NOS SportAangepast

Vandaag in Peking: favoriet Krol en de 'jongensdroom van oude' Otterspeer

Titelverdediger Kjeld Nuis plaatste zich niet, maar met Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer heeft Nederland vrijdag vanaf 9.30 uur volop medaillekansen op de 1.000 meter bij de Olympische Spelen in Peking. Een 'clean sweep' behoort zelfs tot de mogelijkheden.

De 29-jarige Krol is de topfavoriet. Hij start om 10.30 uur in rit 13 tegen de Noor Håvard Lorentzen. Krol won op deze afstand dit seizoen twee wereldbekerwedstrijden, leidt in het wereldbekerklassement, werd eerste bij het OKT in Heerenveen en won ook de 1.000 meter bij de EK afstanden.

Goud voor Nederland?

Met een tweede plaats, achter Nuis, op de 1.500 meter, heeft Krol al een medaille op zak. Verbij start om 10.36 uur in de slotrit tegen de Canadees Laurent Dubreuil. De 27-jarige regerend wereldkampioen, tweede op het OKT en derde op de EK, kan zijn eerste olympische medaille pakken.

Dat geldt ook voor de 33-jarige debutant Otterspeer, die Nuis aftroefde in een rechtstreeks duel op het OKT. De Spelen vormen voor Otterspeer "een jongensdroom voor een oude man", zoals hij zelf omschreef.

De concurrentie komt misschien uit het gastland. Bij afwezigheid van de Nederlandse favorieten won de Chinees Ning Zhongyan in Calgary de 1.000 meter bij de laatste wereldbekerwedstrijd voor de Olympische Spelen. Ning is de tegenstander van Otterspeer in rit 14 om 10.33 uur.

De 1.000 meter is vanaf 9.30 uur live te volgen op NOS.nl, NPO 1 en via de NOS-app.

Om 13.05 uur schakelen we naar Medal Plaza voor de medaille-uitreiking van de 1.000 meter voor vrouwen, met Miho Takagi op de hoogste trede van het schavot, Jutta Leerdam op zilver en Brittany Bowe op brons.

Overige sporten

We beginnen de olympische nacht vanaf 2.30 uur met freestyle skiën voor vrouwen (halfpipe) en mannen (skicross).

Verder volgen we onder meer de korte kür van het kunstrijden voor paren en de halve finales van het ijshockeytoernooi voor mannen, met om 5.10 uur Finland-Slowakije en om 14.10 uur regerend olympisch kampioen Rusland tegen Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl