Olympische Spelen

9 t/m 25 februari, PyeongChang

De Jong en Wüst zeker van olympische drie kilometer

Aangepast
ANP

Antoinette de Jong en Ireen Wüst hebben zich op de drie kilometer geplaatst voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. De twee topfavorieten, die bovendien ploeggenoten zijn, eindigden bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Thialf respectievelijk als eerste en tweede.

Nederlands kampioene De Jong noteerde in de rit voor Wüst de snelste tijd: 4.02,07. Na een valse start reed de 22-jarige De Jong, die in 2014 zevende werd op deze afstand op de Winterspelen, een uitstekende race.

Wüst, de regerend olympisch kampioene op de 3 kilometer, kwam in de laatste rit in actie tegen Irene Schouten. Ze eindigde met 4.03,39 als tweede, maar is daarmee ook verzekerd van een olympisch startbewijs.

Wüst heeft een drukke week in Thialf. Dinsdag reed ze naar een derde plek op de 1.000 meter en ze rijdt naast de 3 kilometer ook nog de 1.500 en 5.000 meter. Ook de Jong komt nog in actie op de 5.000 meter.

De schaatsmatrix na de 3.000 meter bij het OKT NOS

Carlijn Achtereekte werd met 4.03,99 derde en mag mogelijk ook nog naar Pyeongchang. Dat is afhankelijk van de uitslag van andere afstanden.

Achtereekte noteerde dit seizoen al de snelste tijd op de 3.000 meter en reed ook in Thialf een sterke race. Ze klokte 4.03,99 en vooral haar laatste rondjes waren goed. De rest beet zich stuk op de tijd van Achtereekte, die daardoor waarschijnlijk voor het eerst in haar carrière naar de Spelen zal gaan.

Uitslag van de 3.000 meter (v) bij het OKT