liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

'Kleine kans op straf voor Jitse Akse'

De kans is uiterst klein dat oud-militair Jitse Akse veroordeeld wordt voor het doden van IS-strijders in Syrië, zeggen kenners van het internationaal strafrecht. Akse zei dat hij militanten van IS heeft gedood.

Strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops: "Zijn verklaring is te algemeen, hij noemt bijvoorbeeld geen concrete handelingen of slachtoffers." Hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter denkt er ook zo over. "Een enkele bekentenis is niet genoeg, je zult ter plaatse onderzoek moeten doen en bewijs verzamelen dat hij verantwoordelijk is voor het doden van andere personen."

Jitse Akse in een reportage van EenVandaag

Miljoenen dollars van IS de lucht in, beweert Pentagon

Het Amerikaanse leger heeft een video vrijgegeven waarop te zien zou zijn hoe een geldpakhuis van IS in de Iraakse stad Mosul wordt gebombardeerd. Daarna lijken er duizenden papieren door de lucht te dwarrelen. Volgens de Amerikanen zijn het bankbiljetten.

Bombardement op 'bankgebouw van IS in Mosul'

Het regent al 82 dagen in Eglwyswrw

In Eglwyswrw in Wales regent het al 82 dagen achter elkaar. En als dat de komende dagen zo doorgaat heeft het plaatsje een Brits record te pakken. Sinds eind oktober vorig jaar is er elke dag regen gevallen. De weilanden zijn veranderd in modderpoelen. En doordat de vacht van de schapen niet kan drogen, hebben dieren last van wolrot. Het Britse regenrecord staat nu nog op naam van een plaatsje in Schotland, daar regende het in 1923 ooit 89 dagen onafgebroken.

Regen in Wales

Terreuraanvallen Burkina Faso voorbij

Bij de terreuraanval in Burkina Faso zijn zeker 23 doden gevallen. Moslimterroristen vielen gisteravond een hotel in de hoofdstad Ouagadougou binnen en gijzelden de gasten. 126 van hen konden uiteindelijk bevrijd worden. Er was ook een schietpartij bij een café, waar veel doden vielen. Vier terroristen zijn gedood, onder wie twee vrouwen. De aanslag is opgeëist door een Afrikaanse tak van Al Qaida.

Verdachte doodrijder weer aangehouden voor rijden onder invloed

Een man uit Wagenberg bij Breda is opgepakt omdat hij dronken achter het stuur zat. Volgens de krant BN De Stem kwam de man gisteren voor de rechter omdat 'ie met alcohol op iemand had doodgereden. Buiten de rechtbank zou hij opnieuw dronken in de auto zijn gestapt.

Tientallen doden bij terreuraanvallen in Burkina Faso

Bij een terreuraanval op een hotel in Burkina Faso zijn zeker 30 doden gevallen. Terroristen vielen gisteravond een hotel en een naastgelegen café in de hoofdstad Ouagadougou binnen. Meer dan honderd gasten zijn inmiddels bevrijd na een gijzeling. De autoriteiten zijn in de omgeving op zoek naar terroristen.

Aanslag op hotel Burkina Faso

​Steunbetuigingen voor IS-bestrijder Jitse A.

De Nederlandse oud-militair die is opgepakt omdat hij in Syrië IS-strijders zou hebben gedood, krijgt op internet veel steunbetuigingen. De Facebook-pagina 'Justice for Jitse' werd in korte tijd door duizenden mensen gevolgd en honderden ondertekenden een steunpetitie. De 47-jarige oud-militair vocht vorig jaar in Syrië tegen IS met een Koerdische strijdgroep. Het OM benadrukt dat mensen niet voor eigen rechter mogen spelen.

De 47-jarige oud-militair Jitse A. in Syrië