liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Bruiloftsgast dodelijk getroffen door hagelschot

Wat een feestelijke dag had moeten zijn, eindigde voor een Frans bruiloftsgezelschap in een drama. Het 19-jarige nichtje van de bruidegom kwam om toen ze werd getroffen door een schot hagel. Het schot was gelost bij wijze van vreugdevuur.

In het dorp Marly bij de Noord-Franse stad Valenciennes kruisten aan het begin van de middag twee bruiloftsstoeten elkaar. Een gast van een van de bruiloften schoot midden in het feestgedruis vanuit een auto een schot hagel af om het huwelijk te vieren. Het slachtoffer kreeg de volle laag in haar gezicht.

'Stromae schrapt al zijn concerten tot augustus'

Stromae

Stromae treedt zeker twee maanden niet op vanwege gezondheidsproblemen. Wat er met de Belgische zanger aan de hand is, is niet duidelijk. Onder meer concerten in Londen, Zwitserland, Italië en Spanje worden geannuleerd.

De zanger was bezig aan een tournee in Afrika, maar vloog vrijdag al terug uit Congo voor een "acuut medisch probleem", meldt de VRT.

Jager met pijl en boog opgepakt

Een boswachter bij Kootwijk heeft gisteravond een man opgepakt die met pijl en boog op reeën aan het jagen was. Een bestuurder van een auto had de man betrapt en toeterde om de ree weg te jagen. In de auto van de klassieke jager lag nog een handboog met pijlen en verschillende fileermessen.

De wapens van de man zijn in beslag genomen.

Mahut opnieuw de beste in Rosmalen

Nicolas Mahut wint voor de tweede keer de titel in Rosmalen

Nicolas Mahut heeft voor de tweede keer het ATP-toernooi in Rosmalen op zijn naam geschreven. De Fransman was in de eindstrijd te sterk voor de Belg David Goffin: 7-6 (1), 6-1.

Bij de vrouwen won Camila Giorgi. De 23-jarige Italiaanse versloeg in de finale van het Brabantse grastoernooi de 18-jarige Zwitserse Belinda Bencic in twee sets: 7-5, 6-3.

'IMF blokkeert deal met Griekenland'

Het IMF heeft een compromis tussen Griekenland en zijn schuldeisers de afgelopen dagen tegengehouden. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van bronnen rond de onderhandelingen. Het IMF ontkent nog.

Volgens dat compromis zou Griekenland de pensioenregelingen in stand mogen houden in ruil voor bezuinigingen op defensie.

Sudanese president Bashir mag Zuid-Afrika niet uit

De Sudanese president Omar al-Bashir

De Sudanese president Omar al-Bashir mag Zuid-Afrika niet uit. Hij is in Johannesburg voor een top van de Afrikaanse Unie. Een rechtbank heeft besloten dat Bashir in het land moet blijven totdat besloten is of hij moet worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Strafhof wil Bashir berechten voor genocide in de regio Darfur. Daarbij vielen ongeveer 300.000 doden. Het eerste arrestatiebevel werd in 2009 tegen hem uitgevaardigd wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In 2010 volgde een tweede vanwege genocide.

Komeetlander Philae is klaarwakker

Philae is wakker. De komeetverkenner van ruimtevaartorganisatie ESA landde in november op de komeet 67P, maar kon sindsdien geen contact maken. Philae had stroom moeten krijgen via z'n zonnepanelen, maar door een verkeerde landing kwam hij in de schaduw terecht. Zo hadden de zonnepanelen geen nut. Nu heeft hij weer genoeg stroom om contact te maken.

Blatter blijft misschien toch FIFA-voorzitter

Sepp Blatter

Sepp Blatter sluit niet uit dat hij aanblijft als voorzitter van de FIFA, meldt de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag op basis van bronnen rond de FIFA-top. Vooral Aziatische en Afrikaanse landen zijn nog erg gecharmeerd van de 79-jarige Zwitser. Begin juni maakte Blatter bekend dat hij stopt als hoogste baas van de wereldvoetbalbond. Een paar dagen daarvoor was hij nog herkozen.

Zijn woordvoerder Klaus J. Stöhlker zegt in de krant: "Blatter heeft een reële kans. Het hangt ervan af wie zich de komende maanden meldt." Blatters dochter ontkent alle geruchten.

Vier mensen opgepakt bij een illegale houseparty

In Maasbracht zijn vier mensen opgepakt bij een illegale houseparty. Rond 05.00 uur kreeg de politie een telefoontje over geluidsoverlast. Toen agenten bij een loods kwamen, ontdekten ze het illegale feest. Er waren zo'n 800 mensen op afgekomen en ze wilden niet weggaan.

Daarom belden agenten versterking en is de geluidsapparatuur in beslag genomen. De vier mannen die zijn opgepakt, hebben het feest vermoedelijk georganiseerd.

Ook Britse bergstripster heeft spijt

Ook de Britse toeriste die op een heilige berg in Maleisië haar kleren uittrok, is opgelucht en blij om thuis te zijn. En spijt heeft Eleanor Hawkins ook, zei voor haar huis in Derbyshire:

De Nederlander Dylan Snel kwam ook vanmorgen thuis. Vrijdag werden de in totaal vier strippende toeristen door de Maleisische rechter veroordeeld tot drie dagen cel en omgerekend 1200 euro boete voor het maken van naaktfoto's op de berg Kinabalu.

Hek valt naar beneden bij Retro-pop: enkele gewonden

Op het festival Retro-pop in Emmen zijn vannacht meerdere mensen gewond geraakt toen in de discotent een hek naar beneden viel. Het hek zou van een balkon in de tent zijn gevallen.

Volgens RTV Drenthe liepen acht festivalgangers hoofdwonden en een gebroken been op. Twee mensen moesten naar het ziekenhuis.

'Pentagon wil Amerikaanse tanks in Oost-Europa'

Amerikaanse en Franse tanks tijdens een oefening afgelopen maand in Polen

Het Pentagon wil tanks, gevechtsvoertuigen en zwaar wapentuig opslaan in de Baltische Staten en Oost-Europa. Zo kunnen 5000 Amerikaanse militairen worden uitgerust, schrijft The New York Times. Het plan moet mogelijke Russische agressie ontmoedigen en moet nog door het Witte Huis en de NAVO worden goedgekeurd.

Als dat gebeurt, komt er voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog Amerikaans wapentuig in voormalige Oostbloklanden te staan. Volgens The New York Times wordt de boel opgeslagen in Letland, Estland, Litouwen, Polen, Bulgarije en Roemenië en mogelijk ook in Hongarije.

Politie vindt toevallig wapens en drugs

De politie heeft in Koog aan de Zaan toevallig wapens en drugs gevonden bij een man van 37. Agenten gingen naar zijn huis vanwege geluidsoverlast, maar toen ze daar kwamen was het rustig en stond de deur open. In de woning zat de man - onder invloed - met de wapens en drugs in het zicht. De man is opgepakt.

Zanger en dichter Drs. P (95) overleden

Een begrip in Nederland: drs. P. Hij is in Amsterdam overleden, op 95-jarige leeftijd. Zijn echte naam was Heinz Polzer. Drs. P. was bekend om zijn rijm, de absurde verhalen in zijn nummers en zijn droge humor. Zijn grootste succes had hij met nummers als de Veerpont, het Trapportaal en de Dodenrit.

Drs P. trad in 2012 voor het laatst op.

Drs. P schuwde geen enkel taalkundig idee

Pinnende feestganger opgesloten in bank

De politie forceerde uiteindelijke de deur van de bank

De 22-jarige Mitchel Duijzer heeft zichzelf vannacht opgesloten in een Haarlemse ABN Amro-bank. Hij wilde aan het begin van de nacht nog even pinnen voor hij naar een feest zou gaan, maar kon er vervolgens niet meer uit. De schuifdeuren gingen niet meer open.

Zijn vrienden belden de politie. Agenten schakelden het beveiligingsbedrijf in, maar de man of vrouw met de sleutel liet op zich wachten. Omdat het wel erg lang duurde, besloten de politiemensen de schuifdeuren te forceren. Mitchel zat ongeveer een uur vast.

Biertje vangen als een baas

Dit biertje gaat de geschiedenis in: het biertje dat David Achter de Molen van de band John Coffey tijdens het crowdwalken op Pinkpop vangt en opdrinkt:

Doden bij overstromingen Georgië, dierentuindieren op straat

Een nijlpaard loopt op straat in Tbilisi

Bij hevige regenval in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn vijf mensen om het leven gekomen. Een aantal mensen wordt nog vermist, nadat ze werden meegesleurd door een rivier. Ook de dierentuin is ondergelopen. Daardoor wisten tijgers, leeuwen, beren en wolven te ontsnappen. De meeste dieren zijn weer gevangen genomen of gedood.

Gitarist vliegt in brand op podium

Michael Clifford van de band 5 Seconds Of Summer is tijdens een concert in de Wembley Arena in Londen in brand gevlogen. De gitarist kwam te dicht bij vuurwerk op het podium. Op foto's en video's van fans is te zien hoe het haar van de 19-jarige man vlam vat.

Na het incident werd de show gestaakt, omdat Clifford naar het ziekenhuis moest. Fans van 5 Days Of Summer maken zich daarna grote zorgen over de toestand van de gitarist. Hij liet enkele uren later nog wel even van zich horen.

Bergstripper Dylan weer in Nederland

Dylan werd door zijn familie verwelkomd

De 23-jarige backpacker Dylan is weer terug in Nederland. Vrijdag werd hij door de Maleisische rechter veroordeeld tot drie dagen cel en 1200 euro boete voor het maken van naaktfoto's op de berg Kinabalu. Die berg is voor Maleisiërs heilig. Dylan zei bij zijn aankomst op Schiphol spijt te hebben van zijn daad. "Het was geen vooropgezet plan. Het is spontaan ontstaan", blikt hij terug.