liveblog
Aangepast

stroom NOS op 3

liveblog gesloten

Amsterdam krijgt eerste Holocaust-museum

De Hollandsche Schouwburg tijdens de Museumnacht in 2013

Nederland krijgt zijn eerste museum dat specifiek over de Holocaust gaat. Vanmiddag zijn de plannen gepresenteerd voor het Nationaal Sjoa Museum. Die naam verwijst naar de Hebreeuwse term voor de Holocaust. Het museum komt in twee historische panden aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

Bezoekers krijgen te zien hoe de Joden in Nederland kort voor de bezetting leefden en hoe ze daarna vervolgd en weggevoerd werden. Er is ook aandacht voor de gevolgen daarvan voor de Joodse families van tegenwoordig.

Compositietekening verdachte moord Lucas Boom

De compositietekening die de politie heeft vrijgegeven

Deze man wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de liquidatie van crimineel Lucas Boom. Dit is een compositietekening van de man die is gezien bij het uitgebrande wrak van de bus die daarbij werd gebruikt.

Boom werd op klaarlichte dag doodgeschoten in een woonwijk in Zaandam, vlak bij twee basisscholen. Volgens de politie zijn ten minste dertig schoten gelost. Veel kinderen zagen de liquidatie gebeuren.

Deel treinverkeer Eurotunnel hervat

Een deel van het treinverkeer in de tunnel onder Het Kanaal is hervat. De treindienst Eurotunnel Le Shuttle vervoert weer auto's, vrachtwagens en bussen per trein naar Engeland. De Eurostardienst, die voetgangers overzet, rijdt vandaag niet meer.

Send mail, Undo Send

Je tikt een kritisch mailtje over je beste vriend(in) en stuurt 'm per ongeluk...naar je beste vriend(in). Geen paniek, als je tenminste Gmail hebt. Je kan daar namelijk het verzenden van het mailtje ongedaan maken. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Grote brand in Harlingen

In Harlingen staat een leegstaande loods op een industrieterrein in brand. Daarbij is asbest vrijgekomen. De gemeente zoekt nog uit waar het terecht is gekomen. Omwonenden hebben via een NL-Alert het advies gekregen ramen en deuren dicht te houden. Niemand is gewond geraakt.

De provinciale weg N31 tussen Harlingen en de Afsluitdijk is in beide richtingen dicht. Ook het treinverkeer is stilgelegd.

Vliegtuig maakt tussenlanding vanwege dronken man

Een dronken man maakte het zo bont op een vlucht van Glasgow naar Turkije, dat de piloten besloten een tussenlanding in Londen te maken. Hij vloekte, randde een stewardess aan en bedreigde andere passagiers.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De man bleek zo dronken, dat hij dacht dat hij in Turkije was geland. Toen de agenten hem vertelde dat hij toch echt in Engeland was, reageerde hij met een "Fuck off, shut up".

Geen verkeer door Kanaaltunnel

Stakende ferry-medewerkers in Calais hebben autobanden in brand gestoken

Wie vandaag met de trein naar Engeland wil, kan beter de boot of het vliegtuig pakken. De Kanaaltunnel is onbereikbaar, omdat boze medewerkers van de haven brandende autobanden op de rails hebben gegooid. Ze zijn boos, omdat de eigenaar van de tunnel twee ferryboten wil verkopen.

Morgen moeten de treinen weer volgens het spoorboekje rijden.

Dierenarts opgepakt na smokkelen drugs in puppy's

De Spaanse politie heeft op verzoek van de Amerikaanse politie een dierenarts uit Venezuela gearresteerd, omdat hij in 2005 op opmerkelijke wijze drugs van Colombia naar Amerika smokkelde: hij injecteerde 3 kilo vloeibare heroïne in drie puppy's.

De dierenarts werkte al jaren als dierenarts in Spanje en is daar nooit in verband gebracht met drugshandel. Volgens zijn werkgever deed hij zijn werk erg goed.

ROC Leiden gered van faillissement

Het ROC in Leiden is gered. De SP heeft na lang aarzelen besloten het reddingsplan van minister Bussemaker te steunen. Daarmee is een Kamermeerderheid voor het plan van de minister en is een faillissement van de baan. SP-Kamerlid Van Dijk zei dat de bestuurders van de school er een puinhoop van hebben gemaakt, maar dat de studenten en docenten daarvan niet de dupe mogen worden.

De SP vond het wel een moeilijke afweging. In feite wordt nu 40 miljoen euro van andere scholen weggehaald om het ROC te redden.

Vermiste pinguïn gevonden in Tbilisi

Reddingwerkers hebben een pinguïn gevonden in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Het dier ontsnapte op 14 juni uit de dieren, toen Tbilisi overstroomde. Volgens Mziya Sharashidze, de woordvoerder van de dierentuin, is dit de tiende pinguïn is gevonden. Nog zeven pinguïns zijn vermist.

Vorige week werd een man in Georgië doodgebeten door een ontsnapte tijger. Het beest werd vervolgens doodgeschoten.

32 Nederlandse jihadisten om het leven gekomen

De Nederlandse jihadist Muhajiri Shaam in Syrië

Het kabinet denkt dat 32 Nederlandse jihadisten om het leven zijn gekomen in Syrië en Irak. Het gaat er nog steeds van uit dat zo'n 190 Nederlanders naar Syrië en Irak zijn gereisd om zich aan te sluiten bij een gewelddadige jihadistische groepering.

De ministers Koenders, Hennis en Ploumen schrijven aan de Tweede Kamer dat de ruime meerderheid zich heeft aangesloten bij IS en een klein deel bij Jabhat al-Nusra of andere terroristische groepen. Voor zover bekend zijn er 35 jihadisten teruggekeerd naar Nederland.

Auto te water, inzittenden schelden reddende engels huid vol

Als je met je auto het water inrijdt, ben je normaal gesproken dolblij als hulpverleners een handje komen helpen. In Capelle aan den IJssel was dit vanmorgen niet helemaal het geval, toen een auto een sloot inreed, meldt RTV Rijnmond. De bestuurder zwom weliswaar naar de kant, maar de twee andere inzittenden hadden last van watervrees.

Niet getreurd, want duikers, agenten en brandweerlieden kwamen al snel helpen. Toch konden ze niet rekenen op een warm onthaal. De drenkelingen, die op het dak van de wagen stonden, scholden de hulpverleners de huid vol. Eenmaal op het droge werd het duo aangehouden.

Vrouw rijdt 10 jaar met lichaam zoon in achterbak

De jongen in 2004

Een Amerikaanse moeder heeft meer dan tien jaar met het lichaam van haar zoontje in de achterbak van haar auto gereden. De politie ontdekte het lichaam bij een verkeerscontrole. De 44-jarige vrouw uit Virginia werd gecontroleerd, omdat haar kentekenplaten verlopen waren. Een agent doorzocht haar auto en vond een plastic tas. Daarin zaten de stoffelijke resten van de jongen.

De jongen werd in 2004 voor het laatst gezien. Het is onduidelijk hoe hij om het leven is gekomen, maar de politie vermoedt dat het om een misdrijf gaat.

Go Ahead-fan als bestuurslid naar Ferencváros

Supporter Henk de Haan van Go Ahead Eagles zag gisteren zijn droomreis in het water vallen. De fan won een ticket voor het uitduel in de Europa League met Ferencváros, maar de club uit Deventer mag geen supporters meenemen van de UEFA. Daar heeft Go Ahead wat op gevonden: De Haan is nu bestuurslid van de club, waardoor hij alsnog mee kan naar Hongarije.

Parijs wil Olympische Spelen 2024 binnenhalen

Olympisch ringen

Parijs heeft zich als vierde stad kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2024, zo maakte het Franse olympisch comité bekend. Ook Rome, Boston en Hamburg willen het evenement graag organiseren. De deadline voor de kandidaatstelling is 15 september.

Het IOC beslist in 2017 overigens pas over de toewijzing. Parijs was in 1900 en 1924 ook al gastheer van de Olympische Spelen.

IS 'kruisigt' kinderen die zich niet aan ramadan houden

Terreurgroep Islamitische Staat heeft maandag in de Syrische provincie Deir ez-Zor twee kinderen met hun armen gespreid aan een paal opgehangen. Zij zouden zich niet aan de ramadan hebben gehouden. Dat zegt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten tegen AFP. De twee jongens waren overdag aan het eten, terwijl ze volgens de principes van de ramadan moeten vasten.

Op de lichamen van de jongens was een plakkaat bevestigd met de tekst "Zij zijn in strijd met hun geloof gestopt met vasten". Vermoedelijk zijn de jongens niet gedood.

102 doden door giftige alcohol in Mumbai

Familieleden dragen iemand weg die is overleden aan de giftige alcohol in Mumbai

In een sloppenwijk in Mumbai zijn al 102 doden gevallen door goedkope alcohol, meldt CNN. Alcohol wordt vaak zelf gebrouwen en illegaal verkocht. Arme mensen in sloppenwijken kunnen zich de legale drank niet veroorloven. Het probleem is dat de illegale drank vaak vervuild is door chemicaliën, en dus giftig is.

In India vallen vaker doden door het drinken van illegaal gebrouwen alcohol. Maar nog niet eerder is het aantal slachtoffers zo hoog geweest.

Zeker weten of je die vrachtwagen kan inhalen

Samsung gaat achterop zijn vrachtwagens beeldschermen monteren. Een camera voorop de vrachtwagen maakt de videobeelden van de verkeerssituatie en die zijn dan te zien op de beeldschermen. Verkeer achter de vrachtwagen kan daardoor zien wat er voor de vrachtwagen gebeurt.

En zo kan je dus beter zien of je de vrachtwagen kan inhalen en of er een file voor de vrachtwagen staat. Het systeem is al getest in Argentinië, waar veel verkeersdoden vallen door gevaarlijke inhaalacties. Samsung wil met de schermen het verkeer veiliger maken.

Een vrachtwagen met beeldschermen achterop

Verdachte moord Hoofddorp meldt zich op bureau

Een 34-jarige man die wordt verdacht van de moord op een vrouw in Hoofddorp heeft zich gemeld bij de politie in Zaanstreek-Waterland. De man is aangehouden.

De politie was na de schietpartij van gisteravond op zoek naar de man.

Een doodgeschoten vrouw ligt onder een groene afzetting in Hoofddorp

Oudste Friese zinnetjes ontdekt

"Iesa mi" (verlos mij) en "helpa mi" (help mij) zijn de 'nieuwe' oudste geschreven woorden in het Fries. De woorden werden gevonden op enkele stukjes perkament en zijn ongeveer 900 jaar oud. De geschreven Friese woorden zijn ongeveer een eeuw ouder dan tot nu toe bekend was.

De korte zinnetjes komen uit de periode 1100 – 1125 en stonden bij een Latijns psalmvers. Het zijn vertalingen van de Latijnse tekst, gemaakt door een Friese student.

Babyvoeding wordt nu ook massaal gestolen

Babyvoeding werd al massaal opgekocht, maar nu wordt het ook steeds meer gestolen. In een jaar tijd zijn er zo'n 900 meldingen gedaan over gestolen babyvoeding. Volgens de politie niet voor eigen gebruik: "Het zijn opkopers, helers, die deze goederen van de winkeldieven afnemen. En daar verdienen de winkeldieven aan", zegt een politiewoordvoerder.

In China is een enorme vraag naar Nederlands babymelkpoeder sinds het melamine-schandaal in 2008. Toen werd bekend dat ongeveer 53.000 Chinese baby's naar het ziekenhuis moesten omdat ze melkpoeder hadden binnengekregen dat melamine bevatte.

Beachvolleyballers naar rechter om WK-ticket

Beachvolleyballers Jeroen van Zwieten en Eric-Jan Rothfusz spannen een kort geding aan tegen de volleybalbond. Ze vinden dat ze recht hebben op een wildcard voor het WK beachvolleybal dat vrijdag van start gaat in Den Haag. Die wildcard ging zondag naar Dijn Spijkers en Tim Oude Elferink. Onterecht en oneerlijk, zeggen van Zwieten en Rothfusz.

Het duo dat na drie eredivisieronden de meeste punten heeft krijgt de wildcard. Maar beide koppels eindigden een keer als derde, tweede en eerste. Toch kregen Spijkers en Oude Elferink meer punten voor de gewonnen wedstrijd in Arnhem, dan het andere duo kreeg in Amstelveen. "De bond heeft een verkeerde formule toegepast", reageert Van Zwieten. "Het is nu aan de rechter te bepalen wie er gelijk heeft."

Eric-Jan Rothfusz en Jeroen van Zwieten stappen naar de rechter

Titanic-componist James Horner omgekomen

De 61-jarige Amerikaanse filmcomponist James Horner is overleden. Hij stortte gisteravond met zijn privévliegtuig in de buurt van Santa Barbara neer.De componist maakte in 35 jaar de muziek van 150 films. Als zijn naam je niets zegt, denk dan maar eens aan de muziek van Braveheart, A Beautiful Mind, Apollo 13 en Avatar. Of natuurlijk zijn allerbekendste werk: de muziek van Titanic.

Voor de muziek in Titanic kreeg hij in 1998 twee Oscars: een voor de beste soundtrack en een voor de beste titelsong (My heart will go on van Céline Dion). Van de soundtrack werden wereldwijd ruim 27 miljoen exemplaren verkocht.

Geen 'Geheimes Verlangen' voor tien uur 's avonds

In Duitsland mogen erotische boeken alleen verkocht worden tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends. Dat was op zich al zo sinds 2002, maar nu geldt dat ook voor de online verkoop. Want waarom zou je geen erotische boeken of films mogen kopen in de winkel, maar wel online, dacht Duitsland. Maar veel mensen denken niet dat die regels online werken, aangezien je online minder aan tijd gebonden bent.

Overtreders kunnen een maximale boete van 500,000 euro krijgen. Als je dus je gelezen 'Geheimes Verlangen' (Vijftig Tinten Grijs) wil verkopen in Duitsland, moet je toch maar even wachten tot na 22.00 uur.

Steeds minder op vakantie

Met de auto of het vliegtuig naar de zon. Heerlijk, maar voor een kwart van de Nederlanders zit op vakantie gaan er dit jaar niet in. Drie jaar geleden bleef nog maar 18 procent thuis, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Waar de stijging vandaan komt, weet het Nibud niet, zeker nu het economisch gezien juist beter gaat met Nederland.

Vooral mensen met een laag inkomen gaan minder vaak op vakantie. De helft van deze mensen, met een maandelijks netto-inkomen van minder dan 1750 euro, blijft thuis.

Drukte op een Spaans strand

Bange vrouwen in El Salvador verven massaal hun haar

Vrouwen in El Salvador verven massaal hun haar uit angst voor bendes. Volgens een gerucht zouden alleen vrouwen van bendeleden rood of blond haar mogen hebben, andere vrouwen met deze kleuren zouden vermoord worden. Zowel de bendes als de politie ontkent die geruchten, maar dat stelt de vrouwen niet gerust.

"Je wacht niet op opheldering, de bendes zijn gestoord en ze vermoorden je", zei een vrouw die haar blonde kapsel zwart heeft geverfd tegen persbureau AP. En daar zit misschien wel wat in, want vorige maand werden er 635 mensen vermoord in El Salvador, een van de gewelddadigste maanden sinds de burgeroorlog 20 jaar geleden.

Haar verven uit angst

Koerden nemen machtscentrum van Islamitische Staat in

Koerdische strijders hebben naar eigen zeggen een belangrijke militaire basis van Islamitische Staat veroverd. De Koerden verdreven IS-strijders uit hun basis bij Ain Issa, zo'n 50 kilometer noordelijk van Raqqa, de zelf uitgeroepen hoofdstad van IS. Een belangrijke slag, want de provincie Raqqa wordt gezien als het machtscentrum van de terreurgroep.

Een inwoner van Raqqa loopt door een van de wijken die door bombardementen van de Syrische luchtmacht is getroffen

Noorse voetbalsters geven toe: we kunnen er niks van

Alle vooroordelen over vrouwvoetbal zijn waar, zeggen de voetbalsters van het Noorse nationale elftal. "We kunnen er niks van", zegt aanvoerster Trine Rønning. Een andere speelster vertelt over haar record hooghouden: 25 keer. "Maar dat was met een ballon." Het team heeft wat suggesties voor de FIFA om voetballen makkelijker te maken, zoals spelen op kleinere velden. "We rennen nu als mieren over het veld", zegt Rønning.

Menen ze natuurlijk niks van. De vrouwen nemen de vooroordelen over vrouwenvoetbal op de hak in de grappige mini-docu door alle bestaande clichés te bevestigen. Bekijken kan hieronder:

Noorse voetbalhumor: vrouwen kunnen er niets van

'Illegale prostitutie in zeker negen Utrechtse hotels'

In zeker negen Utrechtse hotels vindt illegale prostitutie plaats. Dat zegt een hoteleigenaar tegen RTV Utrecht. Zijn eigen hotel werd vorig jaar gesloten nadat de gemeente vaststelde dat er illegale prostitutie plaatsvond. Om te bewijzen dat dat niet alleen daar gebeurt, heeft hij seksdates geregeld in andere hotels. Die filmde hij met een verborgen camera.

Vandaag staat de hoteleigenaar voor de rechter, om de sluiting van z'n eigen hotel aan te vechten. Hij wil daarvoor de beelden gebruiken.

Website basisschool Geldrop gekaapt door pornosite

De oude website van een basisschool in Geldrop is gekaapt door een pornosite. Ouders die een kijkje namen op de site, kregen harde porno voorgeschoteld. Ze trokken direct aan de bel bij de schoolleiding.

De school veranderde vorig jaar van naam en hief het oude websiteadres op, maar die werd opnieuw geclaimd door de pornosite. De basisschool probeert de site al dagen offline te krijgen, maar zonder succes.

Milieusatelliet exact om 03.52 uur gelanceerd

In Frans-Guyana is vannacht om 03.52 uur de milieusatelliet Sentinel-2A gelanceerd. Het moest precies om die tijd om de raket in de juiste baan om de aarde te krijgen, op 786 kilometer hoogte. De satelliet gaat oceanen, bossen en landbouwgebieden observeren en fotograferen. Door de verschillende foto's naast elkaar te leggen, kan eerder vervuiling of illegale houtkap worden ontdekt.

De komende jaren gaan er nog vier Sentinel-satellieten de ruimte in, allemaal met een eigen specifieke taak zoals zoeken naar temperatuurverschillen of veranderingen in de kleur van het aardoppervlak.

De lancering van de ESA-satelliet in Frans-Guyana

Gezamenlijke schadeclaim om pgb-problemen

Particuliere zorgverleners die door de betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget (pgb) te laat hun geld hebben gekregen, gaan samen een schadeclaim indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Gedupeerden kunnen zich vandaag melden bij de Stichting Pgb Schadeclaim.

Advocaat Eric van der Groot gaat namens de gedupeerden procederen. Hij won vorige week ook al een zaak tegen de SVB. Staatssecretaris Van Rijn is al bezig met een schaderegeling, maar dat wil de stichting niet afwachten.

'Skinny jeans knellen soms bloedtoevoer af'

Australische artsen waarschuwen voor de gevaren van strakke spijkerbroeken. Als iemand in een skinny jeans te lang hurkt, kan dat leiden tot zenuw- en spierschade in benen en voeten omdat de bloedtoevoer wordt afgesloten. In Australië kon een vrouw van 35 niet meer lopen nadat ze urenlang gehurkt had gezeten om kasten leeg te halen. Ze had geen gevoel meer in haar onderbenen en voeten. De vrouw heeft vier dagen in het ziekenhuis gelegen.

Eurotop voorbij: 'we waren nog nooit zo dichtbij'

Er is nog steeds geen definitief akkoord over Griekenland, maar de vooruitzichten zijn goed. De regeringsleiders van de eurolanden zijn in Brussel 'nader tot elkaar gekomen'. Het nieuwe voorstel van Griekenland gaat verder dan alle eerdere voorstellen en viel in goede aarde bij de geldschieters.

De komende 48 uur zijn belangrijk: het plan wordt bestudeerd en doorgerekend. De ministers van Financiën praten er dan morgen weer over. Als alles meezit, kunnen de regeringsleiders donderdag besluiten of Griekenland in de eurozone blijft of niet.

'We waren nog nooit zo dichtbij'