De Noord-Koreaanse vlag wordt bij het gebouw van het IOC geplaatst
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea stuurt 22 atleten naar Winterspelen in Zuid-Korea

Noord-Korea stuurt 22 atleten naar de Winterspelen die volgende maand in Zuid-Korea worden gehouden. Ze komen uit in vijf disciplines van drie verschillende sporten, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendgemaakt.

Beide landen en het IOC onderhandelen al een tijd over de komst van Noord-Koreanen naar de Winterspelen. Het was al duidelijk dat het noorden en het zuiden, die formeel nog met elkaar in oorlog zijn, samen meedoen aan de openingsceremonie. Ook vormen ze een gezamenlijk vrouwen-ijshockeyteam.

De Noord-Koreanen doen mee aan kunstschaatsen, alpineskiën, shorttrack, langlaufen en ijshockey.

Deze Spelen laten de wereld zien wat mogelijk is als iedereen de Olympische waarden van respect en dialoog zou volgen

Voorzitter Bach van het Internationaal Olympisch Comité

De meeste Noord-Koreaanse sporters hebben niet voldaan aan de kwalificatie-eisen voor de Spelen. Alleen de kunstschaatsers hebben zich gekwalificeerd, maar Noord-Korea liet de deadline passeren om ze aan te melden voor Pyeongchang. Het IOC laat de sporters nu dus toch meedoen.

Noord- en Zuid-Korea vochten in de jaren 1950-1953 een bloedige oorlog uit, waarbij westerse troepen aan Zuid-Koreaanse kant meevochten en China en in het geheim ook de Sovjet-Unie Noord-Korea steunden. In 1953 kwam een staakt-het-vuren tot stand, maar het conflict is nooit officieel beëindigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl