liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Ook Zwarte Cross heeft last van de storm

Ook op muziek- en motorfestival Zwarte Cross in Lichtenvoorde in Gelderland hebben bezoekers last van de storm. Wegens het slechte weer is het programma op het hoofdpodium stilgelegd. Zanger Kenny B. wacht met optreden tot een regenbui is overgewaaid, zegt de organisatie.

Op de Zwarte Cross moeten bezoekers moeite doen om hun biertje recht te houden.

Dode door storm in Gelderland

In Wolfheze bij Arnhem is door de zware zomerstorm een dode gevallen. Een man stond met zijn auto op een parkeerplaats bij hotel Bilderberg toen een boom omviel en op zijn auto terechtkwam.

Het slachtoffer verbleef in het hotel en wilde de weg opgaan, toen de boom op het dak van zijn auto viel.

'Ga niet de weg op'

Rijkswaterstaat adviseert mensen niet meer de weg op te gaan. De zware zomerstorm zorgt voor veel problemen. Bomen en takken die wegen zijn opgewaaid, blokkeren de doorgang.

Storm breekt record

Lekker uitwaaien op het strand in Scheveningen

Bij grote stormen horen natuurlijk nieuwe statistieken. Daar komt 'ie: de storm van vandaag is de zwaarste julistorm sinds het begin van de metingen in 1901.

De zwaarste windstoot tot nu toe is gemeten in IJmuiden. Die had een snelheid van 121 kilometer per uur.

Opruimen asbest in Rijswijk vertraagd door storm

In de bandweerkazerne worden brandweerpakken gereinigd, omdat er asbest vrijkwam

In Rijswijk hebben zo'n honderd mensen vannacht niet thuis kunnen slapen. Bij in een brand in een scholencomplex is gisteren asbest vrij gekomen.

De opruimwerkzaamheden lopen vertraging op,door de storm die over het land raast. Door de wind duurt het langer voordat het vrijgekomen asbest is opgeruimd. Bewoners moeten hierdoor mogelijk langer wachten tot ze weer hun huis inkunnen.

Bomen en takken op wegen

Door de storm zijn er op meerdere plekken in Nederland bomen op de weg gewaaid. Mijd de A44 en de A27, want daar is de weg geblokkeerd. Rijkswaterstaat waarschuwt alert te zijn, omdat er ook takken op andere wegen kunnen liggen.

Automobilist rijdt expres over fietser heen

Een verkeersruzie in Roosendaal is gisterenavond zo uit de hand gelopen, dat een automobilist opzettelijk een fietser aanreed. Na de ruzie reed de man achteruit en raakte de fietser. Vervolgens reed de man weer even vooruit, stopte, schakelde en reed nog eens achteruit waarbij hij over de fietser heenreed.

De fietser, een 27-jarige man uit Roosendaal, is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht met een traumahelikopter. Hoe hij er nu aan toe is, is niet bekend. De 20-jarige automobilist reed na het incident weg, maar werd 20 minuten later aangehouden door de politie bij Rucphen.

Vlogger springt van brug

Wat doe je als je YouTube-vlogger bent en last hebt van hoogtevrees? Juist, van een brug afspringen. De 17-jarige student Shah Faisal Shinwari sprong van de Tower Bridge in Londen. En dat ging niet helemaal lekker en dus moest de reddingsdienst hem komen helpen. De vlogger verklaart achteraf dat het "het stomste is wat hij ooit heeft gedaan".

Het zal je niet verbazen dat deze video van Shah Faisal een stuk meer kijkers heeft dan gemiddeld.

Tunesië voert doodstraf in voor terroristen

Het Tunesische parlement heeft strenge anti-terreurwetten aangenomen, waarbij terroristen de doodstraf kunnen krijgen. Zo hoopt het land nieuwe terreurdaden te voorkomen.

In de afgelopen maanden waren er twee bloedige aanslagen in Tunesië. In juni doodde een schutter 38 toeristen op een strand en in een hotel bij de badplaats Sousse. In maart kwamen in de hoofdstad Tunis 21 toeristen om toen ze voor het archeologische museum Bardo onder vuur werden genomen.

Bulgaren kaapten IP-adressen ministerie

Bulgaarse criminelen hebben eind vorig jaar IP-adressen van het ministerie van Buitenlandse Zaken bemachtigd. Een bende had de adressen van de internetaansluitingen tussen 19 november en 26 november in handen. Na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) heeft het ministerie contact opgenomen met de betrokken provider, die de adressen heeft geblokkeerd.

Het ministerie heeft geen signalen gekregen dat ze zijn misbruikt.

Zestig jongeren in de cel na bekogelde politieauto

De politie heeft vannacht zestig jongeren aangehouden in Amsterdam nadat een politieauto was bekogeld met glas, flessen en blikjes. De politie arriveerde rond 04.00 uur met twee auto's bij een flat na meldingen over geluidsoverlast van een feest.

Vanaf de vierde verdieping werd de voorste politieauto bekogeld, en ging de voorruit kapot. De agenten in de auto zochten dekking en raakten niet gewond. Vervolgens besloot de politie om alle feestvierders aan te houden met hulp van de Mobiele Eenheid en honden.

Code rood: Weeralarm

Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor de kustprovincies en waarschuwt voor zeer zware windstoten in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Tegelijk wordt voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant code oranje afgegeven. De rest van het land blijft code geel.

9/11 in het Witte Huis

Het is 11 september, 2001. Wat deden president George Bush, vice-president Dick Cheney, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en veiligheidsadviseur Condoleezza Rice na de aanslagen? We krijgen een tipje van de sluier nu het Amerikaanse Nationaal Archief foto's heeft vrijgegeven van het Witte Huis en Pentagon op die dag. De foto's zijn gemaakt door de vaste fotograaf van Cheney.

Alle foto's zijn te zien op de Flickr-pagina van het Nationaal Archief.

  • U.S. National Archives
    In de noodcontrolekamer in het Witte Huis werden verwoed telefoontjes gepleegd
  • U.S. National Archives
    De aanwezigen kijken op de foto's bedenkelijk
  • U.S. National Archives
    's Avonds verlaten Cheney en zijn vrouw het Witte Huis en gaan ze naar Camp David
  • U.S. National Archives
    Hier kijkt Witte Huis-personeel naar een tv-toespraak van Bush
  • U.S. National Archives
    Hier kijken ze naar buiten vanuit de Marine Two, hun helikopter

Turkijke valt IS en PKK aan

Turkije heeft afgelopen nacht opnieuw doelen van Islamitische Staat in Syrië gebombardeerd. Turkije besloot mee te doen aan de strijd tegen IS nadat maandag 32 jonge mensen omkwamen bij een bomaanslag in de Turkse stad Suruç , die waarschijnlijk is uitgevoerd door IS.

De Turkse luchtmacht kwam afgelopen nacht ook in actie tegen doelen van de Koerdische beweging PKK in Noord-Irak. Woensdag eisten PKK-extremisten nog de verantwoordelijkheid op voor de moord op twee Turkse agenten.

Storm op komst

Wie vandaag in Zeeland, Zuid-Holland of Noord-Holland zit, moet rekening houden met een flinke storm. Het KNMI verwacht zeer zware windstoten aan de kust. Ook in de rest van het land zal je merken dat het hard waait. Het extreme weer begint waarschijnlijk aan het einde van de ochtend.

Vanwege het slechte weer zijn veel evenementen afgelast. Zo gaat de Zomercarnaval Straatparade in Rotterdam niet door, is er geen skûtsjesilen in Friesland en brandt het vuur niet bij het EK Palingroken in Enkhuizen.