liveblog
Aangepast

Nos op 3

liveblog gesloten

Wüst ver weg van titelpronlongatie

Ireen Wüst baalt, maar blijft realistisch na eerste dag EK

De kans dat Ireen Wüst morgen de hoogste trede van het erepodium mag beklimmen, is na de eerste dag van de EK allround in Minsk vrij klein. Martina Sábliková, haar grootste concurrente, bezet na de 500 meter en 3.000 meter de eerste plaats van klassement.

Wüst bleef op de 500 meter Sábliková nog wel voor, zij het met miniem verschil (39,90 om 39,98). Op de 3.000 meter was Sábliková veel sterker. Met 4.03,79 sloeg de Tsjechische een groot gat met de overige rijdsters. Marije Joling eindigde op de drie kilometer als tweede in 4.07,14. Wüst noteerde de derde tijd: 4.07,32.

Mooie prestatie Sven Kramer op de 500 meter

Sven Kramer loopt met opgeheven hoofd het stadion uit

Sven Kramer is goed begonnen aan de EK allround in Minsk. De regerend Europees kampioen hield op de 500 meter de schade ten opzichte van Denis Joeskov (36,24) beperkt door 36,56 te noteren.

Kramer werd met zijn tijd vierde. Ter vergelijking: vorig jaar bij de EK in Tsjeljabinsk kwam de zevenvoudig kampioen in 37,03 over de eindstreep en maandag kwam hij tijdens een trainingswedstrijd in Thialf nog tot 37,54. Het verschil tussen Joeskov en Kramer op de 5.000 meter, later vandaag op het programma, is slechts 3,3 seconden.

Auto rijdt in op groep wielrenners

In Izenberge in West-Vlaanderen is een auto ingereden op een groep amateurwielrenners. Meerdere mensen zijn gewond geraakt, melden Belgische media. Volgens Het Laatste Nieuws zijn negen mensen gewond geraakt. Ze hebben vooral kneuzingen en botbreuken. Zeven mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Zondag mogelijk voedselhulp voor uitgehongerde Syriers

Hulporganisaties hopen vanaf morgen eten en medicijnen te kunnen brengen naar drie belegerde steden in het zuiden en noorden van Syrië. De bewoners zijn afgesloten van de buitenwereld en hebben niet of nauwelijks te eten. Eén van de steden is Madaya. Sommige bewoners in die stad moeten hun eigen huisdieren opeten om te overleven.

Brand in jachthaven

In de jachthaven van het Limburgse Wessem is vannacht een loods met boten uitgebrand. De brandweer is nog bezig met nablussen. Vorig jaar waren er ook grote branden in Limburgse jachthavens, waaronder die van Wessem. Toen ging het om brandstichting en werden meerdere mensen aangehouden.

Brandende boten in de jachthaven in Wessem

Drugsbaas onderweg naar gevangenis

De opgepakte Mexicaanse drugsbaas El Chapo is met een helikopter onderweg naar de gevangenis waar ie zes maanden geleden uit ontsnapte. Toen kon hij wegkomen door een tunnel. De leider van een berucht drugskartel komt nu in een extra beveiligde cel.

Drugsbaas El Chapo weer opgepakt

Drugsresten in maisplanten gevonden

De maisplanten in Someren waarin sporen van mdma zijn gevonden

In Someren in Brabant zijn in nog niet geoogste mais sporen van mdma gevonden, de stof waarmee xtc wordt gemaakt. Op een naastgelegen boerderij is vorig jaar een xtc-lab ontmanteld. Milieudeskundigen gingen er tot nu toe vanuit dat drugsafval niet door planten wordt opgenomen. De deskundigen denken dat mensen er niet ziek van worden als ze de mais eten.