Brons op ploegenachtervolging schrale troost voor Nederlandse schaatssters
De Nederlandse schaatssters hebben op de ploegenachtervolging een bronzen medaille veroverd. Ireen Wüst, Marijke Groenewoud en Irene Schouten versloegen Rusland in de troostfinale, waardoor het Oranje-trio een teleurstellend toernooi toch nog met eremetaal afsloot.
In de halve finales verspeelden Wüst, Schouten en Antoinette de Jong vanochtend de kans op goud door van Canada te verliezen. De Canadese vrouwen waren 0,96 seconde sneller dan de Nederlandse wereldkampioenen en plaatsten zich voor de finale.
Japan valt, Canada wint goud
In de strijd om het goud versloegen Ivanie Blondin, Valerie Maltais en Isabelle Weidemann de Japanse vrouwen, nadat Nana Takagi in de laatste bocht onderuit was gegaan. De Japanse ploeg van Nederlander Johan de Wit lag bij de laatste doorkomst nog met 0,39 seconde voor, maar de titel ging naar de Canadese vrouwen van Remmelt Eldering uit Friesland.
Bekijk de samenvatting van strijd om de medailles hieronder:
Voor de strijd om het brons besloot bondscoach Jan Coopmans om De Jong te vervangen door Groenewoud, die haar debuut maakte op het onderdeel. Met vers bloed in de ploeg was het Nederlandse treintje 1,79 seconde sneller dan de Russische vrouwen.
Voor Wüst was het haar dertiende olympische medaille, nadat ze vorige week met historisch goud op de 1.500 meter voor haar vijfde Spelen op rij een olympische titel had veroverd.
"We zijn een team, we hoeven ons echt niet te schamen. Je komt voor goud, het wordt brons. Ik denk dat we toch trots moeten zijn", reageerde Wüst.
Bekijk de reactie van de Nederlandse vrouwen:
Drie dagen geleden plaatsten Wüst, Schouten en De Jong zich met de derde tijd voor de halve finales.
Vooral het verschil met de nummer één en twee, Japan en Canada, was toen al zorgwekkend. De Japanse titelverdedigsters en de Canadese vrouwen, die dit seizoen alle wereldbekers wonnen, waren beiden ruim drie seconden sneller dan het Nederlandse trio.
Na de wedstrijd ontaardde het interview voor de NOS-camera in een ongemakkelijk gesprek over de teamgeest in de ploeg, die ver te zoeken leek.
In aanloop naar de Spelen ontstond er onrust in de vrouwenploeg. De aanleiding: een video over de schaatsploeg van Schouten, waarin kritiek klonk op de rol die Wüst speelde in de ploegenachtervolging. Ook bondscoach Jan Coopmans kreeg het te verduren.
"We hebben de problemen uitentreuren besproken", benadrukte Coopmans vanochtend nog maar eens.
De bondscoach besloot in eerste instantie ook om niets aan de opstelling te veranderen: Wüst begon de halve finale met anderhalve ronde, daarna reed De Jong anderhalf keer rond en Schouten sloot af met drie ronden.
Sneller begin tegen Canada
Het Nederlandse trio begon de halve finale wel sneller dan Canada, maar halverwege de race raakte het de voorsprong kwijt. Schouten moest met drie snelle slotronden het verschil weer goedmaken, maar dat lukte niet. Wüst, Schouten en De Jong waren met 2.55,93 wel 1,3 seconde sneller dan in de kwartfinales.
Bekijk de strijd tussen Nederland en Canada in de halve finale:
Nederland behoorde als regerend wereld- en Europees kampioen tot de titelkandidaten in Peking, samen met Canada en Japan, dat voor de coronapandemie vaak oppermachtig was.
Vier medailles
Individueel heeft de Nederlandse vrouwenploeg veel kwaliteit in huis, met goud van Wüst op de 1.500 meter en de zeges van Irene Schouten op de drie en vijf kilometer.
Antoinette de Jong, vorige week goed voor brons op de 1.500 meter, trok na de kwartfinales het boetekleed aan omdat ze moeite had om het tempo van de olympisch kampioenen te volgen. Ook in de halve finales had De Jong het zwaar, waarna de bondscoach besloot om haar te vervangen. De Jong krijgt vanwege haar aandeel in de eerste twee ronden wel een bronzen medaille.
In 2014 veroverden de Nederlandse vrouwen voor het laatst olympisch goud. Wüst is de enige die er toen ook al bij was. In 2018 pakten Wüst, De Jong, Marrit Leenstra en Lotte van Beek het zilver achter Japan.
Eldering: 'Trots op mezelf'
In Peking was een Nederlander wel heel blij met de uitkomst bij de ploegenachtervolging. Remmelt Eldering, die vier jaar geleden Esmee Visser verrassend naar olympisch goud begeleidde op de vijf kilometer, kon zijn geluk niet op na de gouden race van Canada.
"Ongelooflijk dat het gewoon weer gebeurt. Dan moet er toch iets zijn wat ik goed doe. Ik ben heel trots op mezelf."