Regen in Wales
NOS Nieuws

Het regent al 82 dagen in Eglwyswrw

Het regent al 82 dagen in het Welshe plaatsje Eglwyswrw. Sinds 26 oktober vorig jaar is er elke dag minstens 0,2 millimeter regen gevallen, wat als een regendag telt.

Als de regen nog een week aanhoudt, wordt een Brits record gebroken dat al sinds 1923 in de boeken staat: tussen 12 augustus en 8 november van dat jaar regende het 89 dagen in het Schotse Eallabus.

De regen houdt zo lang aan door de ligging van Eglwyswrw op de kust van het Welshe schiereiland. Vochtige lucht van de Atlantische Oceaan koelt daar af door de verhoging in het landschap, wat tot regen leidt.

Twee arken nodig

Een raadslid uit Eglwyswrw (uitgesproken als eg-lois-soe-roe) zegt dat zijn plaatsgenoten "lichamelijk en psychologisch" zijn gebroken. "Dit is regen van bijbelse proporties. Het regent al 80 dagen, dus we hebben twee arken nodig", zei John Davies eerder deze week met een verwijzing naar de 40 dagen regen van de Zondvloed.

Door de regen zijn veel velden verzadigd geraakt. Zelfs de schapen van Eglwyswrw hebben te kampen met de gevolgen van het weer: doordat hun vacht niet kan drogen, hebben ze last van wolrot. Last van overstromingen heeft Eglwyswrw niet, doordat het plaatsje in de heuvels ligt.

De weersverwachtingen voor zaterdag beloven opklaringen door heel Wales, maar juist in het gebied van Eglwyswrw worden opnieuw buien verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl