaal laat in een persverklaring weten geen juridische bevoegdheid te hebben om de zaak te behandelen. Koelizjnikov, Joeskov en Poltavets waren door het IOC geweerd van de Spelen vanwege overtredingen van dopingregels in het verleden. De zaak bij het CAS was voor hen een ultieme poging om alsnog af te kunnen reizen naar Zuid-Korea.

De schaatsers zouden bij deelname in Pyeongchang titelkandidaat zijn geweest op respectievelijk de 1.500 en 500 meter. Koelizjnikov en Joeskov zijn de wereldrecordhouders op die afstanden.

An en Fatkoelina krijgen wel een uitspraak

Shorttracker Viktor An stapte eerder deze week ook naar het CAS, samen met nog 31 andere Russen om deelname in Pyeongchang af te dwingen. Zij hebben geen dopingverleden, maar konden tot op heden niet aantonen ook echt dopingvrij te zijn en dat is voor alle Russen wel een vereiste van het IOC om onder neutrale vlag mee te kunnen doen aan de Spelen.

De uitspraak in die zaak is komende nacht, samen met die van de zaak-Olga Fatkoelina. Ook zij schakelde, samen met veertien anderen, het CAS in omdat hun levenslange schorsing door het IOC wel werd opgeheven, maar ze desondanks niet in aanmerking komen voor een olympisch ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl