Aangepast

Moeder Dylan: naakt op de Dam lopen mag ook niet

"Hij heeft nu wel genoeg op z'n donder gehad"

De Nederlandse backpacker Dylan krijgt drie dagen cel en ongeveer 1200 euro boete voor het maken van naaktfoto's op een voor Maleisiërs heilige berg. Een Brits meisje en een Canadese broer en zus krijgen dezelfde straf opgelegd. De moeder van Dylan is opgelucht en vindt het "super".

"Dit valt mee", laat Linda, Dylans moeder, weten. Zelf heeft ze nog niks gehoord uit Maleisië. "Ik wil nu vooral heel graag Dylan zelf even spreken. We hebben al even gekeken naar tickets en misschien kan hij morgenochtend al thuis zijn."

Kilroy geeft geen naaktfoto-advies

Creditcard

Linda had al het advies gekregen om de creditcard van zoon Dylan te vullen. "Dan kan hij in ieder geval direct een ticket en een boete betalen."

De backpackers moeten nu zo snel mogelijk het land verlaten. Volgens onze correspondent moeten ze nu misschien nog wat formaliteiten regelen, maar daarna kunnen ze weg. De drie dagen cel hebben ze inmiddels uitgezeten in voorarrest.

Dylan zit sinds woensdag in de cel in Maleisië. Hij en een stel andere backpackers hadden naaktfoto's genomen op de heilige berg Kinabulu. Toen een paar dagen later 18 mensen omkwamen bij een aardbeving op de berg, kregen de backpackers daar de schuld van. Ze zouden de berg hebben ontheiligd.

Euforisch

Volgens de moeder van Dylan werd de groep aangemoedigd door een Australische bergbeklimmer. "Ze hadden twee dagen over de beklimming gedaan. Toen ze eenmaal boven waren, was Dylan euforisch. "Ze hebben eerst foto's gemaakt waarop het leek dat ze op de wolken sprongen", zegt Dylan's moeder: "Daarna zei de Australiër dat hij meedeed aan een nieuwe rage."

De jongeren wisten volgens de moeder van Dylan echt niet dat ze fout bezig waren: "Volgens de gids hebben ze hem geschoffeerd en allerlei dingen geroepen, maar dat is dus echt niet waar."

Als je in Amsterdam bloot over De Dam gaat lopen, wordt daar ook iets mee gedaan.

Linda, de moeder van Dylan

Bloot over de Dam

De moeder vindt de straf wel terecht: "Als je in Amsterdam bloot over De Dam gaat lopen, wordt daar ook iets mee gedaan. We begrijpen heel goed dat de aardbeving heel veel heeft losgemaakt bij de Maleisische bevolking. Het is pure pech dat het gekoppeld werd aan de jongeren op de berg", zegt ze. "Maar ze hadden Dylan de boete ook veel eerder kunnen geven."

De 23-jarige Nederlander zat samen met een Engels meisje en een Canadese broer en zus vast. De zaak zou eigenlijk maandag dienen.

Deel artikel: