IOC weert Rusland van Winterspelen, sporters onder neutrale vlag

Aangepast
IOC-voorzitter Thomas Bach spreekt tijdens de persconferentie Reuters

De Russische vlag zal in februari niet te zien zijn op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het Internationaal Olympisch Comité weert Rusland van de Spelen. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach dinsdag bekendgemaakt.

Russische atleten van wie is aangetoond dat ze 'schoon' zijn, kunnen alleen deelnemen aan het evenement (9 - 25 februari) onder de olympische vlag.

'Olympic Athletes from Russia'

Een speciale commissie onder leiding van de Franse oud-minister van Sport, Valerie Fourneyron, is in het leven geroepen teneinde te bepalen welke Russen toegelaten zullen worden in Pyeongchang. Als de sporters voldoen aan strenge criteria, waarbij aangetoond is dat ze op geen enkele manier in aanraking zijn geweest met dopingovertredingen, kunnen ze deelnemen onder de noemer 'Olympic Athlete from Russia (OAR)'.

Deze sporters dragen kleding met de OAR-afkorting en doen mee onder de olympische vlag. Bij een eventuele medailleceremonie wordt de olympische hymne gespeeld.

Congrescentrum in Lausanne NOS

Op de persconferentie noemde IOC-voorzitter Thomas Bach het dopingschandaal in Rusland een "ongeëvenaarde aanval op de integriteit van de Olympische Spelen en de sport in het algemeen."

Het IOC heeft een aantal sancties opgelegd aan het Russisch Olympisch Comité, die "deze systematische manipulatie moeten tegengaan en schone sporters moeten beschermen. Hiermee moeten we een streep trekken onder een schadelijke periode."

Verdere sancties van het IOC

- Het Russisch Olympisch Comité is geschorst

- Het IOC maakte verder bekend dat het Russisch Olympisch Comité een boete moet betalen van 15 miljoen dollar (bijna 12,5 miljoen euro) voor de kosten die gemaakt zijn door de onderzoekscommissies van het IOC en om wereldwijd de strijd tegen doping te kunnen voortzetten en verbeteren.

- IOC-lid Aleksandr Zjoekov, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, wordt door het IOC voor het leven geschorst wegens gesjoemel bij de Spelen van Sotsji in 2014.

- De Russische minister van Sport ten tijde van de Spelen in Sotsji, Vitali Moetko, mag zich nooit meer bij de Olympische Spelen laten zien.

Media-aandacht in Lausanne NOS